« Inför ESC Danmark 2023

Inför ESC Danmark 2025 »


INFÖR EUROVISION 2024 presenterade vi Saba med bidraget ”Sand” som representerade Danmark. Bidraget var från början allokerad att tävla i den andra semifinalen den 9:e maj med startnummer 7 av 16, där låten inte fick tillräckligt med totalpoäng för att röstas vidare till finalen.

Innan vi går in på våra kommentarer, betygsättningar och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med representanten inklusive hur Danmark gjorde sitt val till Malmö.

 

Mer fakta. Vem är Saba?

 

Anna Saba Lykke Oehlenschlæger, mer känd som Saba, är född den 11:e augusti 1997 i Addis Ababa i Etiopen. Hon och hennes tvillingsyster, Andrea, adopterades till en familj staden Ringkøbing i Danmark när de var åtta månader gamla. Systrarna har därefter växt upp tillsammans och valde även att gemensamt flytta till Köpenhamn under gymnasietiden för att där arbeta med sina respektive karriärer. Anna Saba började som modell medan Andrea inledde sin sång- och musikalkarriär. Senare skulle även Anna Saba bli aktiv i musikbranschen, bland annat i en roll i musikalen Hair.

2024 skickades bidraget ”Sand” av låtskrivarna Jonas Thander, Melanie Wehbe och Pil Kalinka Nygaard Jeppesen in till Dansk Melodi Grand Prix och kom med. Saba var den som sjöng in låten och framförde den i finalen där låten vann juryröstningen i den avgörande omgången men blev bara trea i tittarröstningen. Poängerna som delades ut räckte till vinst varför det är Saba som nu får representera Danmark i årets Eurovision.

Det kan tilläggas att det är tredje gången som Melanie Wehbe har fått med ett bidrag i Eurovision varav den andra för Danmark (första gången var 2019 då Leonora tävlade med ”Love is Forever”).

Hur valde Danmark till Malmö?

 

Inför Eurovision 2024 gjorde Danmark sitt val genom uttagningen Dansk MGP 2024.

Den här gången flyttade uttagningen in i en studio i Köpenhamn där finalen hölls. Från en öppen antagning utsågs åtta bidrag som framfördes live på scenen. Därefter hölls två röstningsomgångar – först en sluten omröstning där topp 3 skulle utses följt av en öppen omgång för att kora vinnaren.

Alla resultat avgjordes genom lika stor makt mellan såväl juryröster som tittarröster.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Här har vi något sorts mellanting som i slutprodukten blir ganska tråkig. Det är absolut en härlig låt att lyssna på, men det räcker inte hela vägen för min del. Har svårt att se att Danmark ska kunna ta sig högt med det här bidraget.

 

Betyg (0–5):


.

Egentligen är det inget fel på detta bidrag men det sticker inte ut det minsta. Jag glömmer bort den så fort jag lyssnat på den. För mig är låten en grå vardag som passerar snabbt förbi. Tror dock att Saba kan göra intryck på scen med sin personlighet och kraftfulla röst.

 

Betyg (0–5):


.

Det här var min tvåa i Danmarks uttagning. En snyggt gjord popballad, och Saba framför den riktigt bra. En ordentlig uppgradering jäntemot fjolårets bidrag med andra ord. Danmark har ju inte varit i final sedan 2019, men jag tror och hoppas att det blir ändring på det i år.

 

Betyg (0–5):


.

Detta är ju bara så tråkigt och generiskt ifrån Danmark i år. Saba är duktig, men låten håller inte måttet. Det är en slätstruken poplåt som inte alls tilltalar mig och som jag inte tror kommer ta Danmark till någon ESC-final. Jag var aldrig något fan av låten varken inför, under eller efter att den vann danska uttagningen och tycker de valde helt fel. Får känslan av att detta är ett ratat bidrag som skickats in till Melodifestivalen.

 

Betyg (0–5):


.

Från en ganska slät nationell uttagning var Saba inte min etta, men förstår varför bidraget fick representera Danmark. Med svenska Melanie Wehbe som en av låtskaparna har vi en radiodänga som är lätt att sjunga med till. Kommer den vara en Evergreen, nej, men är helt ok trots sin ganska tunna text.

 

Betyg (0–5):

 

Resterande panelmedlemmars betyg (0–5) 

PANELEN TILLSAMMANS.
26 poäng (av 50 möjliga)

 

 

Spekulation. Vilket resultat får Danmark 2024?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror Danmark kommer att uppnå i Eurovision 2024. I och med att Danmark kvalar i semifinalerna går gissningen idag bara ut på om dess bidrag tar sig till final eller ej och inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna).

De här gissningarna är inför tävlingens avgörande endast preliminära. Inför respektive semifinal kommer vi att göra varsin riktig gissning med tio bidrag vi tror går till final. Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi om Danmarks chanser att kvala in till finalen


  • Adrian:

  • Gabriel:

  • Haris:

  • Hollac16:

  • Jessica:

  • Katja:

  • Lukas:

  • Markus:

  • Robban: 

  • Tanja:

 

 

Den gemensamma gissningen blir således…

…KANSKE, då det är 50/50-läge här för oss gällande Danmark. Här är det fler av oss som är tveksamma och som inte tror att det blir någon finalplats än som tror att det blir en finalplats. Skulle det bli en finalplats är en gemensam gissning att det handlar om någon av de tre sista platserna i topp 10 som gäller för Danmark, men det skulle också bli landets första ESC-finalplats på 2020-talet!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera