Lyssna på Sloveniens tävlingsbidrag i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I slutet av förra året presenterade det slovenska TV-bolaget RTVSLO att de internt utsett sångerskan Raiven till representant för Slovenien i Eurovision 2024. Redan då hade man meddelat att tävlingsbidraget kommer att heta ”Veronika” men det är först nu i januari som låten har släppts officiellt.

Bidraget handlar om den slovenska legenden Veronika Deseniška som nu blir huvudperson i Raivens eget tävlingsbidrag. Så här ser den officiella musikvideon ut:

 

Ett förtydligande gällande bidragets upphov

Det har tidigare meddelats att Raiven skulle ha gjort text och musik själv till bidraget ”Veronika”, vilket inte har visat sig stämma helt och hållet. Förvisso stämmer det att hon har varit med och gjort både text och musik men det har gjorts i samarbete med Bojan Cvjetićanin (från förra årets ESC-representant Joker Out!) och Klavdija Kopina. Produktionen av låten är gjord av Raiven tillsammans med Peter Khoo, Martin Bezjak, Danilo Kapel och den har mixats av Martin Bezjak från bolaget Epix Productions.

 

Fakta: Så valde Slovenien artist och bidrag till Eurovision 2024

 

Initialt under föregående höst var det från början tal om att Slovenien skulle återgå till att hålla i en mindre final till Malmö kallad Misija Malmö. Men i mitten av december, efter den nationella antagningen var klar, stod det klart att en internationell expertjury hade utsett ett artistval internt. I det här fallet sångerskan Raiven tillsammans med låten ”Veronika”. Den 20:e januari 2024 premiärspelades låten för första gången i en TV-sändning i RTVSLO och dessutom släpptes bidragets officiella musikvideo samma kväll.

 

Vem är Raiven?

Raiven, eller Sara Briški Cirman som hon egentligen heter, är född den 26:e april 1991. Hon är både popartist, mezzosopran och låtskrivare som bland annat tidigare försökt tävla för Slovenien i Eurovision vid tre tillfällen: 2016, då hon blev tvåa i uttagningsfinalen med bidraget Črno bel, 2017 då hon blev trea i uttagningsfinalen med bidraget Zažarim och senaste försöket gjordes i EMA 2019 då hon tävlade med låten Kaos som återigen placerade sig tvåa. Nu på det fjärde försöket går hon direkt till Eurovision utan att behöva tävla i någon slovensk uttagning.

Förutom att tävla i slovenska ESC-uttagningar har Raiven också uppträtt på en rad festivaler och stått på diverse scener samt gett ut låtar i snart tio år. Musiken har hon med sig sedan barnsben där hon också studerade musik under skolåren, bland annat lärde hon sig att spela harpa. Hon är också operasångerska och under våren 2024 spelar hon en av huvudrollerna i en operauppsättning i Slovenien.

 


 

Kommentera