Lyssna på Azerbajdzjans tävlingsbidrag i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Som sista land för säsong 2024 har Azerbajdzjan nu presenterat sitt tävlingsbidrag. Förutom det meddelas också ett tillägg gällande artistvalet där det nu blir en duo istället för en soloartist som kommer att få representera landet i Malmö.

Bidraget som har valts ut heter ”Özünlə apar” och framförs nu av duon Fahree feat. Ilkin Dovlatov. Så här ser den officiella musikvideon ut:

 

Vilka är Fahree feat. Ilkin Dovlatov?

Farhee, artistnamn för Fakhiri Ismayilov, född i Baku i Azerbajdzjan den 10:e april 1995 och även om han växte upp i en musikalisk familj var det juridik han studerade på universitetet. Men detta har han sedan det nya decenniet lagt bakom sig och sysslar nu med musik på heltid. År 2022 släppte han sin första låt, ”Dance” och har sedan dess släppt ytterligare singlar.

Med sig på scenen får han med sig sångaren Ilkin Dovlatov som precis som Fahree deltog i den uttagning som avgjorde landets internval. Nu har de satts ihop som en duo att få representera Azerbajdzjan i årets Eurovision Song Contest.

Låten duon ska tävla med har Fakhri Ismayilov varit med och skapat tillsammans med låtskrivarna Edgar Ravin, Hasan Haydar, Mado Salikh och Mila Miles. En intressant notering är att låten framförs på engelska och azerbajdzjanska, vilket är första gången någonsin som Azerbajdzjan tävlar med en låt på landets officiella språk (alla tidigare gånger har de bara sjungit på engelska).

 

Så valde Azerbajdzjan artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024

 

I ett inlägg på Facebook, publicerat i mitten av juli 2023, bekräftade İTV att de hade öppnat en antagning för att söka deltagande artister och låtar till sin uttagning. Exakt vilken form av uttagning som sedan avsågs blev inte officiellt presenterad mer än att bidrag kunde skickas in till sista september. Därefter har det hållits i olika auditions för att avgöra vilken artist och låt som ska få representera landet i Eurovision 2024 och den 7:e mars 2024 avslöjades det till sist vilken artist som hade valts ut, även om det blev ett tillägg i artistvalet. Tävlingsbidraget meddelades först några dagar efter artistpresentationen.

 


 

Kommentera