« Inför ESC Österrike 2023

Inför ESC Österrike 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Kaleen med bidraget ”We Will Rave” som representerade Österrike. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 6 av 16, där tittarna sedan valde att rösta vidare bidraget till finalen. Väl i finalen tilldelades bidraget startnummer 26 av 26 (dvs. som den avslutande akten i finalen).

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Österrike gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Kaleen?

 

29-åriga sångerskan och dansaren Kaleen, eller Marie-Sophie Kreissl som hon egentligen heter, är född den 12:e november i Wels i Österrike och bor numera i Wien där hon har sin dansstudio. Hon har en bakgrund som professionell dansare där hon har vunnit flera mästerskapstitlar och nu på 2020-talet har hon också gett sig in i musikbranschen med eget skivbolag. Hon har bland annat släppt albumet Stripping Feelings. Och senast 2022 låten Put You Down”. 

Sedan 2018 har Kaleen varit med i Eurovision och Junior Eurovision men då antingen som stand-in under repetitioner (innan artisterna anländer till värdstaden) och som dansare och koreograf. Nu blir det hennes tur att få stå längst fram på scenen inför miljoner tv-tittare och det med låten ”We Will Rave” som har gjorts av det dansk-svenska låtskrivarteamet Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Julie Aagaard och Thomas Stengaard.

Hur valde Österrike till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Österrike sitt val genom ett internval.

Enligt uppgift ska det ha hållits någon form av ansökningstid samt audition som avgjorde internvalet även om processen däremellan inte har varit helt presenterad. Artistvalet blev dock känt i mitten av januari medan låten släpptes den 1:a mars.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är ju ett av de bidrag i årets Eurovision som har högst sammanhållet tempo rakt igenom! Och jag måste erkänna att detta är en guilty pleasure för mig, för det går inte att inte ryckas med här. Visst, det blir lite retro och låttexten känns ju rejält mossig, men det spritter liksom i benen när man hör den! Det är såklart bra! Men samtidigt blir det ju svårt att matcha låtens tempo med scenframförande. Det lär bli en jädra fart på scenen, och då undrar jag såklart om det ens går att koreografera ett dansnummer i detta tempo? Jag är väldigt nyfiken. Detta blir, för mig, bidraget att hålla koll på i Malmö.

 

Betyg (0–5):


.

På ett plan uppskattar jag att denna eurodiscolåten som flörtar rejält med 90/00-talsstilen ganska mycket. Samtidigt oroar jag mig lite över hur scenframträdandet kommer att bli i Malmö Arena då tidigare låtar i samma genre ofta har floppat när det väl gäller (som Tyskland 2013 eller Ungern 2011). Jag hoppas därför att Kaleen överbevisar och bjuder in tittarna till det bästa scenframträdandet den torsdagskvällen i maj.

 

Betyg (0–5):


.

Min personliga tvåa! En riktig stämningshöjare och partylåt som jag fastnade för direkt! Älskar uppbyggnaden och kaxigheten. Återstår bara att se om Kaleens röst kommer hålla på scen samtidigt som hon rör sig/dansar när det handlar om ett sånt högt tempo.

 

Betyg (0–5):


.

Om det är någon av årets låtar som verkligen vuxit sedan jag först hörde den så är det We Will Rave. Det här känns som en låt jag hade kunnat lägga till på min Spotify-lista utanför Eurovisionbubblan och bara spelat sönder. En riktigt catchig Eurodancelåt á la 00-tal där allt bara faller på plats. I skrivande stund är det här min 2:a av alla årets bidrag. Heja Österrike!

 

Betyg (0–5):


.

Ett upplyftande och trevligt 90-tals-eurodisco-bidrag möter 00-talets trance, kryddat med lite rave. Detta känns som en given tittarfavorit och en härlig party-låt helt i min smak som kommer att gå varm på dansgolvet på Euroclub b.la. Jag befarar att låten gör sig bäst i studioversionen. Hoppas inte att live-framträdandet blir lika misslyckat och platt som Österrikes ESC-bidrag för två år sedan. Det här är lätt en av mina främsta favoriter i år. Hoppas och tror att det ska räcka till en finalplats.

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
40,5 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Österrike 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Österrike kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Österrike kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Österrikes chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban:

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, då det eventuellt lutar åt en finalplats då fyra av oss tror det, medan resterande panelmedlemmar är tveksamma. Det verkar lite som att vi behöver se hur scenframträdandet blir innan vi kan bestämma oss helt och hållet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera