« Inför ESC Litauen 2023

Inför ESC Litauen 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Silvester Belt med bidraget ”Luktelk” som representerade Litauen. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 3 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 7 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Litauen gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Silvester Belt?

 

Silvestras Beltė, eller Silvester Belt som han kallar sig som artist, är född den 26:e november 1997 i Kaunas i Litauen. Han hade tidigt intresse för musiken och har därför studerat musik under skolåren. Han har även bland annat studerat i London men har även arbetat inom andra branscher.

När Silvester Belt var 11 år gammal (skulle fylla 12 år det året) deltog han i Litauens uttagning till Junior Eurovision Song Contest med sin låt Pi-pa-po. Det blev dock ingen Junior Eurovision-resa den gången, däremot prövade han i vuxen ålder att söka till programmet Aš – superhitas som han vann. Vinsten gav mersmak och han släppte då låten Noise. Han har även tävlat i Litauens variant av X Factor.

Efter att ha haft en paus från musiken blev Silvester för tre år sedan signad med ett skivbolag och han har därefter bland annat släppt låtarna Ar dar matai” och Vidury naktų. I december förra året (2023) stod det klart att han skulle tävla i Litauens Eurovision-uttagning med låten ”Luktelk” som tog sig hela vägen från heat till final och vann! Låten har han varit med och gjort tillsammans med Džesika Šyvokaitė, Elena Jurgaitytė, Karolis Labanauskas och Linas Strockis.

Hur valde Litauen till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Litauen sitt val genom uttagningen Eurovizija.LT som i år genomgick en del förändringar som främst rörde hur bidragen kvalificerade sig till finalen. Istället för att ha semifinaler inför finalen var det bara heats där man antingen gick direkt till final eller åkte ut.

Efter en antagning utsågs 40 bidrag som delades upp på åtta bidrag à fem heats. Från varje heat röstade en studiojury och tv-tittarna fram två favoriter till finalen, totalt tio bidrag när alla heats var avgjorda.

I finalen avgjordes allt i två omgångar – först röstade juryn och tittarna fram tre favoriter som gick vidare till en avgörande runda där nu endast tittarröstning fick bestämma en vinnarlåt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Personligen anser jag att ”Luktelk” är en av de bästa låtarna som Litauen har skickat till Eurovision. För en gångs skull skickar Litauen en modern poplåt till Eurovision som förmodligen kommer att kunna få både mycket jury- och tittarröster (ibland har man bara tilltalat en av dessa). Jag har gillat den här låten ända sedan jag hörde den första gången i januari och den blir bara bättre och bättre. Plus i kanten för att Silvester har valt att sjunga låten på litauiska.

Jag tror att Silvester kan lyckas få Litauens första topp 5-placering i finalen.

 

Betyg (0–5):


.

Som alla kanske redan vet vid det här laget så föll jag pladask för detta bidraget redan från start i Litauens nationella uttagning Eurovizija.LT. Det här är min personliga vinnare av Eurovision! Det är dans, mystik, attityd, coola outfits, pepp, ja allt som behövs för att få mig att rycka på ögonbrynen och helt fastna för. Jag tycker Silvester Belt gör detta snyggt och stilrent och han är en fantastisk entertainer med det där lilla extra i blicken. Jag är helt såld på detta!

 

Betyg (0–5):


.

Det här är nåt som jag verkligen går i gång på. En melankolisk dancelåt som har ett ordentligt beat. Även kul att de sjunger på hemspråket för det känns som att den här ska absolut inte översättas till engelska. Även här förväntar jag mig en grym show på scen och en publik i extas.

 

Betyg (0–5):


.

Roligt att Litauen för tredje året i rad väljer att sjunga på sitt egna språk. Uppskattas verkligen! Luktelk avger en skön & modern vibe, och jag skulle vilja påstå att låten växer lite för varje lyssning. Just nu känns det som att Litauen är inne på rätt spår i Eurovision och jag hoppas att de fortsätter så.

 

Betyg (0–5):


.

Litauen är det enda baltiska landet som står utan en ESC-seger. På de senaste tre åren har de tagit sig till final och fått bra placeringar. I år fortsätter man skicka ett konkurrenskraftigt bidrag. En dansant, fartfylld och modern, klubbig poplåt som sjungs på litauiska med en snygg och sympatisk kille som påminner en hel del om Donny Montell som representerade Litauen i ESC 2012 och 2016. Det blir andra gången på tre år som en låt sjungs helt på litauiska i Eurovision. Det här är en av mina personliga favoriter i år som jag hoppas kan bräcka deras bästa placering från år 2006, vilket resulterade i en 6:e plats.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
39,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Litauen 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Litauen kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Litauen kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Litauens chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…JA, panelen är 100 procent överens om att Litauen kvalar in till finalen den 11:e maj. Här finns inga tveksamheter från någon!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera