« Inför ESC Irland 2023

Inför ESC Irland 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Bambie Thug med bidraget ”Doomsday Blue” som representerade Irland. Bidraget var från början allokerad att tävla i den första semifinalen den 7:e maj med startnummer 4 av 15, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 10 av 26.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Irland gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Bambie Thug?

 

Bambie Ray Robinson, eller Bambie Thug som är artistnamnet, är född den 6:e mars 1993 i staden Macroom på Irland. Bambies föräldrar är från Irland och Sverige. Under uppväxten var det bland annat sång och balettdans som stod på Bambies lista, även om karriären sedan förändrades till musikalisk teater. Bambie Thug beskriver sig själv som ickebinär.

I början av 2020-talet deltog Bambie Thug som featuringartist till Fike and Fabish Meanoch året därpå släpptes Bambies första singel Birthday som sedan har följts upp med fler singlar, inte minst med låten ”Doomsday Blue” som Bambie tävlade med i den irländska Eurovisionuttagningen som vann den uttagningen. Det gör att Bambie kommer att representera Irland i årets Eurovision Song Contest.

Tävlingsbidraget har Bambie Thug gjort tillsammans med Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock och Tyler Ryder.

Hur valde Irland till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Irland sitt val genom uttagningen Eurosong 2024. För tredje året i rad (efter flera internval åren innan dess) höll irländska RTÈ i en publikuttagning, om än att den hölls som en del av den populära talkshowen Late Late Show.

Under sändningen uppträdde 6 bidrag varpå en internationell respektive nationell jury och tv-tittarna tillsammans fick rösta fram en av låtarna till uttagningens vinnare.

I programmet fanns det även med en panel på tre personer som fick kommentera bidragen, men de hade ingen egen rösträtt.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Vad skall jag säga? Denna låt är helt galen och tokig! Och jag tror tusan att detta kan gå hem. Irland mot final säger jag!

 

Betyg (0–5):


.

Irland har helt tappat sin identitet helt och hållet i Eurovision. Detta är ett land som vann fyra tävlingar på 90-talet och har sju segrar totalt. Sedan millennieskiftet känns det som att landet långsamt börjat ge upp. Och nu har man till slut nått botten. Efter år av slätstruken pop, tråkiga singer/song-writers, Jedward och en handdocka har man till slut gett upp på tävlingen helt.

 

Betyg (0–5):


.

Senast jag gillade ett bidrag från Irland var 2005 (”Love?” med Donna & Joe) . Man kan undra vad som hände med detta framgångsrika land. Det här låter som ett hopkok av droger och rebellisk tonår. Inget passar ihop och du önskar att du hade öronproppar till hands. Vissa låtar kan man ändå förstå att andra gillar men inte det här!

 

Betyg (0–5):


.

Det känns ändå som om Irland har gjort rätt i sak. De har kört på ofarligt och lättsmält länge, och det fungerade inte. Nu är det dags att verkligen gå för det farliga och mörka. Och efter en del lekande med ouijabrädet får vi se Bambie Thug köra skräckrock. Jag är lite kluven dock om tajmingen eventuellt kunde vara bättre något annat år. Kanske att låten känns lite väl mörk och dyster…? Men Bambie har visat sig riktigt stark live, och jag hoppas verkligen att Irland kan få valuta för att man tog denna risk. Om inte annat är detta en låt som växer, vilket vi emellertid sett genom åren att det blir ett tveeggat vapen i ESC. Lika väl som en låt går vidare för att sen explodera i finalen, så kan den åka ut därför att den inte hunnit växa för de flesta i tid.

 

Betyg (0–5):


.

Ja vad ska man säga annat än friskt vågat, hälften vunnet. Det är ett kul bidrag, lite smått ”gökboet” med sina olika stilar i ett och samma bidrag. Ibland kan en sån blandning bli helt fel, men det här är så knasigt att det funkar. Dock är det inget för mig på det stora hela även om jag är glad åt Irlands kliv mot något nytt och annorlunda.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
15,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Irland 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Irland kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Irland kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Irlands chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…NEJ, vi tror att Irland kommer att missa finalplatsen, trots att de i år prövar en helt ny genre än den klassiska popmusiken. Däremot är tre av oss lite mer positiva men en klar majoritet tror att det irländska ESC-bidraget får även i år göra sorti redan i semin.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera