Avslutad

TV-bolaget DR utsåg Danmarks artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Dansk MGP 2024 . Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

17 februari 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den 31:a augusti stod det också klart att så skulle bli fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Den avslutades i mitten av oktober varpå en urvalsjury fick utse åtta tävlingsbidrag vilka presenterades i januari 2024.

 

Final i konserthall

I slutet av september 2023 meddelade DR att finalen i Dansk MGP 2024 skulle äga rum i DR Koncerthuset i Köpenhamn den 17 februari. Senare bekräftades det att duon Sara Bro och Stéphanie Surrugue skulle vara programledare för finalen. Det kom även att finnas med en liveorkester som framförde tävlingsbidragen men det var också okej att ha förinspelad musik.

 

Omröstning i två rundor

Precis som de senaste årens danska ESC-uttagningar avgjordes årets final i två rundor. I den första omgången framfördes alla låtar varpå tv-tittarna och en 20-mannajury (som hade både danska och internationella medlemmar) röstade fram en topp tre. Därefter avgjordes allt i en andra omgång, även nu mellan jury- och tittarröstning.

 

Återkommande artister och låtskrivare

I startfältet fanns på artistsidan sångaren Basim som tidigare hade representerat Danmark i Eurovision. Det var för tio år sedan, när Danmark var värd för tävlingen, då han blev nia med låten ”Cliché Love Song”.

På låtskrivarsidan fanns också två svenska låtskrivare, Melanie Wehbe och Jonas Thander, vilka båda har haft med låtar förut, även i svenska Melodifestivalen. Melanie har tidigare vunnit både Dansk MGP och Melodifestivalen varsin gång som låtskrivare.

En annan känd låtskrivare i sammanhanget var Tim Schou som tävlade för Danmark i Eurovision 2011 som en del av gruppen A Friend In London.

 

Resultat

I finalen den 17:e februari röstades Saba med bidraget ”Sand” fram till att bli Danmarks representant i Eurovision 2024.

 

Finalen
 • När?
 • 17 februari 2024, kl. 20:00 CET

 • Var?
 • DR Koncerthuset, Köpenhamn

 • Hur?
 • Åtta bidrag tävlar i två rundor, delad jury- och tittarröstning används som resultat

 • Vem/vilka är programledare?
 • Sara Bro och Stéphanie Surrugue

 • TV-bolag/Stream:
 • DR – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter tre år i rad utan att lyckas ta sig till final gjorde Danmark nu ett nytt försök och den här gången med delvis internationell hjälp. I finalen, som hade åtta tävlande, skedde omröstningen mellan å ena sidan tittarnas omröstning och å andra sidan en 20-mannajury som utgjordes av personer från både Danmark men även andra länder. De skulle tillsammans först enas om en topp 3 innan man korade vinnaren.

I startfältet fanns bland andra Basim, som representerade Danmark i Eurovision 2014 (på hemmaplan i Köpenhamn),vilket för i år är exakt tio år sedan. På låtskrivarsidan fanns också två svenska låtskrivare som är veteraner i sammanhanget.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Saba – Sand
 • Låtskrivare: Melanie Wehbe, Jonas Thander, Pil Jeppesen

 • 2. Stella – Sign Here
 • Låtskrivare: Stella (Sophie Darum), Tim Schou, Søren Christensen

 • 3. Chu Chu – The Chase (Zoom Zoom)
 • Låtskrivare: Emma Lincoln, Nina Vejen Henriksen, Merle Pi Madsen, Amy Jeyasri Larsen, Christopher Engel Snitkjær

 • 4. Basim – Johnny
 • Låtskrivare: Basim Moujahid, Frederik Nordsø, Frej Randrup Lund, Erika Charlotte Martinez Vest

 • 5. RoseeLu – Real Love
 • Låtskrivare: RoseeLu (Rosa Frydensbjerg), Anders Stig Gehrt-Bendixen, Anders Bønløkke, Stine Bramsen, Jakob Groth Bastiansen, Joachim Ersgaard

 • 6. UBLU – Planetary Hearts
 • Låtskrivare: Andreas Darger, Adam Spanggaard Saarup, Martina Nielsen, Marie Rørbæk, Frej Fogh Darger, Emil Frederik Emborg

 • 7. Janus Wiberg – I Need Your Love
 • Låtskrivare: Janus Wiberg, Nick Tsang, Søren Balsner, Símun Dam, Danny Baldursson, Hans Marius Weihe Ziska

 • 8. Aura Dione –  Mirrorball of Hope
 • Låtskrivare: Aura Dione (Maria Louise Joensen), Kenneth Nyborg Nicolaisen, Michelle Leonard, Andres Artiles Jerrik

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. RoseeLu – ”Real Love”
 2. Saba – ”Sand”
 3. Stella – ”Sign Here”
 4. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 5. UBLU – ”Planetary Hearts”
 6. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 7. Basim – ”Johnny”
 8. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”

 

Kommentar

Relativt hög kvalitet i Danmark i år, men jag måste erkänna att jag ändå tycker att startfältet är svagt. Trots högt produktionsvärde och modern radiomässig pop så är det generellt ganska ointressant. Däremot finns två lysande undantag – och som är två omedelbara favoriter hos mig. Detta känns instinktivt som riktiga potentiella vinnare, om än kanske inte i ESC. Här har vi två låtar som ger en bra eftersmak och känsla, på ett sätt som danska vinnarlåtar brukar kunna göra. Men, som alltid, kommer mycket att avgöras på scenen. Jag anar att det blir tufft att visualisera detta, hur man än försöker. Blir spännande att se i varje fall!


Min topplista

 1. Saba – ”Sand”
 2. Basim – ”Johnny”
 3. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 4. Stella – ”Sign Here”
 5. RoseeLu – ”Real Love”
 6. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 7. UBLU – ”Planetary Hearts”
 8. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”

 

Kommentar

Senaste Eurovision var i Malmö var det Danmark som vann. Frågan är då om det ska bli en favorit i repris 11 år senare. Idag, före finalen har avgjorts, tror jag personligen inte det, men det har inget att göra med bidragen som tävlar. Tvärtom är (i alla fall de flesta) enligt mig bra. Jag avvaktar vidare kommentarer efter att ha sett scenframträdandena.


Min topplista

 1. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 2. RoseeLu – ”Real Love”
 3. UBLU – ”Planetary Hearts”
 4. Basim – ”Johnny”
 5. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 6. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 7. Saba – ”Sand”
 8. Stella – ”Sign Here”

 

Kommentar

Tycker att Danmark har ett riktigt tråkigt och trött startfält i år, allt känns verkligen mediokert och det är egentligen ingen som sticker ut och har någon Eurovision-potential. Men jag är ju svag för fina kärleksballader och Janus Wiberg levererar en riktigt fin känslig ballad som tilltalar mig mest av bidragen. Sedan tycker jag även att RoseeLu har en speciell röst och det är en härlig låt! Men tyvärr känns det som att ingen av dem kommer lyckas ta sig till den stora finalen i ESC. Hoppas man kan ändra sig efter att ha hört låtarna live, men känner rent spontant att det kommer verkligen bära eller brista för många av bidragen.


Min topplista

 1. UBLU – ”Planetary Hearts”
 2. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 3. Saba – ”Sand”
 4. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 5. RoseeLu – ”Real Love”
 6. Basim – ”Johnny”
 7. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 8. Stella – ”Sign Here”

 

Kommentar

Kul att Danmark skickar snäppet bättre låtar i år men är de tillräckligt bra så vi får fira ESC i Danmark nästa år som vanligt? Nä tyvärr blir det inte så. Även om flertalet låtar är lyssningsbara så kan jag inte ens ge en fullskalig fyra till något utav bidragen. Närmast kommer UBLU som jag ändå känner sticker ut lite.


Min topplista

 1. Basim – ”Johnny”
 2. Stella – ”Sign Here”
 3. UBLU – ”Planetary Hearts”
 4. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 5. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 6. RoseeLu – ”Real Love”
 7. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 8. Saba – ”Sand”

 

Kommentar

Nåja, en positiv sak är att ingen av dessa låtar är sämre än den Danmark skickade ifjol (sämsta låten mäktar ändå med en tvåa i betyg) – och att Basim är tillbaka med en klart bättre låt än för 10 år sen – men i övrigt, var är drivet? Var är bredden? Startfältet är så ljummet och mellanmjölkigt att man kan undra om danskarna själva har nån entusiasm för ESC överhuvudtaget? Deltar de bara på rutin? För det enda egentligen någon av dessa låtar kan hoppas på är att göra som Schweiz och smyga in till final trots att deras låt ingalunda var gjord för att blidka tv-tittarna. Jag kan inte hävda att jag har så bra koll på Danmarks musikvärld så jag vet inte vilka artister som är stora – men det verkar inte som att någon av dessa är särskilt väletablerad – i alla fall inte utanför Jylland och Själland.


Min topplista

 1. UBLU – ”Planetary Hearts”
 2. Saba – ”Sand”
 3. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 4. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 5. RoseeLu – ”Real Love”
 6. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 7. Basim – ”Johnny”
 8. Stella – ”Sign Here”

 

Kommentar

Överlag känns hela startfältet lika spännande som ett glas mellanmjölk. Enda låtarna som fastnade hos mig var Planetary Hearts Sand. Är dessutom MYCKET besviken att inte en enda låt framförs på danska. Jag menar kom igen, EN dansk låt hade de väl kunnat ha med, även om det hade varit en låt med noll chans att vinna. *Suck*


Min topplista

 1. RoseeLu – ”Real Love”
 2. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 3. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 4. UBLU – ”Planetary Hearts”
 5. Basim – ”Johnny”
 6. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”
 7. Saba – ”Sand”
 8. Stella – ”Sign Here”

 

Kommentar

Dansk MGP 2024 är en klar besvikelse. Jag tycker även de senaste åren har varit rätt mediokra upplagor av de danska finalerna. Något som jag har upptäckt genom åren är att en del favoriter man rankat högt har floppat när det kommer till liveframträdandet. Jag kan t.ex nämna min fjolårsfavorit Maia Maia med låten ”Beautiful Bullshit” eller The Cosmic Twins med ”Silver Bullet” från år 2021 som två exempel. Tycker även att man har rätt enspårig genre med generisk radiopop, vilket är trist. Man vill ju ha lite bredd och en go mix.

Till årets danska final har jag RoseeLu med låten ”Real Love” som min favorit. Blir hon ytterligare en i raden av flopp-framträdanden kanske jag ändrar mig i efterhand, men bedömt från studioversionerna tycker jag hon hade en låt som fastnade för mig allra mest.


Min topplista

 1. Basim – ”Johnny”
 2. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”
 3. Aura Dione –  ”Mirrorball of Hope”
 4. UBLU – ”Planetary Hearts”
 5. Saba – ”Sand”
 6. Stella – ”Sign Here”
 7. RoseeLu – ”Real Love”
 8. Chu Chu – ”The Chase (Zoom Zoom)”

 

Kommentar

Danmarks final är lite av ett frågetecken för mig. Tävlingen saknar lite bredd i sina bidrag och med tanke på hur många bra artister som finns i landet borde de kunna göra något mer av den. Inget av bidragen är direkt dåligt, flera av dem bygger upp och liksom sväller mot slutet, vilket enligt mig är ett måste för att få ”plats”, men flera saknar det lilla extra och blir låtar som spelas en kortare period på radion. Jag är dock glad att se Basim tillbaka i tävlingen och jag känner personligen att det här bidraget slår mer an på en sträng än vad hans bidrag gjorde för ett decennium sedan. Det är något i texten som drar in mig direkt, som känns personligt och liksom krispigt. Blir intressant att se hur bidragen blir på scen nu när man enbart lyssnat till studioversionerna.

 

 

Resultat


Det blir sångerskan Saba med bidraget ”Sand” som kommer att representera Danmark i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Dansk MGP 2024 som sändes den 17:e februari 2024.

 

Så var finalen

Årets danska uttagningsfinal bestod av åtta tävlingsbidrag som hade utsetts efter en nationell antagning. Under finalkvällen uppträdde först alla finalister varpå tittarna och en 20-mannajury, bestående av både personer från Danmark och andra länder, röstade fram en gemensam topp 3. Därefter hölls en ny omröstning där vinnaren korades. Bägge parter hade halva resultatmakten vardera att avgöra finalen.

 

Jury vs tittarna

I den första omgången blev det inte presenterat hur tittarna och juryn röstade, däremot i den andra omgången stod det klart att juryn hade Saba som sin favorit följt av Basim och Janus Viberg. Tittarna hade å sin sida Basim som sin vinnare, Janus Viberg som tvåa och Saba som trea. När man slog ihop de poänger som bidragen fått hade Saba vunnit med bara 3 poängs marginal mot Basim.

 

Hela resultatet

Omgång 1

De fetmarkerade bidragen röstades vidare till den andra röstningsomgången, övriga slutade oplacerade.

 

Omgång 2

Så här blev topp 3 efter juryns och tittarnas omröstningar

 • 1. Saba – ”Sand”

 • (22 + 15 = 37 p)

 • 2. Basim – ”Johnny”

 • (15 + 19 = 34 p)

 • 3. Janus Wiberg – ”I Need Your Love”

 • (13 + 16 = 29 p)

 

Tycker du att Danmark valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Danmarks finallåtar var hyfsat okej i år även om jag personligen saknade en större genrebredd i musiken. Men jag är glad över att jag fick min topp 3 i topp 3 och dessutom i rätt ordning (det händer inte ofta). Vinnarlåten gillade jag på första lyssningen och efter att ha sett vinnarframträdandet är jag mer än nöjd med att Saba fick vinna finalen. Jag tror Danmark i år kan bryta sin negativa trend och därmed ta en finalplats. Dock tror jag inte det blir en favorit i repris då ESC senast var i Malmö, det vill säga jag tror (just nu) inte att Danmark vinner i år.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nej det här var ingen höjdare! Jag tror att Danmark kommer ha svårt att ta sig till finalen med detta bidraget. Personligen hade jag sett att de skickade den fina balladen med Janus Wiberg.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Danmark kanske får upp bettet någon gång, men inte i år. Det här känns som ett klassiskt exempel på en artist som eventuellt kunde ha hur hög potential som helst, blir brandskattad på bättre material och ska framföra en låt som inte säger nånting om vem hon är som artist överhuvudtaget.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Gäsp säger jag bara. Detta är ju bara så tråkigt och generiskt. En poplåt som inte alls tilltalar mig och som jag inte tror kommer ta Danmark till någon ESC-final. Överlag hade man ju rätt mediokra alternativ, men klart mycket bättre alternativ om man nu ska jämföra.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera