Avslutad

TV-bolaget RTVE utsåg Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Benidorm Fest 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

30 januari 2024: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelens åsikter »


1 februari 2024: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelens åsikter »


3 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


För tredje året i rad skulle Benidorm Fest komma att användas som ESC-uttagning för Spanien. Allt började redan när föregående Eurovision hade avgjorts i Liverpool med att RTVE öppnade en antagning över sommaren och delar av hösten. En nyhet var att man var tvungen att ansöka med både artist och låt och sammanlagt inkom 825 bidrag där en urvalsjury fick välja ut en topp 16. Dessa artister blev presenterade cirka en månad efter att antagningen avslutats medan tävlingsbidragen släpptes i mitten av december.

I planeringsstadiet av uttagningen meddelades det att den tidigare spanska ESC-delegationschefen Ana María Bordas hade fått överta jobbet som Spaniens delegationschef samt att bli co-director för själva uttagningen tillsammans med César Vallejo. I uttagningsarbetet hade RTVE även valt in trion Pablo Cebrián, Rayden och Tony Sánchez-Olsson som musikaliska rådgivare.

 

Samma upplägg som tidigare år

Benidorm Fest hade även den här gången upplägget med två semifinaler och en final där alla resultat avgjordes av å ena sidan en spansk-internationell jury och å andra sidan av en demoskopundersökning och tv-tittarna. I semifinalerna röstade de tre parterna tillsammans fram en topp 4 (bland åtta låtar) och i finalen röstade man fram en vinnare.

Programledare för de tre sändningarna var Ruth Lorenzo och Marc Calderó (med Ana Pradas som Green room-reporter). Ruth Lorenzo hade tidigare erfarenhet av att tävla i Spaniens ESC-uttagningar då hon tidigare representerat Spanien i Eurovision 2014.

 

Resultat

I finalen, som avgjordes natten mot den 4:e februari, röstades Nebulossa med bidraget ”Zorra” fram till att bli Spaniens representant i Eurovision 2024.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 3 februari 2024, kl. 22:00 CET

 • Var?
 • Palau Municipal d’Esports, Benidorm

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning avgjorde resultatet

 • Vem/vilka var programledare?
 • Ruth Lorenzo och Marc Calderó (med Ana Pradas som Green room-reporter)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter de två semifinalerna avgjordes Spaniens representant till Eurovision 2024 genom finalsändningen. I likhet med semifinalerna var det poängutdelning från å ena sidan den spansk-internationella juryn* och å andra sidan från demoskopundersökningen och tittaromröstningen som korade vinnaren.

* Medlemmarna i juryn är Ángela Carrasco, Beatriz Luengo, Carlos Baute, David Tserunyan, Guille Milkway, Lee Smithurst, Nicoline Refsing och Marta Piekarska.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. María Peláe – Remitente
 • Låtskrivare: Alba Reig Gilabert, María Peláez Sánchez

 • 2. St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)
 • Låtskrivare: Ioné de la Cruz, Nelson Hernández, Pedro Hernández Herrera

 • 3. Angy Fernández – Sé quién soy
 • Låtskrivare: Ángela María Fernández González, Dino Medanhodzic, Henrik Lundberg, Thomas G:son

 • 4. Jorge González – Caliente
 • Låtskrivare: Jorge González, Adrián Ghiardo, David Parejo

 • 5. Nebulossa – Zorra
 • Låtskrivare: María Bas, Mark Dasousa

 • 6. Sofía Coll  – Here to Stay
 • Låtskrivare: Juan Sueiro, Mauro Canut, Nacho Canut, Sofía Coll

 • 7. Miss Caffeina – Bla bla bla
 • Låtskrivare: Alberto Jiménez, Antonio Poza, Sergio Sastre

 • 8. Almácor – Brillos platino
 • Låtskrivare: Arturo Almarcha Corella

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Angy Fernández – ”Sé quién soy”
 2. Nebulossa – ”Zorra”
 3. Sofía Coll  – ”Here to Stay”
 4. Jorge González – ”Caliente”
 5. St. Pedro – ”Dos extraños (cuarto de cuerda)”

 

Kommentar

Jag är lite besviken på livenumren ifrån semifinalerna om jag ska vara ärlig. Även om det är grymt snygga nummer som man lyckas producera så har man samtidigt översexualiserat mycket. Både ”Zorra” och ”Caliente” känns som peep-shower från red light district i äkta Dita von Teese-stil. Jag förstår att detta går hem i många kretsar men för mycket naket förstör numret mer än det hjälper. Min favorit blir istället ”Sé quién soy” som visserligen framförs rätt svagt av Angy, som verkligen behöver prestera bättra för att ha vinnarchans, men som ändå är det klart bästa numret och låten. Om jag dock ska vara realist inser jag att Maria Peláe förmodligen har störst chans, då spanjorernas musiksmak numera tycks vara insnöad på just spansk flamenco. Detta förstår jag mig inte på, så jag hoppas verkligen att jag har fel här.


Min topplista

 1. St. Pedro – ”Dos extraños (cuarto de cuerda)”
 2. Angy Fernández – ”Sé quién soy”
 3. Sofía Coll  – ”Here to Stay”
 4. Nebulossa – ”Zorra”
 5. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”

 

Kommentar

I första semin blev jag väldigt nöjd då hela min topp 4 gick vidare till finalen, medan i den andra semifinalen fick jag endast med mig en storfavorit och det är den låt jag har som personlig vinnare. Efter förra årets flopp som Spanien upplevde i Liverpool (trots att alla förstå-sig-påare sa att Spanien ”minsann skulle utmana om segern”) känner jag att de måste välja något som inte påminner vare sig om det som de skickade förra året eller som gick bra förrförra året, för det är oftast som så att det som gick hem ett år inte alls funkar året därpå. Då blir mitt förstahandsval enkelt – St. Pedros vackra ballad. För mig är det en fin visa, för andra kanske det är en snark-ballad men det bryr jag mig inte om (allt behöver inte vara party i Eurovision). Skulle han inte vinna hoppas jag att Angy Fernández eller Sofía Coll vinner. Då blir det förvisso upptempo men det är bra upptempo som jag tror skulle kunna göra bra ifrån sig i Eurovision.


Min topplista

 1. Sofía Coll  – ”Here to Stay”
 2. Angy Fernández – ”Sé quién soy”
 3. Jorge González – ”Caliente”
 4. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 5. Nebulossa – ”Zorra”

 

Kommentar

Jag tycker definitivt att alla höjde sig efter liveframträdanden och det var många som lyckades klättra några platser hos mig som jag inte alls hade i toppen innan. Däremot så tappade jag ju min stora favorit Roger Padrós med nöd och näppe till finalen så min etta får bli Sofía Coll med hennes kaxiga ”Here to Stay”, tycker verkligen hon gjorde ett grymt framträdande.

Jag blir nöjd om någon av mina topp tre lyckas kamma hem vinsten men det verkar ju stå mellan Nebulossa och St. Pedro och där är jag inte alls lika såld. Tycker båda är lite sömniga av sig och jag får inte alls någon wow-känsla, nej Spanien behöver skicka något kaxigt och något det är lite glöd i!


Min topplista

 1. Jorge González – ”Caliente”
 2. Angy Fernández – ”Sé quién soy”
 3. Sofía Coll  – ”Here to Stay”
 4. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 5. Almácor – ”Brillos platino”

 

Kommentar

Flera av mina favoriter har ju redan lämnat tävlingen men som tur är kom min etta med. Framförandet gjorde den bara ännu bättre. Lite ”Fuego” för oss fast av det manliga slaget. Angy ger ju också allt på scen så där luktar det också vinnarkandidat. Men när det gäller Spanien så gillar de aldrig samma som mig och det verkar ju som att ”Zorra” är den stora favoriten.


Min topplista

 1. Nebulossa – ”Zorra”
 2. Sofía Coll  – ”Here to Stay”
 3. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 4. Almácor – ”Brillos platino”
 5. María Peláe – ”Remitente”

 

Kommentar

Att jag inte är så hypad över Spanien i år har jag redan nämnt, så nu räcker det att gnälla över det. Det enda jag kan konstatera är att jag är förvånad över att de fortsätter att publicera jury- och tittarröster öppet redan när semifinalerna ska avgöras, vilket i mitt tycke dödar spänningen en hel del i uttagningen (det är på sätt och vis ett problem vi fått i Sverige också). Men det jag kan ana är att det kommer stå mellan Nebulossa och St. Pedro. Om man ska gå på Benidorms historik så har vardera vinnare från semifinalerna slutat etta och tvåa och finalen, och jag har svårt att se att nåt sånt inte skulle ske nu.


Min topplista

 1. Nebulossa – ”Zorra”
 2. Angy Fernández – ”Sé quién soy”
 3. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 4. Jorge González – ”Caliente”
 5. Sofía Coll  – ”Here to Stay”

 

Kommentar

Till finalen gjorde jag en rad ändringar på min totala topplista av Benidorm Fest 2024 efter att ha sett liveframträdandena från semifinalerna. Numera har jag omvärderat min absoluta favorit som vuxit rejält på mig och det är Nebulossa med den 80-tals-inspirerade synthpoplåten ”Zorra”. En kaxig uppstickare som har ett skönt. Tätt därefter placerar jag Angy Fernández med schlager-rockiga ”Sé quién soy”.

Det är rätt givet att det kommer stå mellan Nebulossa och St. Pedro eftersom båda dessa vann sina semifinaler och vinnaren har historiskt sett alltid blivit någon av dessa. Jag skulle bli väldigt besviken om ”Dos extraños (cuarto de cuerda)” med St. Pedro blir vinnaren.


Min topplista

 1. St. Pedro – ”Dos extraños (cuarto de cuerda)”
 2. Jorge González – ”Caliente”
 3. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 4. Angy Fernández – ”Sé quién soy”

 

Kommentar

Till finalen blir mina topp 4 en lite gott & blandat-samling. St. Pedro med sin fina, lugna ”Dos extraños (cuarto de cuerda)” slåss om förstaplaceringen med det sexiga inslaget av Jorge González och låten ”Caliente”. Tror jag att någon utav dem kommer att ha med slutstriden att göra, nej. Men, jag har haft fel många gånger förr och har ingen aning om vad Spanien väljer i slutändan.

 

 

Resultat


Det blir musikgruppen Nebulossa med bidraget ”Zorra” som kommer att representera Spanien i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Benidorm Fest 2024 som avgjordes natten mot söndagen den 4:e februari 2024.

 

Så var finalen

Inför uttagningen hölls en öppen antagning och från den utsågs sedan 16 bidrag till startfältet. Dessa genomgick tävlan i två semifinaler med åtta bidrag per program där en kombination av juryröstning, demoskopundersökning och tittaromröstning avgjorde fyra finalister per program. Under finalen användes samma röstningsmetod men enbart för att utse en vinnare, tillika Spaniens representant i Eurovision 2024.

Förutom finalisterna gästades finalen av artisten Abraham Mateo som körde ett medley av låtar. Dessutom uppträdde programledaren Ruth Lorenzo med sin Eurovision-låt Dancing In The Rainsom i år firar 10-årsjubileum.

 

Jury vs tittarna

I finalens avgörande omröstning började den spansk-internationella juryn att dela ut sina totalpoäng till bidragen. Här hade de två vinnare: Nebulossa och St. Pedro som bägge fick 86 poäng vardera med Angy Fernández som trea på 63 poäng. Demoskopundersökningen hade dock Jorge González som sin vinnare med Angy Fernández som tvåa och Nebulossa först som trea. Däremot var Nebulossa tittaromröstningens vinnare medan Jorge González var deras tvåa och Angy Fernández som trea.

När man lade samman alla poängerna var det Nebulossa som hade fått högst totalpoäng och St. Pedro näst högst, detta trots att han var fyra i demoskopundersökningen och först femma i tittaromröstningen.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (med jurypoäng + demoskoppoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 

Tycker du att Spanien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

För min del är det svårt att bedöma om Spanien gjorde rätt eller fel val till Malmö i år. Låten är upptempo, rolig, intressant samtidigt som den inte känns Eurovison-ig på det sättet vi är vana att se Spanien på. Det skulle både kunna funka och samtidigt inte funka. Själv är jag lite besviken att min favoritlåt inte vann men jag får ändå vara glad att St Pedro lyckades hamna tvåa trots att han inte var favorit hos vare sig demoskop- eller tittarröstningen.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag är ledsen Spanien men det här var ingen favorit hos mig, jag hade hellre sett Sofía Coll eller Angy Fernández representera Spanien i ESC av de jag hade kvar som favoriter inför finalen. Men det Spanien ska ha cred för är att de ändå vågar ta ut svängarna rejält och skickar något retro som ändå blir modernt, och de vågar verkligen höja temperaturen om man säger så när man ser dansarnas utstyrsel (fniss).


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Vann rätt låt? Tja jag hade den som etta i finalen, men samtidigt, kanske inte. Spanien hade inte så mycket att bjuda på just i år och de låtar jag höll en liten tumme för åkte som bekant ut. Men Spanien vore inte Spanien utan att det uppstår drama, och det som sitter kvar i mitt minne är de burop som uppstod när Almácor drabbades av tekniska missar och inte fick ta om sin låt. En bisarr aspekt är att tittarna hade Nebulossa först på tredjeplats i semifinalen för att sen utse dem som vinnare i finalen. Kan tittarna ha tänkt att juryerna visste bättre och röstade fram en låt de själva egentligen inte var helt förtjusta i först?


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

WOOOW! Så häftigt att Spanien skickar denna coola och kontroversiella retrolåten med 80-tals-vibbar. Framträdandet är verkligen vulgärt och snuskigt, vilket är lite småkul. Inför den första semifinalen hade jag först Nebulossa på 4:e plats i min topplista, men efter att samtliga två semifinaler var avklarade omvärderade jag min topplista inför finalen och hade de som min etta. Angy med G:son-schlagerrocken var min förhandsfavorit från början och till finalen blev det min tvåa. Hon hamnade slutligen på 3:e plats. Jag var livrädd att Spanien skulle skicka sömnpillret med St. Pedro, en Salvador Sobral-kopia. Som tur var blev så inte fallet.

 

Semifinalerna

Här nedan kan du ta del av de två semifinaler som avgjordes inför finalen.

 

Semifinal 1


 • När?
 • 30 januari 2024, kl. 22:50 CET

 • Var?
 • Palau Municipal d’Esports, Benidorm

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning utser finalisterna

 • Vem/vilka är programledare?
 • Ruth Lorenzo och Marc Calderó (med Ana Pradas som Green room-reporter)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Se programmet »

Fakta om programmet

I var och en av de två semifinalerna i Spaniens Benidorm Fest deltar åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser. Först uppträder alla artister, därefter hålls en omröstning mellan en spansk-internationell jurygrupp*, en demoskopundersökning och tittarröster som var och en delar ut poäng till tävlingsbidragen. De fyra bidrag som efter omröstningen har fått högst totalpoäng vinner programmet och kvalar vidare till finalen.

* Medlemmarna i juryn är Ángela Carrasco, Beatriz Luengo, Carlos Baute, David Tserunyan, Guille Milkway, Lee Smithurst, Nicoline Refsing och Marta Piekarska.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Lérica – Astronauta
 • Låtskrivare: David Cuello, Eduardo Ruiz, José Cano, Juan Carlos Arauzo, Tony Mateo

 • 2. Noan – Te echo de –
 • Låtskrivare: Íñigo Samaniego

 • 3. Sofía Coll  – Here to Stay
 • Låtskrivare: Juan Sueiro, Mauro Canut, Nacho Canut, Sofía Coll

 • 4. Mantra – Me vas a ver
 • Låtskrivare: Carlos Marco, Charly Weinberg, Fredrik Sonefors, Paula Pérez

 • 5. Miss Caffeina – Bla bla bla
 • Låtskrivare: Alberto Jiménez, Antonio Poza, Sergio Sastre

 • 6. Quique Niza – Prisionero
 • Låtskrivare: Kenji Domínguez Kato, José Ricardo Cortes Salcedo, Juan José Martín Martín, Óscar Cadena, Quique Niza

 • 7. Angy Fernández – Sé quién soy
 • Låtskrivare: Ángela María Fernández González, Dino Medanhodzic, Henrik Lundberg, Thomas G:son

 • 8. Nebulossa – Zorra
 • Låtskrivare: María Bas, Mark Dasousa

 

Resultatet av den första semifinalen


Den första semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest är avklarad och vi har ett resultat gällande vilka som blev finalister respektive fick lämna tävlingen direkt. Alla resultat listas i resultatordningen jurypoäng + demoskoppoäng + tittarpoäng = totalsumma. Notera att juryn hade halva makten medan demoskopundersökningen och tittarröstningen hade 25 procent vardera.

 

Finalister

 • 1. Nebulossa – Zorra
 • (84 + 35 + 30 = 149 poäng)

 • 2. Angy Fernández – Sé quién soy
 • (62 + 40 + 35 = 137 poäng)

 • 3. Sofía Coll  – Here to Stay
 • (58 + 30 + 28 = 116 poäng)

 • 4. Miss Caffeina – Bla bla bla
 • (64 + 16 + 25 = 105 poäng)

Utröstade

 • 5. Mantra – Me vas a ver
 • (33 + 25 + 40 = 98 poäng)

 • 6. Noan – Te echo de
 • (46 + 28 + 22 = 96 poäng)

 • 7. Lérica – Astronauta
 • (40 + 22 + 20 = 82 poäng)

 • 8. Quique Niza – Prisionero
 • (45 + 20 + 16 = 81 poäng)

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Angy Fernández – Sé quién soy
 2. Nebulossa – ”Zorra”
 3. Lérica – ”Astronauta”
 4. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”

 

Kommentar

Mycket fartfylld semifinal detta, balladerna lyser i princip med sin frånvaro. Samtidigt är det ganska hög kvalitet på en del bidrag, och det är verkligen glädjande att Spanien har höjt sin musikaliska nivå sedan Benidorm Fest infördes för några år sen. Kul! Samtidigt känns det lite tröttsamt att jag ännu en gång utser det enda svenskproducerade bidraget i semin till min favorit – men jag faller ändå pladask för Sé quién soy som verkligen är ett starkt och framförallt mäktigt bidrag. Sen går kanske det inte linje med vad Spanien brukar skicka, men jag håller tummarna för detta denna kväll!


Min topplista

 1. Angy Fernández – Sé quién soy
 2. Sofía Coll  – Here to Stay
 3. Nebulossa – ”Zorra”
 4. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”

 

Kommentar

Det här tycker jag personligen är den bästa av de två semifinalerna Benidorm Fest 2024 bjuder på och därför är det extra svårt att göra rangordningen. Men jag tycker ändå att den delvis svenskskrivna låten ”Sé Quién Soy” är den bästa i studioversion och jag hoppas att Angy Fernández också gör låten väldigt bra i liveversionen i sändningen. Annars är det mycket upptempolåtar här och det är roligt.


Min topplista

 1. Quique Niza – ”Prisionero”
 2. Sofía Coll  – Here to Stay
 3. Lérica – ”Astronauta”
 4. Angy Fernández – Sé quién soy

 

Kommentar

Jag tycker att Spanien leverar radiovänlig musik men det är inget bidrag som har det där lilla extra. Även om jag finner många låtar intressanta så känns det som att det är något som saknas. Men jag lyckas ändå hitta en favorit hos Quique Niza, tätt följd av Sofía Coll. Kvällens glädjepiller tillägnas ”Austronauta” som är ett riktigt fartfyllt nummer. Angy Fernández har växt på mig efter några lyssningar och vem vet, den kanske klättrar några platser till efter liveframträdandet.

 


Min topplista

 1. Quique Niza – ”Prisionero”
 2. Angy Fernández – Sé quién soy
 3. Sofía Coll  – Here to Stay
 4. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”

 

Kommentar

Spanien river igång med riktigt bra bidrag. Hade gruppen Lérica  haft lite mer rockigt bidrag tror jag det hade blivit bättre. Deras röster passar utmärkt för den genre och det får mig att vilja lyssna på annat av deras musik. Herr Niza har en av de få bidragen i årets nationella där man hittar äkta känsla som berör. Det kan bli väldigt bra live!

 


Min topplista

 1. Noan – ”Te echo de –”
 2. Quique Niza – ”Prisionero”
 3. Mantra – Me vas a ver
 4. Nebulossa – ”Zorra”

 

Kommentar

Vi som följer den här säsongen har redan hunnit lyssna lite i förväg på samtliga bidrag som tävlar i Spanien. Och mitt första intryck är att jag känner att efter deras 17:e plats ifjol så verkar det som att luften gått ur den spanska uttagningen. Första semifinalen är förvisso lite bättre, men det som gjorde Benidorm så uppskrivet såväl i fjol som i förrfjol var den stora bredden – som inte står att finna på samma sätt just i år. Egentligen är det bara två låtar jag haft ett visst gott öga till just här – en ballad och en poprocklåt.


Min topplista

 1. Angy Fernández – Sé quién soy
 2. Mantra – Me vas a ver
 3. Sofía Coll  – Here to Stay
 4. Nebulossa – ”Zorra”

 

Kommentar

De förgående upplagorna av Benidorm Fest har hållit en hög nivå och bra bredd på genrer. Årets upplaga av uttagningen (tävlingen) når inte alls upp i samma nivåer, men här har vi åtminstone de bästa bidragen samlade i denna semifinal. ”Sé quién soy” med Angy Fernández är ohotad etta här. En rockig poplåt med tonarts höjning och Thomas G:son som en av upphovsmännen.

 


Min topplista

 1. Miss Caffeina – ”Bla bla bla”
 2. Quique Niza – ”Prisionero”
 3. Noan – ”Te echo de –”
 4. Angy Fernández – Sé quién soy

 

Kommentar

Jag är inte övertygad av Spaniens bidrag i år. Hittar inga som sticker ut som några bidrag gjorde 2023. De flesta hamnar dock på godkänt nivå och där några hamnar några pinnar upp.  Generellt känns de radiovänliga, lätta att nynna med i och mer ”safe”.

 

 

Semifinal 2


 • När?
 • 1 februari 2024, kl. 22:50 CET

 • Var?
 • Palau Municipal d’Esports, Benidorm

 • Hur?
 • Delad jury- och tittarröstning utser finalisterna

 • Vem/vilka är programledare?
 • Ruth Lorenzo och Marc Calderó (med Ana Pradas som Green room-reporter)

 • TV-bolag/Stream:
 • RTVE – Se programmet »

Fakta om programmet

I var och en av de två semifinalerna i Spaniens Benidorm Fest deltar åtta bidrag som tävlar om fyra finalplatser. Först uppträder alla artister, därefter hålls en omröstning mellan en spansk-internationell jurygrupp*, en demoskopundersökning och tittarröster som var och en delar ut poäng till tävlingsbidragen. De fyra bidrag som efter omröstningen har fått högst totalpoäng vinner programmet och kvalar vidare till finalen.

* Medlemmarna i juryn är Ángela Carrasco, Beatriz Luengo, Carlos Baute, David Tserunyan, Guille Milkway, Lee Smithurst, Nicoline Refsing och Marta Piekarska.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. María Peláe – Remitente
 • Låtskrivare: Alba Reig Gilabert, María Peláez Sánchez

 • 2. Dellacruz – Beso en la mañana
 • Låtskrivare: Carlos Almazán Fuentes, Jorge de la Cruz Correa

 • 3. Marlena – Amor de verano
 • Låtskrivare: Ana Legazpi, Carolina Moyano, Joan Valls, Rubén Pérez

 • 4. St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)
 • Låtskrivare: Ioné de la Cruz, Nelson Hernández, Pedro Hernández Herrera

 • 5. Jorge González – Caliente
 • Låtskrivare: Jorge González, Adrián Ghiardo, David Parejo

 • 6. Yoly Saa  – No se me olvida
 • Låtskrivare: Khotton Palm, Yolanda Saa Filgueira

 • 7. Roger Padrós – El temps
 • Låtskrivare: Joel Condal, Roger Padrós

 • 8. Almácor – Brillos platino
 • Låtskrivare: Arturo Almarcha Corella

 

Resultatet av den andra semifinalen


Den andra semifinalen i Spaniens uttagning Benidorm Fest är avklarad och vi har ett resultat gällande vilka som blev finalister respektive fick lämna tävlingen direkt. Alla resultat listas i resultatordningen jurypoäng + demoskoppoäng + tittarpoäng = totalsumma. Notera att juryn hade halva makten medan demoskopundersökningen och tittarröstningen hade 25 procent vardera.

 

Finalister

Utröstade

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Jorge González – ”Caliente”
 2. Almácor – ”Brillos platino”
 3. Dellacruz – Beso en la mañana
 4. Marlena – ”Amor de verano”

 

Kommentar

Här kommer för första gången på allvar något som jag efterfrågat från Spaniens uttagning – latinomusiken! Det är egentligen helt galet att sydamerikansk/centralamerikansk musik inte slått igenom i Spanien i ESC-sammanhang. Med tanke på hur stor del av musikvärlden latinomusiken utgör borde verkligen Spanien ta tillvara på den språkliga och kulturella närheten, men det har man inte gjort. Här se vi dock att de nu har chansen med tre riktigt starka latinolåtar – av vilka jag skulle sätta ”Caliente” som min favorit. Här har vi en låt som hade kunnat ta sig in på den latinolistorna i USA och Mexiko och även om det nog krävs ett rejält rivigt nummer så finns goda förutsättningar att skapa avtryck i ESC. Problemet är att jag inte tror att den spanska publiken värderar denna musik särskilt högt, till skillnad mot mer traditionell spansk musik/pop. Därför förbereder jag mig på att bli besviken här, men hoppet lever såklart alltid kvar.


Min topplista

 1. St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)
 2. Dellacruz – Beso en la mañana
 3. Roger Padrós – ”El temps”
 4. Almácor – ”Brillos platino”

 

Kommentar

Även om jag tidigare skrev att den första semin har de bättre bidragen tycker jag att det finns många bra låtar även i den här semifinalen. Min favorit är St. Pedros ”Does Extraños (Cuarteto de Cuerda)” som förvisso är den långsammaste låten i det här startfältet men jag tycker att den känns härlig att lyssna på något sätt. Det var lika svårt att rangordna låtarna även den här gången men jag är nöjd med min topp 4.


Min topplista

 1. Roger Padrós – ”El temps”
 2. Yoly Saa  – No se me olvida
 3. Marlena – ”Amor de verano”
 4. Jorge González – ”Caliente”

 

Kommentar

Åh, i den andra upplagan så finner vi min absoluta favorit för Spanien i år, och det är Roger Padrós med sin fantastiska ballad ”El temps”, jag blev fullkomligt tagen av den första gången jag hörde den och den har bara växt mer och mer för varje lyssning. Jag skulle inte bli ledsen om Spanien valde honom som representant i Eurovision, men oavsett hur det går så ska det bli intressant att se vilka som lyckas ta sig vidare från semifinalerna inför den stora finalen.


Min topplista

 1. Jorge González – ”Caliente”
 2. Marlena – ”Amor de verano”
 3. Yoly Saa  – No se me olvida
 4. Dellacruz – Beso en la mañana

Kommentar

Spaniens andra omgång bjuder på mer traditionella spanska toner vilket inte alltid är något positivt. För mig är det självklara valet till nummer ett Jorge men efter det är det väldigt spridda skurar. Flera är bra radiovänliga låtar men som jag tror kan bli lite tråkiga på eurovisionscenen. En som jag tror blir lite farlig är Yoly. Den är trots allt lite annorlunda och kan bli väldigt intressant live.

 


Min topplista

 1. Roger Padrós – ”El temps”
 2. Yoly Saa  – No se me olvida
 3. Almácor – ”Brillos platino”
 4. Marlena – ”Amor de verano”

 

Kommentar

På tal om att Spaniens uttagning är ganska svag i år så får jag definitivt vatten på kvarn här. Det är den första deltävlingen i en uttagning detta år där den låt jag rankar högst inte skulle mäkta med mer än en trea, och så fanns det en rad andra låtar som fick mig att tänka ”Näpp! Det här går inte!” Väldigt synd, för här hade vi en uttagning som under två år hade mycket potential (även om det inte mynnade ut i att jag blev nöjd med vinnarna i slutändan), och nu, i alla fall i år, känns Benidorm ganska urvattnad.


Min topplista

 1. Marlena – ”Amor de verano”
 2. Roger Padrós – ”El temps”
 3. Jorge González – ”Caliente”
 4. Dellacruz – Beso en la mañana

 

Kommentar

En rätt mjäkig andra semifinal där jag hittar en tydlig favorit i Marlena och hennes ”Amor de verano”. Resterande bidrag intresserar mig inte nämnvärt. Jag tvivlar att Spanien lyckas vaska fram ett ESC-bidrag som kan göra avtryck och få en hög placering i Malmö.

 


Min topplista

 1. St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)
 2. Jorge González – ”Caliente”
 3. Yoly Saa  – No se me olvida
 4. Roger Padrós – ”El temps”

 

Kommentar

Hittar några bidrag med väl godkänt-betyg i Spaniens andra heat. Framför allt är det St. Pedro med låten Dos extraños (cuarto de cuerda) som tar hem det hos mig. Lite jazzig, slow, fin ballad. Som något som hade funkat redan på 70-talet. Kan inte låta bli att bli förförd av den här hissmusiken. Stråkarna slår an alldeles förträffligt! Är däremot osäker om Spanien har ett bidrag som kommer nå topplacering i ESC.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera