Avslutad

TV-bolaget LRT utsåg Litauens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Eurovizija.LT. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

13 januari 2024: Heat 1

Inför heat 1 »

Resultat »

Panelens åsikter (efter sändningen) »


20 januari 2024: Heat 2

Inför heat 2 »

Resultat »

Panelens åsikter (efter sändningen) »


27 januari 2024: Heat 3

Inför heat 3 »

Resultat »

Panelens åsikter (efter sändningen) »


3 februari 2024: Heat 4

Inför heat 4 »

Resultat »

Panelens åsikter (efter sändningen) »


10 februari 2024: Heat 5

Inför heat 5 »

Resultat »

Panelens åsikter (efter sändningen) »


17 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Under sommaren 2023 bekräftade Litauen deltagande i Eurovision 2024 men det skulle dröja först till den 18:e oktober innan det stod klart att det litauiska TV-bolaget LRT meddelade en fortsättning på en publik uttagning.

 

Tävlingsupplägg

Från en öppen antagning utsåg LRT 40 låtar som fick tävla. Nytt för det här året var att det var fem heats där bidragen framfördes varsin gång. I varje heat tävlade åtta bidrag där en gemensam jury- och tittaromröstning fick rösta fram två favoriter till finalen, övriga låtar fick lämna tävlingen direkt. I finalprogrammet tävlade sedan de tio bidragen där den gemensamma jury- och tittaromröstningen först avgjorde tre toppfavoriter som gick vidare till en andra omgång som avgjordes till 100 procent av tittarna. Det sistnämnda var också en nyhet för den här upplagan.

Heaten var förinspelade och sändes sedan på lördagar mellan den 13:e januari och 10:e februari från en TV-studio. Själva finalen var direktsänd och sändes från Švyturys Arena i staden Klaipėda.

Samtliga program hade duon Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė som programledare. Båda hade tidigare varit programledare för litauiska ESC-uttagningar åren 2017, 2019 och 2020 (Gabrielė Martirosian) samt 2023 (Nombeko Augustė).

 

Återkommande artister

Bland de 40 artister som valdes ut till startfältet fanns tre återkommande som tidigare har representerat Litauen i Eurovision: Andrius Pojavis, som representerade Litauen i Eurovision 2013 med låten Something”, Vilija, som representerade Litauen 2014 med låten Attention samt gruppen The Roop, som representerade Litauen både 2020 med låten On Fire” (som dock aldrig fick tävla då ESC ställdes in det året) och 2021 med låten Discotecque.

Utöver dessa artister fanns ett flertal som tidigare deltagit i tidigare litauiska ESC-uttagningar men ännu inte vunnit. Här handlade det om Agnė Buškevičiūtė, Aistay, Baltos varnos, Clockwork Creep, Eley, Emilija V, Il Senso, Lina Štalyt, Mary Mo, (Juozas) Martin, Monika Marija, Multiks, Pluie de Comètes (här endast sångerskan Justė Kraujelytė i gruppen), Queens of Roses, Sun Francisco, VB gang och Živilė Gedvilaitė.

 

Avhopp och ersättare

Samma vecka som uttagningen började meddelade sångerskan Kotryna Juodzevičiūtė, som skulle ha tävlat med bidraget “Let’s Get Lost” att hon hade valt att avbryta sin medverkan. Anledningen sades bero på att scennumret inte hade hunnit färdigställas i tid. Därför övertogs platsen av första reserven som var Marius Petrauskas med bidraget “Kol laiko yra”.

 

Resultat

I finalen den 17:e februari röstades sångaren Silvester Belt med bidraget ”Luktelk” fram till att bli Litauens representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 17 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • Švyturys Arena, Klaipėda

 • Hur?
 • Första rundan: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra rundan: Endast tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I finalen av Litauens ESC-uttagning skulle det nu avgöras vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som får representera Litauen i Malmö 2024.

Under fem veckor inför finalen har det hållits i heats där 40 bidrag har tävlat om de tio finalplatserna. Nytt för året var att varje bidrag bara fick en chans att kvala in i finalen sant att tittarna får avgörandet i sin hand efter det att de tillsammans med juryn utsåg topp tre.

Till skillnad från heaten var hela finalsändningen direktsänd och den avgjordes från en arena och inte en TV-studio.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning.
 • Vi länkar även till de liveframträdanden som har gjorts under de fem heaten.

 • 1. Aistè – We Will Rule the World
 • Låtskrivare: Aistė Gaižauskaitė, Kipras Varaneckas

 • 2. Žalvarinis – Gaudė Vėjai
 • Låtskrivare: Robertas Semeniukas, Sigita Jonynaitė, Viltė Ambrazaitytė

 • 3. Pluie de Comètes – Be Careful
 • Låtskrivare: Justė Kraujelytė, Saulius Sakavičius

 • 4. Silvester Belt – Luktelk
 • Låtskrivare: Džesika Šyvokaitė, Elena Jurgaitytė, Silvestras Beltė

 • 5. VB Gang – KABOOM!!!
 • Låtskrivare: Vidas Bareikis

 • 6. Il Senso – Time
 • Låtskrivare: Andrius Kairys, Kipras Mašanauskas

 • 7. Shower – Impossible
 • Låtskrivare: Dominykas Kazimieras Krulikovskis, Jonas Filmanavičius, Simonas Krukonis, Vainius Indriūnas

 • 8. Monika Marija – Unlove you starting tomorrow
 • Låtskrivare: Džiugas Juzėnas, Monika Paulauskaitė, Titas Astafėjevas

 • 9. Queens of Roses – Walk Through Fire
 • Låtskrivare: Adriana Pupavac, Aidan O’Connor, Andreas Björkman, Jonas Ekdahl

 • 10. The Roop – Simple Joy
 • Låtskrivare: Mantas Banišauskas, Robertas Baranauskas, Vaidotas Valiukevičius, Vegard Hurum

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 2. Aistè – We Will Rule the World
 3. Silvester Belt – ”Luktelk”
 4. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 5. The Roop – ”Simple Joy”

 

Kommentar

Ja, Litauen brukar ju ha en ganska ”varierad” uttagning med väldigt ”varierad” kvalitet. Så även i år. Självklart blir man lite hoppfull när man såg att The Roop skulle göra comeback – men ”Simple joy” är väl som bäst ”okej”. Den berör mig inte direkt, så istället faller min topplaceringar på lite mer intressanta bidrag såsom ”Gaudė Vėjai”,We Will Rule the World och ”Luktelk”. Dock ska jag infoga att sångartalangen i dessa låtar är svag – eller så är det bristen på engelskt uttal som är problemet. I vilket fall så känns dessa artister mer som glada amatörer än ESC-mässiga representanter. Även om jag föredrar Žalvarinis här så har jag svårt att se dem i ESC-finalen – det är helt enkelt inte bra nog för den internationella scenen. Hårt dömt, men iallafall ärligt!


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 3. The Roop – ”Simple Joy”
 4. Queens of Roses – ”Walk Through Fire”
 5. Il Senso – ”Time”

 

Kommentar

Efter att ha följt de fem heaten i Litauen kan jag ganska lätt konstatera att det i mina ögon både har kvalat vidare låtar som känns som potentiella att placera Litauen högt i Eurovision och det direkt motsatta. Det gör att jag inte riktigt känner mig så lugn inför avgörandet då det känns lite som det kan gå hursomhelst här. För min del hoppas jag att det blir Silvester Belt som vinner finalen, för jag tycker att han har den bästa låten och det bästa scenframträdandet, och för att det igen vore roligt med en låt som sjungs på litauiska. Det är en låt och ett sound vi inte har hört förut från Litauen. Om jag får gissa tror jag att Silverster Belt, The Roop och VB Gang eller Monika Marija kommer att gå vidare till den andra omgången där tittarna får hela avgörandet.


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 3. The Roop – ”Simple Joy”
 4. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 5. Aistè – We Will Rule the World

 

Kommentar

Det är inte den starkaste finalen Litauen bjuder upp till men de absolut starkaste låtarna hittade vi i första heatet, där bland ”Luktelk”, och ”KABOOM!!!”. Även The Roop har klättrat upp på bronsplacering då den låten definitivt växer på mig. Den är härlig och man blir glad av den, men räcker det för att vinna? Oavsett så ska det bli oerhört spännande att se vem de väljer ska representera Litauen i ESC i Malmö senare i vår.

Jag hoppas självklart på Silvester Belt, en otroligt snygg produktion och en modern uptempo-låt där jag också älskar att han sjunger på litauiska. Men jag dras även till galenskapen i VB Gangs bidrag, återstår att se hur pass galna de litauiska folket är på lördag.


Min topplista

 1. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 2. Silvester Belt – ”Luktelk”
 3. The Roop – ”Simple Joy”
 4. Queens of Roses – ”Walk Through Fire”
 5. Il Senso – ”Time”

 

Kommentar

Man kan tro att The Roop kommer tillbaka med pompa och ståt men tyvärr är det inte så. Låten är väldigt laidback men vi får ändå se lite kända danssteg på scenen. Den låten har växt otroligt mycket för mig och kan inget annat än att älska den. Kan också vara lite partisk då han är min eurovisioncrush. Min etta är ett rockigt bidrag med mörka influenser och vampyrliknade framträdande. ”Luktelk” har nog det bästa beatet i hela eurovision i år. Alla borde gå igång på det här. Den hade varit kul att höra på engelska helt klart. Måste till sist nämna att jag inte gillade ”Time” alls i början men med deras creepy framträdande blev den betydligt mer intressant.


Min topplista

 1. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 2. Pluie de Comètes – ”Be Careful”
 3. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 4. Silvester Belt – ”Luktelk”
 5. Shower – ”Impossible”

 

Kommentar

Efter fem veckor ska det alltså vankas final i Litauen – och där var som bekant dess kännetecken att jag hittade favoriter som alla mer eller mindre drullade ut redan i semifinalerna. Så med det i backspegeln känns finalen lite sådär att… tja, det finns en del okej låtar, ingen dålig, men ingen som jag verkligen kunde heja på… utom möjligen VB Gang vars låt faktiskt har vuxit en hel del på mig, så skruvad som den ändå är. Som om Aqua och Die Antwoord var på semester i Sydkorea. Annars noterar jag att de flesta som följer den litauiska uttagningen gått i spinn för Silvester Belt, och han målas upp som favorit. Det skulle i så fall bli andra gången på bara två år som Litauen sjunger på sitt modersmål. Och då är det värt att nämna att man innan 2022 inte sjungit på något annat språk än engelska sedan 1999.


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. The Roop – ”Simple Joy”
 3. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 4. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 5. Queens of Roses – ”Walk Through Fire”

 

Kommentar

Jag hoppas att den som vinner Litauens nationella final och får representera de i ESC 2024 blir Silvester Belt, som är en ny Donny Montell. Han har hela paketet med att han ser bra ut, har en dansant och modern poplåt på litauiska. The Roop är ju annars ett tryggt val, men jag tycker inte att deras comeback-låt är lika direkt och intressant som deras förgående vinnarbidrag ”On Fire” och ”Discoteque”, plus att de redan fått stå på ESC-scenen en gång tidigare. VB Gang hade varit ett häftigt val annars som bjuder på både humor, ett spännande scenframträdande och helt galna tempoväxlingar. Det ska bli spännande att se vem man utser som sin vinnare, tillika representant att skicka till Malmö.


Min topplista

 1. The Roop – ”Simple Joy”
 2. Silvester Belt – ”Luktelk”
 3. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 4. Shower – ”Impossible”
 5. VB Gang – ”KABOOM!!!”

 

Kommentar

Då kom vi till Litauens final och som de tidigare år jag lyssnat på den nationella uttagningen kan jag återigen verifiera att tävlingen innehåller mycket varierande kvalitet bland bidragen. Min musiksmak verkar inte heller alls befinna sig i nivå med vad väljarna tyckt från deltävlingarna, där flera favoriter har rykt. Från scenproduktionen undrar jag lite hur man har tänkt sig att det kreativa ska lyfta låtarna, för i flera fall har det inte gift sig alls. Men, från att utgå från vad jag bara lyssnar till. Om man bortser från förstaplaceringen i min lista ger jag samtliga 3,5 poäng av 5 möjliga, men på väldigt olika grunder. T.ex VB Gang med ”KABOOM!!!” Upptempo, som dagens radiodansanta låtar. Lite galen och kul….chicken dance, en låt som ökar i tempot mot slutet. Helt galet, och kul. Sånginsatsen som känns oerhört säker hos Shower, där en ”Stranger things-känsla” infinner sig i slutet av låten ”Impossible”, men det saknas något litet för att snorpa åt sig högre poäng. Žalvarinis med ”Gaudė Vėjai”. Ett bidrag som blandar etniskt med hårdrock, melodiöst och är bra live. Silvester Belt som snyggt framför ett modernt bidrag ”Luktelk”. Det håller, men växer inte till ett klimax i låten utan håller en flat linje igenom.
The Roop är inte i samma nivå som deras tidigare bidrag, men det är en låt som har vuxit hos mig efter varje lyssnande och som jag har kommit att tycka oerhört mycket om.

 

 

Resultat


Det blir sångaren Silvester Belt med bidraget ”Luktelk” som kommer att representera Litauen i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eurovizija.LT som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Litauens uttagning i år såg lite annorlunda ut jämfört med de senaste åren. Istället för att bidragen fått flera chanser att nå finalen gavs endast en chans per låt i grundomgången. Detta då det var endast fem heats med åtta bidrag i varje program där tittarna och en studiojury tillsammans fick rösta fram två gemensamma favoriter.

Totalt kvalade tio bidrag vidare till finalen, där resultatet nu avgjordes i två rundor. Först framfördes finalbidragen varpå studiojuryn och tittarna tillsammans utsåg tre gemensamma favoriter. Dessa gick vidare till en avgörande omgång där tittarna själva röstade fram en vinnare.

I första rundan delade vardera part av jury och tittarna ut 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter lades summorna samman och de tre låtar med högst totalpoäng gick vidare till den andra omgången. Låtar som hamnade på samma totalsumma rangordnas efter juryns röster. I den avgörande omgången delades inga poäng ut, här räknades bara röster.

 

Jury vs tittarna

Både juryn och tittarna hade samma topp 3 (gruppen Shower, sångaren Silvester Belt och gruppen The Roop) men det är oklart om de hade låtarna i samma eller olika ordning.

 

Hela resultatet

Omgång 1

Så här placerade sig de bidragen i den första omgången (med jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma). Notera att i samband med sändningen bekräftades det inte vilka poäng som hade getts till de tre som kvalade vidare till omgång 2, utan dessa siffror blev presenterade först ett par dagar efter finalen.
* Klippet från finalen saknas, tills vidare är det klippet från heatet som finns tillgängligt.

 

Omgång 2

Så här blev slutresultatet i den avgörande omgången, då tittarna fick bestämma:

 • 1. Silvester Belt – ”Luktelk”

 • Fick 34 691 röster (50%)

 • 2. Shower – ”Impossible”

 • Fick 20 307 röster (29%)

 • 3. The Roop – ”Simple Joy”

 • Fick 15 046 röster (21%)

 

 

Tycker du att Litauen valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

”Luktelk” har varit min personliga favorit sedan jag hörde låten första gången under säsongen och ingen annan av låtarna har placerat sig högre (även om det såklart har funnits många fler bra låtar i Litauens startfält). Så jag är jättenöjd med att Litauen skickar något som jag definitivt tror kan placera sig riktigt högt i Malmö. Jag skulle verkligen unna Litauen en topplacering.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

JA! Äntligen så vann en favorit hos mig och det kunde inte bli ett bättre utfall än detta, jag är otroligt glad att Silvester Belt får representera Litauen i ESC i Malmö i år och det kommer bli en riktig show. Det här är min absoluta favorit hittills i tävlingen av de bidrag som valts ut.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Att ”Luktelk” skulle segla upp och bli storfavorit efter sin deltävling var någonting jag inte såg komma vid första anblick. ”Låtar på litauiska vinner ju inte sina uttagningar!” Men låten blev en hit direkt efter den släpptes, och stärkt av självförtroende kunde Silvester visa på självförtroende och potentiell star quality i finalen jämfört med andra akter. Också en styrkedemonstration för det litauiska språket – det blir andra gången på tre år som en låt sjungs helt på litauiska i ESC.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Underbart! Min förhandsfavorit segrade och får därmed representera Litauen i ESC 2024. Denna moderna och fartfyllda poplåten är precis vad Litauen behöver för att nå framgång med. En ny Donny Montell-liknande artist som ser bra ut och rör sig sig snyggt på scenen.

 

Avgjorda heats

Här nedan kan du ta del av de sändningar som har avgjorts under uttagningen.

 

Heat 1


 • När?
 • 13 januari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I det första heatet i Litauen tävlade åtta bidrag om två finalplatser. Först uppträdde alla bidrag och därfter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra vilka av bidragen som skulle kvala vidare. Det innebär samtidigt att resterande låtar fick lämna tävlingen direkt.

Bland de tävlande kände vi igen Aistay, Clockwork Creep, VB gang och Živilė Gedvilaitė från tidigare års litauiska ESC-uttagningar. Det kan också tilläggas att artisten Marius Petrauskas hoppade in som reserv efter sångerskan Kotryna (som blev tvungen att lämna återbud).

Gästartist under sändningen var Monika Liu, som uppträdde med låtarna ”Sentimentai” (som hon tävlade med för Litauen i Eurovision 2022) och ”Kodėl tu Čia”.

Sändningen var förinspelad medan resultatet presenterades live.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startnummerordning.
 • Vi länkar även till de eventuella studioversioner som har släpptes inför sändningen.

 • 1. Živilė Gedvilaitė – Save Me
 • Låtskrivare: Ylva Persson, Linda Persson, Peter Frodin, Paulius Jasiūnas

 • 2. Antoine Wend – Say No More
 • Låtskrivare: Antoine Wendling, Titas Astafėjevas

 • 3. Marius Petrauskas – Kol laiko yra
 • Låtskrivare: Marius Petrauskas, Eligijus Žilinskas, Rūta Lukoševičiūtė

 • 4. Silvester Belt – Luktelk
 • Låtskrivare: Džesika Šyvokaitė, Elena Jurgaitytė, Karolis Labanauskas, Linas Strockis, Silvestras Beltė

 • 5. Aistay – You
 • Låtskrivare: Aistė Tomkevičiūtė

 • 6. VB Gang – KABOOM!!!
 • Låtskrivare: Vidas Bareikis

 • 7. Luka – Move On
 • Låtskrivare: Luka Kuraitė, Gytis Valickas

 • 8. Clockwork Creep – Empty
 • Låtskrivare: Paulius Mscichauskas

 

 

Resultat av heat 1


Det första heatet i Litauens uttagning Eurovizija.LT är avklarat och vi har ett resultat. Varje part av jury respektive tittarna rangordnade och delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4 och 3 poäng. Därefter lades summorna samman och vinnarna blev de två låtar som fått högst totalpoäng. Dessa låtar kvalade vidare till finalen medan övriga bidrag i det här startfältet åkte ut.

Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Juryns rangordning


 • 1. Silvester Belt – ”Luktelk” (12 p)
 • 2. VB gang – ”KABOOM!!!” (10 p)
 • 3. Clockwork Creep – ”Empty” (8 p)
 • 4. Luka – ”Move On” (7 p)
 • 5. Marius Petrauskas – “Kol laiko yra” (6 p)
 • 6. Antoine Wend – ”Say No More” (5 p)
 • 7. Aistay – ”You” (4 p)
 • 8. Živilė Gedvilaitė – ”Save Me” (3 p)

Tittarnas rangordning


 • 1. VB Gang – ”KABOOM!!!” (12 p)
 • 2. Silvester Belt – ”Luktelk” (10 p)
 • 3. Luka – ”Move On” (8 p)
 • 4. Marius Petrauskas – “Kol laiko yra” (7 p)
 • 5. Clockwork Creep – ”Empty” (6 p)
 • 6. Antoine Wend – ”Say No More” (5 p)
 • 7. Aistay – ”You” (4 p)
 • 8. Živilė Gedvilaitė – ”Save Me” (3 p)

 

Gemensamt slutresultat


Finalister

 • 1. Silvester Belt – Luktelk
 • (12 + 10 = 22 p)

 • 2. VB Gang – KABOOM!!!
 • (10 + 12 = 22 p)

 

Utröstade

 • 3. Luka – Move On
 • (7 + 8 = 15 p)

 • 4. Clockwork Creep – Empty
 • (8 + 6 = 14 p)

 • 5. Marius Petrauskas – Kol laiko yra
 • (6 + 7 = 13 p)

 • 6. Antoine Wend – Say No More
 • (5 + 5 = 10 p)

 • 7. Aistay – You
 • (4 + 4 = 8 p)

 • 8. Živilė Gedvilaitė – Save Me
 • (3 + 3 = 6 p)

 

 

Panelens åsikter (efter sändningen)


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. Živilė Gedvilaitė – ”Save Me”
 3. Clockwork Creep – ”Empty”

 

Kommentar

Ett helt okej första program från Litauen, ingen låt som var direkt dålig enligt mig och i alla fall två låtar som var ganska bra. Min vinnare tog sig också vidare till final och kommer nog kunna utmana om segern, men jag förstår mig mindre på den andra låten som gick vidare. Aja, det kommer fler heats kommande veckor så finalstartfältet lär nog bli tufft oavsett.


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 3. Antoine Wend – ”Say No More”

 

Kommentar

Ett ganska svagt heat med egentligen bara de två i toppen som levererade. ”Luktelk” kändes verkligen modern och något som tilltalade mig personligen bäst. Men ärligt talat så kan jag inte sticka under stolen med att jag också har ett starkt öga för ”KABOOM!!!”, första gången jag hörde låten tänkte jag ”???” men det utvecklades till ett jag nu tycker den är underbar. Den är galen, färgglad, konstig, rolig, ja man känner allt när man hör den. Kanske därför den går hem hos så många?

 


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. Luka – ”Move On”
 3. VB Gang – ”KABOOM!!!”

 

Kommentar

En hyfsad start för Litauen men jag hoppas det kommer betydligt bättre alternativ. Inga låtar förutom min nummer 1 som jag kommer fortsätta lyssna på. Dock kan jag tänka mig att ”Kaboom” lyfter något med scenshow men eftersom jag bara lyssnat på låtarna hittills får den bara en ”mjää”.

 


Min topplista

 1. Clockwork Creep – ”Empty”
 2. VB Gang – ”KABOOM!!!”
 3. Silvester Belt – ”Luktelk”

 

Kommentar

Medan många av mina panelkollegor hade blickarna på andra länders uttagningar lyssnade jag igenom Litauen – där man inte hade hört låtarna innan. I förrfjol blev jag helt såld på Clockwork Creep (även om de fick respass direkt). De skulle inte göra mig besviken i år heller, men däremot skulle resultatet göra det återigen då de får respass igen. Istället blev det ett ganska stort hopp till min tvåa och trea, som råkar bli de som går vidare. VB Gang var en minst sagt udda fågel – ledd av Vidas Bareikis som haft en del komiska låtar i sin backkatalog (jag glömmer aldrig bort ”Pusvalanduko”), och nu blev det K-pop… kanske inte min stil, men den skulle överraska mig också, jag hade inte trott att de skulle avsluta med ett accelerando!


Min topplista

 1. Silvester Belt – ”Luktelk”
 2. Živilė Gedvilaitė – ”Save Me”
 3. VB Gang – ”KABOOM!!!”

 

Kommentar

Jag gillar det nya konceptet att man bara kör ett visst antal deltävlingar och slopar semifinaler och låter enbart två bidrag kvala direkt till final istället för att dra ut på det som tidigare upplagor.

I denna första deltävlingen lyste en stjärna starkast och jag talar givetvis om Silvester Belt, en ny Donny Montell. Det lät modernt och låten hade ett skönt sound och numret var dansant och härligt. Kul att han slutade på första plats ihop med VB Gang, som var ett underhållande inslag.

Skamligt att Živilė Gedvilaitė kom sist, hon förtjänade verkligen inte att hamna så lågt. En låt i min smak och skriven av de svenska tvillingsystrarna Ylva och Linda Persson.

Jag är ändå nöjd med de två finalisterna och förstår att det blev just Silvester Belt och VB Gang som gick vidare. De stack ut från mängden och blir nog farliga i finalen. Men vi har ytterligare fyra heats och 32 bidrag kvar.

 


Min topplista

 1. Marius Petrauskas – “Kol laiko yra”
 2. VB gang – ”KABOOM!!!”
 3. Silvester Belt – ”Luktelk”

 

Kommentar

I Litauens första heat känner jag mig nästintill vilsen. Tyvärr tror jag inte att jag kommer att lyssna så mycket på något utav bidragen efter den här tävlingen. Det mesta känns lite platt och slätstruket om det inte är att refrängen ger lite färg i den annars gråskaliga paletten.  Det bidrag somm känns och som ger kvalitet är för mig Marius Petrauskas med “Kol laiko yra”. En ballad som flirtar med 80-talets sound. Jag sätter mitt hopp till att nästa heat!

 

 

Heat 2


 • När?
 • 20 januari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I det andra heatet i Litauen tävlade åtta bidrag om två finalplatser. Först uppträdde alla bidrag och därefter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra vilka av bidragen som skulle kvala vidare. Det innebär samtidigt att resterande låtar i denna sändning fick lämna tävlingen direkt.

Bland de tävlande kände vi igen Andrius Pojavis, Eley och Multiks från tidigare års litauiska ESC-uttagningar, särskilt Andrius Pojavis som tidigare har representerat Litauen 2013 med låten Something, vilket för övrigt var senast Eurovision ägde rum i Malmö.

Gästartister i programmet var Ieva Zasimauskaitė (ESC-representant 2018) och Vytautas Biskus som uppträdde med låten ”Kol myliu”.

Sändningen var förinspelad medan resultatet presenterades live.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Vi länkar även till de eventuella studioversioner som har släppts inför sändningen.

 • 1. Andrius Pojavis – ”Sing Me A Hug”
 • Låtskrivare: Andrius Pojavis

 • 2. Eley – Rock My Body
 • Låtskrivare: Eglė Jakštytė, Audrius Petrauskas, Titas Astafėjevas

 • 3. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 • Låtskrivare: Tim Dawn, Aidan O’Connor

 • 4. Aistè – We Will Rule the World
 • Låtskrivare: Aistė Gaižauskaitė, Kipras Varaneckas

 • 5. Žalvarinis – Gaudė Vėjai
 • Låtskrivare: Robertas Semeniukas, Viltė Ambrazaitytė, Sigita Jonynaitė

 • 6. Paula Urbana – It Is What It Is
 • Låtskrivare: Paula Urbanavičiūtė, Noah Simmonds, Hugo Shawn, Alistair Gould, Francesca Morris, David Boyden

 • 7. Thomas G – Us
 • Låtskrivare: Audrius Petrauskas, Titas Astafėjevas

 • 8. Multiks – Vėjas Galvoje
 • Låtskrivare: Paulius Burba

 

Resultat av Heat 2


Det andra heatet i Litauens uttagning Eurovizija.LT är avklarat och vi har ett resultat. Varje part av jury respektive tittarna rangordnade och delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4 och 3 poäng. Därefter lades summorna samman och vinnarna blev de två låtar som fått högst totalpoäng. Dessa låtar kvalade vidare till finalen medan övriga bidrag i det här startfältet åkte ut.

Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Juryns rangordning


 • Aistè – We Will Rule the World(12 p)
 • Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai” (10 p)
 • Eley – ”Rock My Body” (8 p)
 • Paula Urbana – ”It Is What It Is” (7 p)
 • Thomas G – ”Us” (6 p)
 • Deividas Valma – Blood On Your Hands (5 p)
 • Multiks – ”Vėjas Galvoje” (4 p)
 • Andrius Pojavis – ”Sing Me A Hug” (3 p)

Tittarnas rangordning


 • Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai” (12 p)
 • Aistè – We Will Rule the World(10 p)
 • Eley – ”Rock My Body” (8 p)
 • Thomas G – ”Us” (7 p)
 • Deividas Valma – Blood On Your Hands (6 p)
 • Multiks – ”Vėjas Galvoje” (5 p)
 • Paula Urbana – ”It Is What It Is” (4 p)
 • Andrius Pojavis – ”Sing Me A Hug” (3 p)

 

Gemensamt slutresultat


Finalister

 

Utröstade

 

Panelens åsikter (efter sändningen)


Min topplista

 1. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 2. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 3. Eley – ”Rock My Body”

 

Kommentar

Personligen tycker jag det här heatet inte var lika intressant som det föregående heatet, men det fanns ändå ett par låtar som jag gillade. Den mäktiga balladen ”Blood On Your Hands” tycker jag förtjänade att gå till final medan rocklåten ”Gaudė Vėjai” var ett helt okej andraval. Även Eleys ”Rock My Body” tycker jag är en helt okej poplåt. I övrigt fanns det inte så många fler låtar som tilltalade mig men dessa kan säkert glädja andra.


Min topplista

 1. Paula Urbana – ”It Is What It Is”
 2. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 3. Thomas G – ”Us”

 

Kommentar

Litauens andra heat höll inte riktigt samma nivå som föregående heat men tycker inte att någon låt egentligen var dålig, men personligen tycker jag att mina favoriter i förra heatet fortfarande står kvar högst på listan. Blev förvånad över resultatet och att inte ”Blood On Your Hands” gick vidare, det var en riktigt mäktig ballad.


Min topplista

 1. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 2. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 3. Eley – ”Rock My Body”

 

Kommentar

En betydligt mer intressant afton i Litauens andra omgång. Dock är alla ganska jämna men snäppet bättre är min etta och tvåa. En mörkare ballad och sen en härlig nedtonad hårdrock. Nu hoppas jag det kommer en fullpoängare i nästa heat för det behövs!


Min topplista

 1. Multiks – ”Vėjas Galvoje”
 2. Paula Urbana – ”It Is What It Is”
 3. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”

 

Kommentar

Inte lika hög högstanivå på detta heat som det var på det förra, och för första gången kunde jag känna en halv besvikelse över utfallet. Även om jag vid förra heatet förlorade Clockwork Creep så var i alla fall tvåan och trean vidare. Här fick jag istället nöja mig med att mitt tredjeval – ett folkrockband roligt nog – gick vidare medan den andra finallåten kändes väldigt gammaldags. Det enda som är värt att nämna är väl att Andrius Pojavis var tillbaka, men hans erfarenhet från 2013 verkade inte hjälpa nånting. Sist i heatet, och jag kan inte säga att hans låt var så bra heller.


Min topplista

 1. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 2. Thomas G – ”Us”
 3. Aistè – We Will Rule the World

 

Kommentar

Denna veckan hade ett jämnare startfält, men rätt tråkiga finalister jämfört mot förra veckan. Jag hade förhands lyssnat på nästan hela startfältet inför och då liksom efteråt blev Deividas Valma min personliga favorit tätt följt av Thomas G, en litauisk kopia av Victor Leksell. Men de båda skulle tyvärr få lämna tävlingen.


Min topplista

 1. Deividas Valma – Blood On Your Hands
 2. Žalvarinis – ”Gaudė Vėjai”
 3. Eley – ”Rock My Body”

 

Kommentar

Litauens andra heat bringade fler låtar som gav mig lite känsla. Poängsättningen spretade däremot stort då det för mig tyvärr fanns ett par bottenapp även denna gång. Men, som en motvikt fann jag dock en pärla. Som en spröd blomma i vårljuset fann jag Deividas Valma med ”Blood On Your Hands”. Sårbar, känslosam och vacker ballad med vacker melodi. Den får bli min etta idag även om det intressantare bidraget kommer från Žalvarinis och”Gaudė Vėjai”. En melodiös ton som blandar etniskt och hårdrockssound.

 

 

Heat 3


 • När?
 • 27 januari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I det tredje heatet i Litauen tävlade åtta bidrag att om två finalplatser. Först uppträdde alla bidrag och därefter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra vilka av bidragen som skulle kvala vidare. Det innebar samtidigt att resterande låtar fick lämna tävlingen direkt.

Bland de tävlande kände vi igen Baltos Varnos, Mary Mo, Pluie de Comètes (här endast sångerskan Justė Kraujelytė i gruppen) och Sun Francisco från tidigare års litauiska ESC-uttagningar.

För kännedom var sändningen förinspelad medan resultatet presenterades live.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Vi länkar även till de eventuella studioversioner som släpptes inför sändningen.

 • 1. Anžela – Paskubėk
 • Låtskrivare: Titas Astafėjevas, Elena Jurgaitytė

 • 2. Sid Hallow – Here We Go Again
 • Låtskrivare: Sidas Gvozdiovas, Anyanya Udongwo

 • 3. MeidĖ – Zoo
 • Låtskrivare: Meidė Šlmamaitė, Paulius Vaicekauskas

 • 4. Pluie de Comètes – Be Careful
 • Låtskrivare: Justė Kraujelytė, Saulius Sakavičius

 • 5. Sun Francisco – Trauka
 • Låtskrivare: Giedrė Ivanova, Maksimas Ivanovas

 • 6. Mary Mo – Done
 • Låtskrivare: Tomas Dičiūnas, Titas Astafėjevas, Audrius Petrauskas, Marija Monika Dičiūnė

 • 7. Baltos Varnos – In The Night
 • Låtskrivare: Teresė Andrijauskaitė, Milda Andrijauskaitė-Bakanauskaitė

 • 8. Shower – Impossible
 • Låtskrivare: Vainius Indriūnas, Dominykas Kazimieras Krulikovskis, Jonas Filmanavičius, Simonas Krukonis

 

Resultat av Heat 3


Det tredje heatet i Litauens uttagning Eurovizija.LT är avklarat och vi har ett resultat. Varje part av jury respektive tittarna rangordnade och delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4 och 3 poäng. Därefter lades summorna samman och vinnarna blev de två låtar som fått högst totalpoäng. Dessa låtar kvalade vidare till finalen medan övriga bidrag i det här startfältet åkte ut.

Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Juryns rangordning

 • 1. Pluie de Comètes – ”Be Careful” (12 p)
 • 2. MeidĖ – ”Zoo” (10 p)
 • 3. Shower – ”Impossible” (8 p)
 • 4. Baltos Varnos – ”In The Night” (7 p)
 • 5. Mary Mo – ”Done” (6 p)
 • 6. Anžela – ”Paskubėk” (5 p)
 • 7. Sun Francisco – ”Trauka” (4 p)
 • 8. Sid Hallow – ”Here We Go Again” (3 p)

Tittarnas rangordning

 • 1. Shower – ”Impossible” (12 p)
 • 2. Mary Mo – ”Done” (10 p)
 • 3. Baltos Varnos – ”In The Night” (8 p)
 • 4. Pluie de Comètes – ”Be Careful” (7 p)
 • 5. MeidĖ – ”Zoo” (6 p)
 • 6. Anžela – ”Paskubėk” (5 p)
 • 7. Sun Francisco – ”Trauka” (4 p)
 • 8. Sid Hallow – ”Here We Go Again” (3 p)

Gemensamt slutresultat

Finalister

 • 1. Shower – Impossible
 • (8 + 12 = 20 p)

 • 2. Pluie de Comètes – Be Careful
 • (12 + 7 = 19 p)

 

Utröstade

 • 3. MeidĖ – Zoo
 • (10 + 6 = 16 p)

 • 4. Mary Mo – Done
 • (6 + 10 = 16 p)

 • 5. Baltos Varnos – In The Night
 • (7 + 8 = 15 p)

 • 6. Anžela – Paskubėk
 • (5 + 5 = 10 p)

 • 7. Sun Francisco – Trauka
 • (4 + 4 = 8 p)

 • 8. Sid Hallow – Here We Go Again
 • (3 + 3 = 6 p)

 

Panelens åsikter


Min topplista

 1. Anžela – ”Paskubėk”
 2. Sid Hallow – ”Here We Go Again”
 3. Shower – ”Impossible”

 

Kommentar

Det här heatet tycker jag var lite bättre än det föregående men jag saknar fortfarande vinnarlåtar såsom det fanns i det första programmet. Annars var det helt okej och de tre jag har i topp får alla över 3 av 5 poäng från mig. Jag hoppas att nästa heat blir än bättre.

 


Min topplista

 1. Mary Mo – ”Done”
 2. Sid Hallow – ”Here We Go Again”
 3. Shower – ”Impossible”

 

Kommentar

Nej det här heatet var ingen höjdare dessvärre och jag kan ej se någon som kommer att utmana i den stora finalen av de här bidragen. Men de som jag har på min topplista tycker jag ändå var de som lyckades klamra sig fast något i mitt huvud och får en ”a for effort”.


Min topplista

 1. Pluie de Comètes – ”Be Careful”
 2. Sid Hallow – ”Here We Go Again”
 3. Shower – ”Impossible”

 

Kommentar

Tredje heatet av Litauens uttagning kände jag lite var en ”mellanvecka” – det fanns ingenting direkt som fångade mig. Det som i alla fall var en ljusglimt var Pluie de Comètes som dessutom gick till final. Men fortfarande ingenting som kunde mäta sig med Clockwork Creep fortsatt. Eller om jag bara ska se till de som är i finalen – VB Gang.


Min topplista

 1. Shower – ”Impossible”
 2. Anžela – ”Paskubėk”
 3. Sid Hallow – ”Here We Go Again”

 

Kommentar

Inför detta tredje heat hade vi förmånen att kunna lyssna på studioversioner, då samtliga låtar hade hunnits släppas innan sändningen. Så var ej fallet inför Heat 1 och 2. Redan efter förhandslyssningen fastnade jag för gruppen Shower med låten ”Impossible” och rockiga Anžela med låten ”Paskubėk”. Det skulle visa sig att dessa favoriter bestod även efter att ha sett liveframträdandena. Dock skulle en av dessa favoriter slås ut, tyvärr. Sammanfattningsvis är jag glad att Shower tog sig till final, men i övrigt var detta ett rätt tråkigt heat.


Min topplista

 1. Mary Mo – ”Done”
 2. MeidĖ – ”Zoo”
 3. Shower – ”Impossible”

 

Kommentar

I Litauens tredje heat hittar vi hissmusik à la 80-talet, spela-under-restaurang-besöket-musik och några godingar. Väl blandad kompott även denna gång.  Hos Shower med låten ”Impossible” fanns det något tilltalande, något jag inte riktigt kan sätta fingret på, eller jo – det är nog känslan av ”Stranger things-serien” mot slutet av låten. Hur som helst fick den min tredjeplacering. Sen kommer vi till Mary Mo och MeidĖ som får slåss lite om förstaplatsen. Mary Mo’s bidrag ”Done” är på något vis mer vinnarkandidat för ESC, en riktig powerballad, medan ”Zoo” är skön, riktigt skön med snyggt beat och behaglig matta av ljud. ”Done” är däremot en låt som växer till ett klimax som inte ”Zoo”gör.

 

 

Heat 4


 • När?
 • 3 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I det fjärde heatet i Litauen medverkade åtta bidrag som tävlade om två finalplatser. Först uppträdde alla bidrag och därefter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra vilka av bidragen som skulle kvala vidare. Det innebar samtidigt att resterande låtar fick lämna tävlingen direkt.

Bland de tävlande kände vi igen Agnė Buškevičiūtė, Il Senso, (Juozas) Martin, Monika Marija och Vilija från tidigare års litauiska ESC-uttagningar. Den sistnämnde representerade även Litauen i Eurovision 2014 med låten Attention.

Då sändningen var förinspelad och studioversionerna släpptes i ett sent skede inför programmet tycker vi till om startfältet först nu efter sändningen.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Vi länkar även till de studioversioner som släpptes inför sändningen.

 • 1. Agnė Buškevičiūtė – Puppeteer
 • Låtskrivare: Agnė Buškevičiūtė-Tumalavičienė, Evelina Dahlia, Ida Maria Søberg, Jonas Holteberg Jensen, Vilius Tumalavičius

 • 2. Il Senso – Time
 • Låtskrivare: Kipras Mašanauskas, Andrius Kairys

 • 3. Kasparas – Fool
 • Låtskrivare: Jokūbas Tulaba, Kasparas Varanavičius, Urtė Povilauskaitė

 • 4. Monika Marija – Unlove you starting tomorrow
 • Låtskrivare: Džiugas Juzėnas, Monika Paulauskaitė, Titas Astafėjevas

 • 5. Vilija – ”Save Me
 • Låtskrivare: Vilija Matačiūnaitė

 • 6. Danielė – Cold Shower
 • Låtskrivare: Danielė Paužaitė, Gabija Žvirdauskaitė, Gytis Valickas

 • 7. Martin – Jigsaw
 • Låtskrivare: Martin

 • 8. Hansanova – Dragons And Rainbows
 • Låtskrivare: Giedrius Balčiūnas

 

Resultat av Heat 4


Det fjärde heatet i Litauens uttagning Eurovizija.LT är avklarat och vi har ett resultat. Varje part av jury respektive tittarna rangordnade och delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4 och 3 poäng. Därefter lades summorna samman och vinnarna blev de två låtar som fått högst totalpoäng. Dessa låtar kvalade vidare till finalen medan övriga bidrag i det här startfältet åkte ut.

Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Juryns rangordning

 • 1. Monika Marija – ”Starting Tomorrow” (12 p)
 • 2. Il Senso – ”Time” (10 p)
 • 3. Kasparas – ”Fool” (8 p)
 • 4. Martin – ”Jigsaw” (7 p)
 • 5. Hansanova – ”Dragons And Rainbows” (6 p)
 • 6. Agnė Buškevičiūtė – ”Puppeteer” (5 p)
 • 7. Vilija – ”Save Me” (4 p)
 • 8. Danielė – ”Cold Shower” (3 p)

Tittarnas rangordning

 • 1. Il Senso – ”Time” (12 p)
 • 2. Kasparas – ”Fool” (10 p)
 • 3. Monika Marija – ”Starting Tomorrow” (8 p)
 • 4. Agnė Buškevičiūtė – ”Puppeteer” (7 p)
 • 5. Martin – ”Jigsaw” (6 p)
 • 6. Danielė – ”Cold Shower” (5 p)
 • 7. Hansanova – ”Dragons And Rainbows” (4 p)
 • 8. Vilija – ”Save Me” (3 p)

Gemensamt slutresultat

Finalister

 

Utröstade

 

 

Panelens åsikter


Min topplista

 1. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 2. Hansanova – ”Dragons And Rainbows”
 3. Danielė – ”Cold Shower”

 

Kommentar

Det skulle ta fyra heats, sedan levererar Litauen ett heat på topp! De andra veckorna har det varit flera bra låtar som tävlat men överlag har mina betyg mer varit åt 2+ hållet (svagt godkänt) än nu åt 3+ hållet som ändå får ses som godkänt. Jag är nöjd med finalisterna även om jag nog hellre hade sett Hansanova kvalat in istället för Il Senso men jag tycker att operagruppen gör bra ifrån sig. Monika Marija tror jag kan utmana om segern i finalen för hennes låt är riktigt bra.

 


Min topplista

 1. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 2. Danielė – ”Cold Shower”
 3. Kasparas – ”Fool”

 

Kommentar

Nja, det här heatet var heller ingen höjdare ska jag vara ärlig att erkänna, den enda egentligen som sticker ut och levererar en riktigt fin ballad är Monika Marija med ”Unlove you starting tomorrow”.

Mina favoriter finner man fortfarande i det första heatet och jag tror ingen kommer kunna bräcka deras placeringar hos mig, men det återstår att se.


Min topplista

 1. Kasparas – ”Fool”
 2. Martin – ”Jigsaw”
 3. Hansanova – ”Dragons And Rainbows”

 

Kommentar

Det går tufft för de låtar jag verkligen uppskattar. Nu inför heat 4 fastnade jag mycket för Kasparas – andra favorit efter ett visst band i Heat 1. Givetvis åker han ut (det var på håret), liksom min övriga topp 3. Var inte speciellt övertygad av de som gick till final annars. Hoppas på bättre utfall nästa vecka.


Min topplista

 1. Monika Marija – ”Unlove you starting tomorrow”
 2. Kasparas – ”Fool”
 3. Hansanova – ”Dragons And Rainbows”

 

Kommentar

Ett ganska tråkigt heat och inget bidrag som stack ut från mängden. Monika Marija var jag glad att återse och hennes låt var den enda låten jag riktigt fastnade för, så därför var det kul att se att hon blev en av finalisterna denna veckan. En stillsam och vacker ballad som kanske inte har något med den absoluta toppstriden att göra, men den är bra och mysig att lyssna på.

 

Heat 5


 • När?
 • 10 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • TV-studio

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning

 • Vem/vilka är programledare?
 • Gabrielė Martirosian & Nombeko Augustė

 • TV-bolag/Stream:
 • LRT – Se programmet LIVE »

Fakta om programmet

I det femte och sista heatet i Litauen tävlade åtta bidrag om de två sista finalplatserna. Först uppträdde alla bidrag och därefter fick en gemensam jury- och tittarröstning avgöra vilka av bidragen som skulle kvala vidare. Det innebar samtidigt att resterande låtar lämnar tävlingen direkt.

Bland de tävlande kände vi igen Emilija V, Lina Štalyt, Queens of Roses och The Roop från tidigare års litauiska ESC-uttagningar. Den sistnämnde gruppen representerade även Litauen i Eurovision med låtarna On Fire” (ESC 2020, som dock ställdes in p.g.a. coronaviruspandemin) och Discoteque (ESC 2021).

För kännedom var sändningen förinspelad medan resultatet presenterades live.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!
 • Vi länkar även till de eventuella studioversioner som har släppts inför sändningen.

 • 1. Freya Alley – Serenade
 • Låtskrivare: Kamilė Balčytytė, Laurence Hobbs

 • 2. Kàro – Weightless
 • Låtskrivare: Karolė Virbickaitė

 • 3. Petras – Run
 • Låtskrivare: Audrius Petrauskas, Titas Astafėjevas

 • 4. Queens of Roses – Walk Through Fire
 • Låtskrivare: Adriana Pupavac, Aidan O’Connor, Andreas Bjorkman, Jonas Ekdahl

 • 5. April Frey – New Years
 • Låtskrivare: Ieva Andriuškevičiūtė

 • 6. Emilija V – Trophy Wife
 • Låtskrivare: Emilija Valiukevičiūtė, Herve ”Feezy” Tshibola, Tiago ”Tiago Got The Keys” Antunes

 • 7. The Roop – Simple Joy
 • Låtskrivare: Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas, Mantas Banišauskas, Vegard Hurum

 • 8. Lina Štalytė – Perfect
 • Låtskrivare: Lina Štalytė

 

Resultat av Heat 5


Det femte (och sista) heatet i Litauens uttagning Eurovizija.LT är avklarat och vi har ett resultat. Varje part av jury respektive tittarna rangordnade och delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa osv. nedåt 8, 7, 6, 5, 4 och 3 poäng. Därefter lades summorna samman och vinnarna blev de två låtar som fått högst totalpoäng. Dessa låtar kvalade vidare till finalen medan övriga bidrag i det här startfältet åkte ut.

Nu har alla fem heats också avgjorts och därmed är finalstartfältet komplett.

Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i resultatordning gällande jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

Juryns rangordning

 • 1. The Roop – ”Simple Joy” (12 p)
 • 2. Queens of Roses – ”Walk Through Fire” (10 p)
 • 3. April Frey – ”New Years” (8 p)
 • 4. Petras – ”Run” (7 p)
 • 5. Kàro – ”Weightless” (6 p)
 • 6. Lina Štalytė – ”Perfect” (5 p)
 • 7. Freya Alley – ”Serenade” (4 p)
 • 8. Emilija V – ”Trophy Wife” (3 p)

Tittarnas rangordning

 • 1. The Roop – ”Simple Joy” (12 p)
 • 2. Lina Štalytė – ”Perfect” (10 p)
 • 3. Freya Alley – ”Serenade” (8 p)
 • 4. Queens of Roses – ”Walk Through Fire” (7 p)
 • 5. April Frey – ”New Years” (6 p)
 • 6. Kàro – ”Weightless” (5 p)
 • 7. Petras – ”Run” (4 p)
 • 8. Emilija V – ”Trophy Wife” (3 p)

Gemensamt slutresultat

Finalister

 

Utröstade

 • 3. Lina Štalyt – Perfect
 • (5 + 10 = 15 p)

 • 4. April Frey – New Years
 • (8 + 6 = 14 p)

 • 5. Freya Alley – Serenade
 • (4 + 8 = 12 p)

 • 6. Petras – Run
 • (7 + 4 = 11 p)

 • 7. Kàro – Weightless
 • (6 + 5 = 11 p)

 • 8. Emilija V – Trophy Wife
 • (3 + 3 = 6 p)

 

 

Panelens åsikter (efter sändningen)


Min topplista

 1. The Roop – ”Simple Joy”
 2. Lina Štalytė – ”Perfect”
 3. Queens of Roses – ”Walk Through Fire”

 

Kommentar

Sista heatet tycker jag bjöd på överlag bra bidrag, inget som jag tycker var dåligt men heller egentligen inget som känns som en slutgiltig vinnare av uttagningen. Jag håller med omröstningens toppresultat då dessa tre låtar också är mina favoriter (om än i en liten annan ordning), däremot tycker jag att både Queens of Roses och The Roop hade betydligt bättre låtar när de var med förra gången, särskilt The Roop som för min del inte alls når upp i samma nivå som med ”Discoteque”. Men jag förstår också varför de två grupperna gick till final, de hade de bästa låtarna i det här programmet.


Min topplista

 1. Petras – ”Run”
 2. The Roop – ”Simple Joy”
 3. Lina Štalytė – ”Perfect”

 

Kommentar

I det här heatet var jag väldigt förväntansfull över att höra The Roop som är tillbaka, jag har alltid tyckt om deras tidigare bidrag men i år blev jag lite besviken. Visst låten är catchy och mysig men jag saknar det där extra strösslet som The Roop annars brukar ha i sina andra låtar. Men det är också säkert en växare som man behöver lyssna in sig på några gånger. Överlag så var det inte ett jättestarkt startfält även i detta heatet.


Min topplista

 1. Emilija V – ”Trophy Wife”
 2. Petras – ”Run”
 3. Kàro – ”Weightless”

 

Kommentar

Även i detta heat så ser jag min topp 3 åka ut – det har inte varit något värst flyt jag haft i Litauen i år. Nästa vecka vankas final men innan dess ska jag ta en liten titt bland låtarna som tävlade. ”Trophy Wife” var nog den jag fastnade för mest, även om jag anade en brist och det var en tydlig refräng. Sen så var The Roop tillbaks och som enda finalist vann hos både jury och tittare – däremot när jag hört låten tycker jag det märks tydligt att de inte är med för att tävla. Den här är inte tillräckligt slagkraftig anser jag. Mer än nånting känns det som att de avancerade på gamla meriter i ett lite svagare startfält.


Min topplista

 1. The Roop – ”Simple Joy”
 2. Queens of Roses – ”Walk Through Fire”
 3. Petras – ”Run”

 

Kommentar

Detta var lätt det bästa startfältet i Litauen av alla heat som har hållits. Jag kunde lätt få ihop fler än 3 favoriter här. The Roop är alltid att räkna med, så även denna gången (även om jag precis som många med mig är lite besviken på årets låt som inte alls känns som en vinnar-låt.) Härlig discopop från tjejerna i Queens of Roses. Jag är överens med att de två bästa bidragen förtjänade sina finalplatser.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »