Här är startfältet i Portugals Festival da Canção 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Portugisiska TV-bolaget RTP fortsätter med uttagningsformatet Festival da Canção som ESC-uttagning och nu har de också offentliggjort artister och tävlingsbidrag till startfältet.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning efter artist inom respektive semifinal*. Länkarna går till bidragens respektive studioversioner.

 

Semifinal 1
(sänds 24:e februari)


 • Bispo – Casa portuguesa
 • Låtskrivare: Pedro Bispo

 • Iolanda – Grito
 • Låtskrivare: Iolanda, Luar

 • João Borsch – …Pelas costuras
 • Låtskrivare: João Borsch

 • Left. – Volto a ti
 • Låtskrivare: António Maciel Graça

 • Mela – Água
 • Låtskrivare: Mela

 • Mila Dores – Afia a língua
 • Låtskrivare: Filipe Sambado, Mila Dores

 • Nena – Teorias da conspiração
 • Låtskrivare: Nena Marques

 • Noble – Memory
 • Låtskrivare: Noble, Rui Saraiva

 • Perpétua – Bem longe daqui
 • Låtskrivare: Beatriz Capote, Diogo Rocha, Ruben Teixeira, Xavier Sousa

 • Rita Rocha – Pontos finais
 • Låtskrivare: Rita Rocha
 

 

Semifinal 2
(sänds 2:a mars)


 • Buba Espinho – O farol
 • Låtskrivare: Bernardo Espinho

 • Cristina Clara – Primavera
 • Låtskrivare: Cristina Clara, Jon Luz

 • Filipa – You Can’t Hide
 • Låtskrivare: Filipa, Marie Jenkins, Rich Pilkington

 • Huca – Pé de choro
 • Låtskrivare: Bruno Huca, Milton Gulli

 • João Couto – Quarto para um
 • Låtskrivare: João Couto

 • Leo Middea – Doce mistério
 • Låtskrivare: Leo Middea

 • Maria João – Dia
 • Låtskrivare: João Farinha, Maria João Grancha

 • No Maka feat. Ana Maria – Aceitar
 • Låtskrivare: Ana Maria Ramos, Duarte Carvalho, Emanuel Oliveira, Mara Cortez, Marcelo Garrido, Rafael Martins

 • Rita Onofre – Criatura
 • Låtskrivare: Rita Onofre

 • Silk Nobre – Change
 • Låtskrivare: Artur Guimarães, Fernando Nobre, Rui Pedro Pity

 

Notering

* Semifinalernas bidragsfördelning har gjorts genom en lottning som ägde rum i december 2023. Man lottade då utifrån låtskrivarna och inte artisterna.

 

Så avgörs Festival da Canção 2024

.

Årets upplaga av Festival da Canção blir den 60:e genom tiderna, vilket kommer att uppmärksammas på olika sätt. Exakt vilka gäster som bjuds in förutom startfältet är ännu inte känt. Däremot är det bekräftat att sändningarna kommer att ske från en TV-studio och att finalen kommer att ha duon Filomena Cautela och Vasco Palmeirim som programledare (semifinalernas programledare är inte presenterade mer än att Inês Lopes Gonçalves blir Green room-reporter i såväl semifinalerna som i finalen). Sändningarna är planerade att äga rum den 24:e februari, 2:a mars och 9:e mars, med totalt 20 bidrag som tävlar om segern.

 

Upplägget program för program

Uttagningen inleds med två semifinaler som har tio bidrag vardera som tävlar i två röstningsrundor. Efter att respektive startfält har framförts hålls en gemensam jury- och tittaromröstning vars fem gemensamma favoriter går direkt till final. Därefter får tittarna själva rösta fram ett wildcard bland de utröstade låtarna.

I finalen tävlar sedan de 12 bidragen där samma procedur som i semifinalerna sker, med skillnaden att det är regionala jurygrupper som röstar. Deras gemensamma rangordning adderas sedan med tittarnas röster och bidraget som har fått högst totalpoäng vinner och får representera Portugal i Eurovision 2024. Det blir för övrigt den första portugisiska ESC-deltagaren sedan 1992 som tävlar för Portugal när Sverige är arrangörsland för Eurovision. Då som nu äger ESC rum i Malmö.

 

Så utsågs startfältet

I vanlig ordning valde RTP att fortsätta med upplägget att låta en större del av startfältet väljas ut av inbjudna låtskrivare medan resterande platser gick till bidrag som skickades in via en öppen allmän antagning. Totalt bjöds 14 låtskrivare in medan 6 av bidragen är skapade av låtskrivarna Filipa, João Couto, Left., Mela, Rita Onofre och Rita Rocha, vilka skickade in sina bidrag via en öppen antagning och kom med i startfältet genom en urvalsjurys val.

 


 

Kommentera