Lär känna finalstartfältet i Eurovision 2024

PANELEN TIPSAR. Snart är det dags för final i årets Eurovision och därför sammanställer vi fakta om finalisterna. De presenteras nedan enligt startordningen med klipp från framträdanden i tisdagens respektive torsdagens semifinalsändningar.

 

OBS! Denna artikel har sedan publiceringen uppdaterats efter det beslut EBU fattade att inte längre låta Nederländernas bidrag medverka i finalen.

 

 

01. Sverige
Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

Den norska tvillingduon Marcus & Martinus (Marcus och Martinus Gunnarsen från Trofors i Norge, födda 21 februari 2002) slog igenom som tioåringar i Norsk MGP junior och har fortsatt med musiken sedan dess. Både i hemlandet men även i Sverige är det mycket populära, inte minst med låten Elektrisk men de har såklart också andra hits på sina CV:n. 2022 vann de Masked Singers Sverige i TV4 och de har sedan dess haft sin bas i Sverige.

Förra året (2023) blev de tvåa i den svenska Melodifestivalen med bidraget Air och i år ställde de upp igen, den här gången med låten ”Unforgettable” som de vann Melodifestivalen med. Bidraget har de gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb.

Bidraget var, i kraft av att det representerar värdlandet, direktkvalificerad till finalen.


02. Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”

Rapparen och låtskrivaren Aliona Olehivna Savranenko, eller Alyona Alyona som hon kallar sig när hon framträder på scenen, är född den 14:e juni 1991 i Kapitanivka i Ukraina. Förutom att arbeta med musiken har hon en bakgrund inom som lärare men när hon började med musiken i mitten av 2000-talet lämnade hon läraryrket helt och hållet. Hon har sedan dess släppt otal antal låtar varav flera nått miljontals visningar.

Sångerskan Yana Oleksandrivna Shemaieva, eller kort och gott Jerry Heil, är född 21:a oktober 1995 i Vasylkiv i Ukraina. Hon inledde sin musikbana på YouTube som en slags influencer men bytte efter några år bana till att hålla på med musiken. 2017 släppte hon debutlåten De miy dim och flera av låtarna därefter har nått stor succé i hemlandet.

Det här var tredje gången som Jerry Heil ställde upp den ukrainska uttagningen och nu vann hon tillsammans med kollegan Alyona Alyona. De framför låten ”Teresa & Maria” som de båda har gjort ihop med Anton Chilibi och Ivan Klymenko. Bidraget kvalade vidare från den första semifinalen.


03. Tyskland
Isaak – ”Always on the Run”

Isaak Guderian är född den 31:a januari 1995 i Minden i Tyskland. Hans föräldrar är från Tyskland respektive Island. Musikkarriären startade med att han var gatumusikant och sedan spelade i ett band, men det var i och med sin medverkan i tyska X Factor 2011 som han blev känd för publiken. Under 2020-talet har han genom sitt eget bolag gett ut musik, däribland singlarna Too Late”, ”One Life”, ”Impactoch Water to the Seedmen även i samarbete med andra artister som exempelvis låten Baby Stepssom gjordes med artisten David Puentez.

2024 sökte han sig till den tyska Eurovision-uttagningen och kom med i finalstartfältet med sitt tävlingsbidrag ”Always on the Run” (som han gjort tillsammans med Kevin Lehr, Leo Jupiter och Greg Taro). I finalen fick bidraget högst poäng från både jurygrupperna och tv-tittarna och vann därför finalen, vilket är anledningen att det är Isaak som kommer att representera Tyskland i årets Eurovision. Låten var, tack vare att Tyskland ingår i ”Big Five”, direktkvalificerad till finalen.


04. Luxemburg
Tali – ”Fighter”

Tali Golergant är född i Israel den 26:e november 2000. Familjen har genom åren flyttat runt i olika länder och hamnade slutligen i Luxemburg där Tali växte upp. Musiken fanns redan då med och sång och piano. Senare flyttade hon till USA där hon gick på college och hon bor kvar där än idag. Under sina år i USA har hon uppträtt på olika ställen och gett ut musik. Debut-EP:n Lose You släpptes 2021 och innehåller låtarna At All”, ”Her”, ”Lose Youoch Deep blue.

I slutet av 2023 stod det klart att Tali var en av åtta finalister i Luxemburgs nationella Eurovision-final med sitt bidrag ”Fighter”, som framförs på både engelska och franska. När omröstningen var över var det Tali som vann juryröstningen även om hon bara blev tvåa i tittarnas omröstning räckte totalsumman för att vinna.

Tävlingsbidraget är gjord av Ana Zimmer, Dario Faini, Manon Romiti och Silvio Lisbonne. Låten kvalade vidare från den första semifinalen.


06. Israel
Eden Golan – ”Hurricane”

Eden Golan är född den 5:e oktober 2003 i Kfar Saba i Israel. De första åren av hennes liv växte hon upp i Israel men vid 6 års ålder flyttade hon och hennes familj till Moskva i Ryssland där hon bodde fram till 2022 innan hon flyttade tillbaka till Israel igen. Under tiden i Ryssland startade hon upp sin musikkarriär där hon bland annat medverkade i den ryska Junior Eurovision-uttagningen 2015 med bidraget ”Schastye” som hamnade på femte plats i uttagningen.

Hon har efter det uppträtt på en rad olika festivaler och deltagit i fler talangprogram. Nu i vuxen ålder sökte hon sig till den senaste säsongen av den israeliska ESC-uttagningen HaKokhav HaBa där hon röstades vidare hela vägen till final och sedan korades till uttagningens vinnare. Det gör att hon kommer att få representera Israel i Eurovision. Hennes tävlingsbidrag heter ”Hurricane” och är gjord av Avi Ohayon, Keren Peles och Stav Beger.

Låten kvalade in från den andra semifinalen.


07. Litauen
Silvester Belt – ”Luktelk”

Silvestras Beltė, eller Silvester Belt som han kallar sig som artist, är född den 26:e november 1997 i Kaunas i Litauen. Han hade tidigt intresse för musiken och har därför studerat musik under skolåren. Han har även bland annat studerat i London men har även arbetat inom andra branscher.

Han har tidigare tävlat i landets Junior Eurovision-uttagning med sin låt Pi-pa-po samt i vuxen ålder tävlat i programmen Aš – superhitas och X Factor. Efter att ha haft en paus från musiken blev Silvester för tre år sedan signad med ett skivbolag och deltog i år i Litauens ESC-uttagning med låten ”Luktelk” som han har varit med och gjort tillsammans med Džesika Šyvokaitė, Elena Jurgaitytė, Karolis Labanauskas och Linas Strockis.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen.


08. Spanien
Nebulossa – ”Zorra”

Electropopgruppen Nebulossa utgörs av det gifta paret María ”Mery” Bas (född 18:e september 1968) och Mark Dasousa (född 2:a januari 1974). I gruppen är det María som sjunger medan Mark är gruppens producent. Musikaliskt blandar de olika musikgenrer med 80-talsinfluenser kontra nutida musik.

Som grupp har de spelat ihop sedan 2018 och de har bland annat hunnit med att släppa ett album och flera singlar.

Ifjol skickade de in bidraget ”Anoche” till San Marinos Eurovision-uttagning 2023 men gick inte vidare. Den här gången tävlade de istället i hemmanationens uttagning med låten ”Zorra” som vann. Upphovet bakom det bidraget står gruppmedlemmarna för själva.

Låten var, tack vare att Spanien ingår i ”Big Five”, direktkvalificerad till finalen.


09. Estland
5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

I år representeras Estland av hiphopgruppen 5miinust (med medlemmarna Kristjan Jakobson, Mihkel Tamm, Karl Kivastik och Priit Tomson) och duon Puuluup (med medlemmarna Ramo Teder och Marko Veisson) som har startat ett musikaliskt samarbete.

Inför 2024 skickade de in det gemensamma tävlingsbidraget ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” till Estlands Eurovision-uttagning och kom med i startfältet och vann i finalens avgörande tittaromgång. Tävlingsbidraget är gjord av medlemmarna i 5miinust och Puuluup tillsammans med låtskrivaren Kim Wennerström.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen.


10. Irland
Bambie Thug – ”Doomsday Blue”

Bambie Ray Robinson, eller Bambie Thug som är artistnamnet, är född den 6:e mars 1993 i staden Macroom på Irland. Bambies föräldrar är från Irland och Sverige. Under uppväxten var det bland annat sång och balettdans som stod på Bambies lista, även om karriären sedan förändrades till musikalisk teater. Bambie Thug beskriver sig själv som ickebinär.

I början av 2020-talet deltog Bambie Thug som featuringartist till Fike and Fabish Meanoch året därpå släpptes Bambies första singel Birthday som sedan har följts upp med fler singlar, inte minst med låten ”Doomsday Blue” som Bambie tävlade med i den irländska Eurovisionuttagningen som vann den uttagningen. Tävlingsbidraget har Bambie Thug gjort tillsammans med Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock och Tyler Ryder. Låten kvalade in från den första semifinalen.


11. Lettland
Dons – ”Hollow”

Artūrs Šingirejs, mer känd som artisten Dons, är född den 10:e april 1984 i Brocēni i Lettland. Han är i sitt hemland en känd artist som har gett ut ett flertal soloalbum och har blivit nominerad och prisad flera gånger för sin musik. År 2003 deltog Dons i en en lettisk talangtävling som han både vann (och träffade sitt livs kärlek Lily). Vinsten i programmet gjorde det möjligt att producera ett musikalbum tillsammans med Lily som släpptes år 2004 och låten Ja es būtu vējš blev en stor succé i Lettland. Efter detta har Dons som sagt släppt fler låtar som soloartist och han har även bott i USA där han har producerat sin musik. Numera bor han i Lettland.

Tre gånger har Dons tävlat i den lettiska Eurovision-uttagningen. Första gången var 2010 med låten My Religion is Freedomoch den andra gången var 2014 med låten Pēdējā Vēstuledär han bägge gångerna hamnade på andra plats. Först 2024 gjorde han ett tredje försök och med bidraget ”Hollow” tog han sig hela vägen åter till final där han vann. Det senaste bidraget har han skapat ihop med Kate Northrop och Liam Geddes.

Låten kvalade in från den andra semifinalen.


12. Grekland
Marina Satti – ”Zari”

Sångerskan Marina Satti är född 26:e december 1986 i Aten. Hon är uppvuxen på Kreta i Grekland där hon arbetar som artist, låtskrivare och musikproducent. Musiken har hon alltid sysslat med, bland annat lärde hon sig redan som barn att spela piano. Hon har även studerat musik i andra studiesammanhang däribland i EBU:s europeiska jazzorkester. Men 2016 släppte hon sin första singel Koupessom snabbt fick en stor spridning i sociala nätverk, den följdes upp med Mantissasom även den låten blev en stor framgång. Hon har därefter fortsatt att släppa musik och senast 2022 släppte hon ett album.

Bidraget som Marina Satti ska framföra heter ”Zari” och är gjord av artisten själv tillsammans med låtskrivarna Gino the Ghost, Jay Lewitt Stolar, Jordan Richard Palmer, Konstantin Plamenov, Beshkov, Nick Kodonas, Oge, Solmeister och Vlospa. Låten kvalade in från den andra semifinalen.


13. Storbritannien
Olly Alexander – ”Dizzy”

Olly Alexander, eller Oliver Alexander Thornton som hans fullständiga namn, är född den 15:e juli 1990 i Harrogate i England. Redan som barn stod han på scenen i skolpjäser och han fortsatte sedan i den sceniska banan även om han sedan lämnade skådespeleriet för att fokusera på sin andra passion som är musiken.

2010 gick han med i gruppen Years & Years som då utgjordes av fyra medlemmar. Deras debutsingel I Wish I Knewblev direkt en succé. Gruppen fortsatte sedan att ge ut mer musik som låtarna King, If You’re Over Meoch All For You”. Senare har samtliga medlemmar, utom Olly Alexander, lämnat gruppen och i år tävlar han för Storbritannien i Eurovision under sitt eget artistnamn. Bidraget han framför i tävlingen heter ”Dizzy” som han har skapat ihop med Daniel Harle.

Låten var, tack vare att Storbritannien ingår i ”Big Five”, direktkvalificerad till finalen.


14. Norge
Gåte – ”Ulveham”

Folkrockgruppen Gåte från Trøndelag debuterade som musikgrupp i början av 2000-talet och fick med sina spektakulära scenshower en stor publik och framgång. De utgörs idag av sångerskan Gunnhild Sundli, gitarristen Magnus Børmark, trummisen Jon Even Schärer, basisten Mats Paulsen samt musikern John Stenersen som bland annat spelar nyckelharpa.

Genom åren har de haft fler medlemmar som kommit och gått och gruppen har även haft ett längre uppehåll efter att de hade gett ut musik och turnerat runt mellan åren 2000 och 2005. Men år 2017 de hittade tillbaka till varandra igen och har spelat ihop sedan dess.

I år deltog de i Norsk MGP som de vann med bidraget ”Ulveham” som är gjord av gruppmedlemmarna Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer och Sveinung Ekloo Sundli tillsammans med Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman och Ronny Graff Janssen. Notera att det är första gången sedan 2006 som Norge sjunger sitt Eurovisionbidrag på norska.

Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.


15. Italien
Angelina Mango – ”La noia”

Sångerskan Angelina Mango är född den 10:e april 2001 i Maratea i Italien. Musiken fick hon med sig direkt i och med att hennes mamma tidigare varit med i en musikgrupp och under uppväxten spelade hon både instrument och sjöng. Senare gick hon med i en musikgrupp men hon gjorde också en del soloprojekt och startade en grupp tillsammans med sin bror. Hon har också släppt ett antal singlar, främst nu på 2020-talet.

År 2024 blev hon en av de tävlande i Festival di Sanremo i Italien, som är en av de största musikfestivalerna i landet. Hon tävlade med sitt bidrag ”La noia” (gjord av henne själv samt låtskrivarna och artisterna Madame och Dardust) som vann uttagningen. Hon tackade därefter ja till att representera Italien i årets Eurovision. Det här är för övrigt första gången på ett decennium som Italien både fick en kvinnlig Sanremo-vinnare och en kvinnlig ESC-representant.

Låten var, tack vare att Italien ingår i ”Big Five”, direktkvalificerad till finalen.


16. Serbien
Teya Dora – ”Ramonda”

Teodora Pavlovska, eller Teya Dora som hon kallar sig som artist, är född den 1:a maj 1992 i staden Bor i Serbien. Hon har bland annat studerat musik i såväl Belgrad som i Boston och har därefter bland annat bott i New York där hon framförallt arbetat som låtskrivare. Sedan några år tillbaka bor hon i Serbien igen och väl hemma debuterade hon med låten Da na meni je som sedan har följts upp med fler singlar som har visats miljontals gånger på YouTube och fått över hundra miljoner streams på Spotify.

Låten hon tävlar med heter ”Ramonda” som hon har gjort ihop med Luka Jovanović och Andrijano Kadović. Bidraget kvalade in från den första semifinalen.


17. Finland
Windows95man – ”No Rules!”

Teemu Keisteri är personen bakom artistnamnet Windows95Man. Han är född den 22:a augusti 1985 i Esbo i Finland och har sysslat med allt från fotografi till dans och att vara DJ. Inspirationen sägs komma från 1990-talet då operativsystemet Windows95 var aktuellt. Det kan också ses i andra framträdanden han har gjort, utöver det han ska göra i årets Eurovision, då han bär en keps och tröja med det operativsystemet som tryck.

Här uppträder han tillsammans med sångaren Henri Piispanen (som dock inte krediteras som co-artist i framträdandet) och tillsammans framför de låten ”No Rules!” som de gjort tillsammans med låtskrivaren Jussi Roine. De kvalade in från den första semifinalen.


18. Portugal
Iolanda – ”Grito”

Iolanda Costa är en sångerska som är född den 4:e november 1994 i Figueira da Foz i Portugal, även om hon kom att växa upp i staden Pombal. Musiken har alltid funnits med och det gjorde att hon valde att studera musik under skolåren och efterföljande åren. Hon medverkade också som 14-åring i talangtävlingen Uma canção para ti  där hon åkte ut innan finalen. Några år senare gjorde hon ett nytt försök i samma format men då gick det inte heller vägen.

År 2022 var Iolanda med och skrev låten Mar no fim som artisten Blacci framförde i Festival da Canção samma år och året därpå släppte hon sitt första album. Ytterligare ett år senare bjöds hon in till Festival da Canção som låtskrivare där hon tog fram bidraget ”Grito” som hon framförde själv. Bidraget röstades först vidare till finalen där det blev en vinst även om tittarna hade en annan favorit. Förutom henne själv är Alberto ”Luar” Hernández medlåtskrivare. Låten kvalade in från den första semifinalen.


19. Armenien
Ladaniva – ”Jako”

Ladaniva utgörs av den armeniske sångerskan Jaklin Baghdasaryan (född 1997 i Yeghegnadzor i Armenien men har även växt upp i Belarus och Frankrike) och den franska musikern Louis Thomas (född 1987 i Lille). De har sin bas i Lille i Frankrike och de har spelat ihop som duo sedan de träffades för snart fem år sedan. Under coronapandemin släppte de bland annat låtarna Vay Aman”, ”Zepyuri Nman och Kef Chilini och dessa blev snabbt stora hits.

Bidraget som de tävlar med heter ”Jako” och är gjord av duon själva tillsammans med Audrey Leclercq. Låten kvalade vidare från den andra semifinalen.


20. Cypern
Silia Kapsis – ”Liar”

Grekcypriotiska Silia Kapsis är född i Sydney i Australien den 5:e december 2006 och är med sina 17 år den yngsta deltagaren i årets Eurovision Song Contest. Musikaliskt slog hon igenom i AYPAC, som är ett slags scenkonstprojekt för ungdomar, men den första egna singeln hon släppte hette Who Am I? som publicerades 2022. Efter det har hon släppt fler singlar som exempelvis No Boys Allowed och Disco Dancer, förutom att hon också har skådespelat i en rad tv-serier för ungdomar.

Bidraget hon tävlar med här heter ”Liar” och är gjord av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel. Låten kvalade in från den första semifinalen.


21.Schweiz
Nemo – ”The Code”

24-åriga sångaren Nemo Mettler, eller kort och gott Nemo, är född den 3:e augusti 1999 i Biel i Schweiz. Nemo är både artist och rappare och spelar också en rad instrument. År 2015 släppte Nemo sitt första album som heter Clownfish och det har sedan följts upp med albumen Momänt-Kids och Fundbüro samt en rad singlar som har släppts genom åren. Nemo skriver också musik för andra artister och har under detta decennium släppt låtar på engelska.

I höstas i samband med släppet av låten This Body kom Nemo ut som icke-binär. Nemo använder i första hand sitt artistnamn för att beskriva sig själv men använder även pronomen they/them som på svenska kan översättas till hen. Bidraget som Nemo tävlar med i Eurovision 2024 heter ”The Code” som hen har gjort tillsammans med låtskrivarna Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann och Linda Dale. Låten kvalade vidare från den andra semifinalen.


22. Slovenien
Raiven – ”Veronika”

Raiven, eller Sara Briški Cirman som hon egentligen heter, är född den 26:e april 1991. Hon är både popartist, mezzosopran och låtskrivare som bland annat tidigare försökt tävla för Slovenien i Eurovision vid tre tillfällen: 2016, då hon blev tvåa i uttagningsfinalen med bidraget Črno bel, 2017 då hon blev trea i uttagningsfinalen med bidraget Zažarim och senaste försöket gjordes i EMA 2019 då hon tävlade med låten Kaos som återigen placerade sig tvåa. Nu på det fjärde försöket går hon direkt till Eurovision utan att hon behövde tävla i någon uttagning för att få finalplatsen.

Bidraget hon tävlar med i Malmö heter ”Veronika” och den låten har hon gjort tillsammans med Bojan Cvjetićanin (från Joker Out!), Danilo Kapel, Klavdija Kopina, Martin Bezjak och Peter Khoo. Låten kvalade in från den första semifinalen.


23. Kroatien
Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim”

Baby Lasagna, som är ett artistnamn för Marko Purišić, är född den 5:e juli 1995 i Umag i Kroatien. Hans musikkarriär startade som gitarrist i rockgruppen Manntra som bland annat deltog i Kroatiens Dora-uttagning till Eurovision år 2019 med låten In the Shadows som hamnade på fjärde plats. Efter det var han kvar i gruppen några år till innan han år 2023 beslöt sig för att bli soloartist och starta upp projektet Baby Lasagna med debutsinglarna IG Boy och Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much.

Bidraget han framför i tävlingen heter ”Rim Tim Tagi Dim” som han har gjort text och musik till själv. Det kan noteras att bidraget vann sin nationella uttagning överlägset – men var från början bara uttagen som reservbidrag! Här i Eurovision kvalade bidraget in från den första semifinalen.


24. Georgien
Nutsa Buzaladze – ”Firefighter”

Artisten Nutsa Buzaladze är född den 28:e januari 1997 i Tblisi i Georgien. Hon har sedan barnsben sysslat med musik bland annat i musikal men även deltagit i en mängd olika sångtävlingar bland annat landets ESC-uttagning 2017 där hennes låt White Horses Run slutade blott 15 poäng från en plats i ESC-startfältet.

I år blev Nutsa istället internt uttagen av sitt lands TV-bolaget GPB. Bidraget hon tävlar med heter ”Firefighter” och är gjord av låtskrivarna Ada Skitka och Darko Dimitrov. Den sistnämnde har tidigare haft med inte mindre än 12 bidrag i Eurovision för Albanien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Den här gången blir det första gången han har med ett tävlingsbidrag i sammanhanget för ett annat land än ett land på Balkanhalvön.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen.


25. Frankrike
Slimane – ”Mon amour”

Slimane Nebchi är född den 13:e oktober 1989 i Chelles i Seine-et-Marne i Frankrike och har även bland annat bott i Paris. Musikkarriären började med att han gav ut egen musik som låtarna Toi et moi och ”Je n’y suis pour rien” men även att han deltog i en rad olika musiktalangprogram där det var med sin medverkan i The Voice 2016 som han slog igenom på riktigt. I sin säsong tog han sig hela vägen från audition till final och korades till vinnare vilket gjorde att han fick en större möjlighet att ge ut musik. Idag är Slimane en av landets stjärnor med miljoner sålda album och väldigt mycket streams.

Anno 2024 blev han tillfrågad av TV-bolaget France Télévisions att representera landet i Eurovision Song Contest, vilket han tackade ja till. Bidraget som valdes ut heter ”Mon amour” som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Yaacov Salah och Meïr Salah.

Låten var, tack vare att Frankrike ingår i ”Big Five”, direktkvalificerad till finalen.


26. Österrike
Kaleen – ”We Will Rave”

29-åriga sångerskan och dansaren Kaleen, eller Marie-Sophie Kreissl som hon egentligen heter, är född den 12:e november i Wels i Österrike och bor numera i Wien där hon har sin dansstudio. Hon har en bakgrund som professionell dansare där hon har vunnit flera mästerskapstitlar och nu på 2020-talet har hon också gett sig in i musikbranschen med eget skivbolag. Hon har bland annat släppt albumet Stripping Feelings. Och senast 2022 låten Put You Down”.

Sedan 2018 har Kaleen varit med i Eurovision och Junior Eurovision men då antingen som stand-in under repetitioner (innan artisterna anländer till värdstaden) och som dansare och koreograf. Nu blir det hennes tur att få stå längst fram på scenen inför miljoner tv-tittare och det med låten ”We Will Rave” som har gjorts av det dansk-svenska låtskrivarteamet Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Julie Aagaard och Thomas Stengaard. Bidraget kvalade vidare från den andra semifinalen.

 


 

Kommentera