« Inför ESC Spanien 2023

Inför ESC Spanien 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Nebulossa med bidraget ”Zorra” som representerade ”Big Five”-landet Spanien. Det innebar att bidraget var direktkvalificerad till finalen där låten tilldelades startnummer 8 av 26. Gruppen medverkade även som gäst i den andra semifinalen som sändes den 9:e maj.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Spanien gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vilka är Nebulossa?

 

Electropopgruppen Nebulossa utgörs av det gifta paret María ”Mery” Bas (född 18:e september 1968) och Mark Dasousa (född 2:a januari 1974). I gruppen är det María som sjunger medan Mark är gruppens producent. Musikaliskt blandar de olika musikgenrer med 80-talsinfluenser kontra nutida musik.

Som grupp har de spelat ihop sedan 2018 och de har bland annat hunnit med att släppa ett album och flera singlar, ett exempel är låten Glamsom de släppte 2021. De skickade även in bidraget ”Anoche” till San Marinos Eurovision-uttagning 2023 men låten gick inte vidare från audition till heaten. Istället prövade de lyckan året därpå med att skicka in låten ”Zorra” till hemlandet Spaniens uttagning Benidorm Fest där de kom med som en av de 16 tävlande. Från sin semifinal gick låten vidare till finalen där de ”bara” blev trea i juryröstningen (men vann tittaromröstningen). Totalt sett räckte poängen till en vinst.

Upphovet bakom Eurovisionbidraget står Nebulossa för själva.

Hur valde Spanien till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Spanien sitt val genom uttagningen Benidorm Fest 2024.

Bara dagar efter att föregående Eurovision var avgjord öppnade en antagning för tävlingsbidrag och när den hade avslutats valde RTVE ut 16 tävlingsbidrag till startfältet.

Dessa fördelades på två semifinaler à åtta bidrag per semifinal, där en kombination av en spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröster valde ut fyra favoriter per semifinal till finalen.

Samma röstningsmetod användes även i finalen men då för att kora en vinnare. Det är noterbart att juryn hade halva makten medan demoskop- och tittarröstningen hade 25 procent makt vardera.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här ska jag vara ärlig med att säga att jag är lite kluven. Detta är en riktigt intressant låt på flera sätt. Textmässigt är det något så ovanligt som en låt som vill stärka äldre kvinnors rätt över att kontrollera sina egna sexliv – vilket är första gången i Eurovision. Intressant ämne, måste sägas. Dessutom är musiken faktiskt riktigt trevlig och jag skulle nog rent av säga att detta är en av mina favoritlåtar i år. Å andra sidan var framförandet i Benidorm lite mer en peepshow med extra allt – iallafall på dansarna. Sångerskans karisma, som låten ju handlar om, kom inte alls fram och istället blev en stor del av låtens budskap helt osynligt. Jag undrar hur man resonerar inför Eurovision – för visst kan man köra samma sak igen. Eurovisionpubliken är inte främmande för peepshows. Men däremot vore det synd att blockera sångerskan och därmed också budskapet i låten. Å andra sidan kanske man får fler röster ju mer hud man visar? Tråkigt nog tror jag det blir så man resonerar, vilket är synd – detta är en i grunden väldigt bra låt som hade förtjänat credd för sina musikaliska kvaliteter.

 

Betyg (0–5):


.

Spanien skickar nåt nytt och annorlunda i år jämfört med vad de brukar skicka. Och det är verkligen bra. Men jag tror tyvärr Spanien kommer drunkna i årets final.

 

Betyg (0–5):


.

Är det bara jag som ryser i kroppen av detta? Den metaforiska skämskudden blir nog inte större än såhär. Vi som är ”på insidan” och läser texter förstår kontexten. Men för den ”vardagliga” tittaren är det bara ett gäng äldre damer som försöker spola tillbaka tiden. Och jag känner också för att spola tiden, men framåt tre minuter.

 

Betyg (0–5):


.

Jag verkar vara en av få som ÄLSKAR Spaniens bidrag i år. Så häftigt att man skickar denna coola och kontroversiella retrolåten med 80-tals-vibbar. Det är synthpop helt i min smak. Framträdandet är verkligen vulgärt och annorlunda, vilket är underhållande och lite småkul. Det blir nog ingen hög placering i finalen, men jag är glad att den är med och tävlar.

 

Betyg (0–5):


.

Spanien är även i år min bottenplacering. Den här gången är låten helt ok. Det är en skön melodi och skön 80-talsinspirerad musik, men valet av sångerska och hennes ton i sången gifter sig inte ett dugg med låten. Det irriterar mig rejält faktiskt, för bidraget hade kunnat ta mycket mer plats i tävlingen med sång som sätter oumpf på helheten. Kanske man måste ha levt med historiken för att förstå stjärnglansen.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
20 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Spanien 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Spanien kommer att uppnå 2024. I och med att det här är ett så kallad ”Big Five”-land som är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar vi tror bidraget hamnar i finalen (se förklaringarna).

Vi ska också säga att våra gissningar är endast preliminära och kan komma att justeras när det väl är dags att göra de slutgiltiga tippningarna inför finalsändningen den 11:e maj. Gissningarna behöver ej heller överensstämma med vad man själv helst vill eller hoppas mest på att det ska bli för resultat.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi om Spaniens slutplacering i finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således att bidraget hamnar…

…I BOTTEN! Här är vi hyfsat överens sedan sju av oss tio tror att Spaniens slutplacering inte blir högre än plats 20 i år. En panelmedlem tror dock att det kan bli en topplacering och två tippar på att det mer hamnar runt mitten av finalresultatet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera