Lär känna startfältet i den första semifinalen i Eurovision 2024

PANELEN INFORMERAR. Snart är det dags för den första semifinalen i årets Eurovision. Här sammanfattar vi vilka artister som är med och tävlar samt extrauppträder i sändningen som avgörs i Malmö Arena den 7:e maj.

 


01. Cypern
Silia Kapsis – ”Liar”

Grekcypriotiska Silia Kapsis är född i Sydney i Australien den 5:e december 2006 och är med sina 17 år den yngsta deltagaren i årets Eurovision Song Contest. Musikaliskt slog hon igenom i AYPAC, som är ett slags scenkonstprojekt för ungdomar, men den första egna singeln hon släppte hette Who Am I? som publicerades 2022. Efter det har hon släppt fler singlar som exempelvis No Boys Allowed och Disco Dancer, förutom att hon också har skådespelat i en rad tv-serier för ungdomar.

Bidraget hon ska framföra i årets Eurovision heter ”Liar” och är gjord av låtskrivarna Dimitris Kontopoulos och Elke Tiel.


02. Serbien
Teya Dora – ”Ramonda”

Teodora Pavlovska, eller Teya Dora som hon kallar sig som artist, är född den 1:a maj 1992 i staden Bor i Serbien. Hon har bland annat studerat musik i såväl Belgrad som i Boston och har därefter bland annat bott i New York där hon framförallt arbetat som låtskrivare. Sedan några år tillbaka bor hon i Serbien igen och väl hemma debuterade hon med låten Da na meni je som sedan har följts upp med fler singlar som har visats miljontals gånger på YouTube och fått över hundra miljoner streams på Spotify.

Låten hon tävlar med heter ”Ramonda” som hon har gjort ihop med Luka Jovanović och Andrijano Kadović.


03. Litauen
Silvester Belt – ”Luktelk”

Silvestras Beltė, eller Silvester Belt som han kallar sig som artist, är född den 26:e november 1997 i Kaunas i Litauen. Han hade tidigt intresse för musiken och har därför studerat musik under skolåren. Han har även bland annat studerat i London men har även arbetat inom andra branscher.

Han har tidigare tävlat i landets Junior Eurovision-uttagning med sin låt Pi-pa-po samt i vuxen ålder tävlat i programmen Aš – superhitas och X Factor. Efter att ha haft en paus från musiken blev Silvester för tre år sedan signad med ett skivbolag och deltog i år i Litauens ESC-uttagning med låten ”Luktelk” som han har varit med och gjort tillsammans med Džesika Šyvokaitė, Elena Jurgaitytė, Karolis Labanauskas och Linas Strockis.


04. Irland
Bambie Thug – ”Doomsday Blue”

Bambie Ray Robinson, eller Bambie Thug som är artistnamnet, är född den 6:e mars 1993 i staden Macroom på Irland. Bambies föräldrar är från Irland och Sverige. Under uppväxten var det bland annat sång och balettdans som stod på Bambies lista, även om karriären sedan förändrades till musikalisk teater. Bambie Thug beskriver sig själv som ickebinär.

I början av 2020-talet deltog Bambie Thug som featuringartist till Fike and Fabish Meanoch året därpå släpptes Bambies första singel Birthday som sedan har följts upp med fler singlar, inte minst med låten ”Doomsday Blue” som Bambie tävlade med i den irländska Eurovisionuttagningen som vann den uttagningen. Tävlingsbidraget har Bambie Thug gjort tillsammans med Olivia Cassy Brooking, Sam Matlock och Tyler Ryder.


Storbritannien
Olly Alexander – ”Dizzy”

Olly Alexander, eller Oliver Alexander Thornton som hans fullständiga namn, är född den 15:e juli 1990 i Harrogate i England. Redan som barn stod han på scenen i skolpjäser och han fortsatte sedan i den sceniska banan även om han sedan lämnade skådespeleriet för att fokusera på sin andra passion som är musiken.

2010 gick han med i gruppen Years & Years som då utgjordes av fyra medlemmar. Deras debutsingel I Wish I Knewblev direkt en succé. Gruppen fortsatte sedan att ge ut mer musik som låtarna King, If You’re Over Meoch All For You”. Senare har samtliga medlemmar, utom Olly Alexander, lämnat gruppen och i år tävlar han för Storbritannien i Eurovision under sitt eget artistnamn. Bidraget han framför i tävlingen heter ”Dizzy” som han har skapat ihop med Daniel Harle.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


05. Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria”

Rapparen och låtskrivaren Aliona Olehivna Savranenko, eller Alyona Alyona som hon kallar sig när hon framträder på scenen, är född den 14:e juni 1991 i Kapitanivka i Ukraina. Förutom att arbeta med musiken har hon en bakgrund inom som lärare men när hon började med musiken i mitten av 2000-talet lämnade hon läraryrket helt och hållet. Hon har sedan dess släppt otal antal låtar varav flera nått miljontals visningar.

Sångerskan Yana Oleksandrivna Shemaieva, eller kort och gott Jerry Heil, är född 21:a oktober 1995 i Vasylkiv i Ukraina. Hon inledde sin musikbana på YouTube som en slags influencer men bytte efter några år bana till att hålla på med musiken. 2017 släppte hon debutlåten De miy dim och flera av låtarna därefter har nått stor succé i hemlandet.

Det här var tredje gången som Jerry Heil ställde upp den ukrainska uttagningen och nu vann hon tillsammans med kollegan Alyona Alyona. De framför låten ”Teresa & Maria” som de båda har gjort ihop med Anton Chilibi och Ivan Klymenko.


06. Polen
Luna – ”The Tower”

Sångerskan Luna, eller Aleksandra Katarzyna Wielgomas som hon heter egentligen, är född den 28:e augusti 1999 i Warszawa i Polen. Hon har genom hittills i livet bland annat studerat musik och var även som barn med i en kör. Men det stora genombrottet i hemlandet kom år 2018 när hon fick ett skivkontrakt och släppte låten Na wzgórzach niepokoju. Den följdes sedan upp med singeln Zastyga.

Efter det har Luna etablerat sig under sitt nuvarande artistnamn där förstasingeln blev kort och gott Lunavilket har följts upp av fler singlar. Under början av det här året ansökte hon till Polens Eurovision-uttagning och kom med och blev internt framröstad med låten ”The Tower”. Låten är gjord av henne själv tillsammans med Paul Dixon och Max Cooke.


07. Kroatien
Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim”

Baby Lasagna, som är ett artistnamn för Marko Purišić, är född den 5:e juli 1995 i Umag i Kroatien. Hans musikkarriär startade som gitarrist i rockgruppen Manntra som bland annat deltog i Kroatiens Dora-uttagning till Eurovision år 2019 med låten In the Shadows som hamnade på fjärde plats. Efter det var han kvar i gruppen några år till innan han år 2023 beslöt sig för att bli soloartist och starta upp projektet Baby Lasagna med debutsinglarna IG Boy och Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much.

Bidraget han framför i tävlingen heter ”Rim Tim Tagi Dim” som han har gjort text och musik till själv. Det kan noteras att bidraget vann sin nationella uttagning överlägset – men var från början bara uttagen som reservbidrag!


08. Island
Hera Björk – ”Scared of Heights”

Sångerskan Hera Björk Þórhallsdóttir är född den 29:e mars 1972 i Reykjavik på Island. Hon har varit med i musikbranschen i alla fall sedan millennieskiftet då hon släppte sitt debutalbum Ilmur af Jólum vilket har följts upp med fler singlar och låtsläpp genom åren. Hon har också tävlat flera gånger i nationella uttagningar till Eurovision, både i Danmark (2009 med låten Someday) och på Island (2019 med låten Moving On).

År 2010 fick hon tävla för Island i Eurovision och då tog hon sig till final med bidraget Je ne sais quoi. Den här gången tävlar hon med låten ”Scared of Heights” som är gjord av Ferras Alqaisi, Ásdís María Viðarsdóttir, Jaro Omar och Michael Burek.


Tyskland
Isaak – ”Always on the Run”

Isaak Guderian är född den 31:a januari 1995 i Minden i Tyskland. Hans föräldrar är från Tyskland respektive Island. Musikkarriären startade med att han var gatumusikant och sedan spelade i ett band, men det var i och med sin medverkan i tyska X Factor 2011 som han blev känd för publiken. Under 2020-talet har han genom sitt eget bolag gett ut musik, däribland singlarna Too Late”, ”One Life”, ”Impactoch Water to the Seedmen även i samarbete med andra artister som exempelvis låten Baby Stepssom gjordes med artisten David Puentez.

2024 sökte han sig till den tyska Eurovision-uttagningen och kom med i finalstartfältet med sitt tävlingsbidrag ”Always on the Run” (som han gjort tillsammans med Kevin Lehr, Leo Jupiter och Greg Taro). I finalen fick bidraget högst poäng från både jurygrupperna och tv-tittarna och vann därför finalen, vilket är anledningen att det är Isaak som kommer att representera Tyskland i årets Eurovision.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


09. Slovenien
Raiven – ”Veronika”

Raiven, eller Sara Briški Cirman som hon egentligen heter, är född den 26:e april 1991. Hon är både popartist, mezzosopran och låtskrivare som bland annat tidigare försökt tävla för Slovenien i Eurovision vid tre tillfällen: 2016, då hon blev tvåa i uttagningsfinalen med bidraget Črno bel, 2017 då hon blev trea i uttagningsfinalen med bidraget Zažarim och senaste försöket gjordes i EMA 2019 då hon tävlade med låten Kaos som återigen placerade sig tvåa. Nu på det fjärde försöket går hon direkt till Eurovision utan att hon behövde tävla i någon uttagning för att få finalplatsen.

Bidraget hon tävlar med i Malmö heter ”Veronika” och den låten har hon gjort tillsammans med Bojan Cvjetićanin (från Joker Out!), Danilo Kapel, Klavdija Kopina, Martin Bezjak och Peter Khoo.


10. Finland
Windows95man – ”No Rules!”

Teemu Keisteri är personen bakom artistnamnet Windows95Man. Han är född den 22:a augusti 1985 i Esbo i Finland och har sysslat med allt från fotografi till dans och att vara DJ. Inspirationen sägs komma från 1990-talet då operativsystemet Windows95 var aktuellt. Det kan också ses i andra framträdanden han har gjort, utöver det han ska göra i årets Eurovision, då han bär en keps och tröja med det operativsystemet som tryck.

Här uppträder han tillsammans med sångaren Henri Piispanen (som dock inte krediteras som co-artist i framträdandet) och tillsammans framför de låten ”No Rules!” som de gjort tillsammans med låtskrivaren Jussi Roine.


11. Moldavien
Natalia Barbu – “In the Middle”

Sångerskan Natalia Barbu är född i staden Bălți i Moldavien den 22:a augusti 1979. På den tiden ingick landet i Sovjetunionen men är sedan början av 1990-talet en självständig stat. Natalia Barbu har varit aktiv i musikbranschen sedan början av 2000-talet och har under den tiden gett ut fyra musikalbum. Hon har också tävlat flera gånger i den moldaviska Eurovision-uttagningen varav en gång gick det hela vägen till Eurovision. Året var 2007 då hon blev tia i finalen med låten Fight.

Sedan dess har hon gjort ytterligare två försök att tävla för Moldavien (2011 med låten Let’s Jazz och 2016 som del av gruppen Elle med låten Tare som dock hoppade av uttagningen) och nu på tredje försöket gick det hela vägen igen. Den här gången heter låten ”In the Middle” som hon har gjort tillsammans med Khris Richards.


Sverige
Marcus & Martinus – ”Unforgettable”

Den norska tvillingduon Marcus & Martinus (Marcus och Martinus Gunnarsen från Trofors i Norge, födda 21 februari 2002) slog igenom som tioåringar i Norsk MGP junior och har fortsatt med musiken sedan dess. Både i hemlandet men även i Sverige är det mycket populära, inte minst med låten Elektrisk men de har såklart också andra hits på sina CV:n. 2022 vann de Masked Singers Sverige i TV4 och de har sedan dess haft sin bas i Sverige.

Förra året (2023) blev de tvåa i den svenska Melodifestivalen med bidraget Air och i år ställde de upp igen, den här gången med låten ”Unforgettable” som de likt föregående års bidrag har skapat tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Den här gången blev det vinst och därmed tävlar de för Sverige på hemmaplan i Malmö.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


12. Azerbajdzjan
Fahree feat. Ilkin Dovlatov – ”Özünlə apar”

Farhee, artistnamn för Fakhiri Ismayilov, född i Baku i Azerbajdzjan den 10:e april 1995 och även om han växte upp i en musikalisk familj var det juridik han studerade på universitetet. Men detta har han sedan det nya decenniet lagt bakom sig och sysslar nu med musik på heltid. År 2022 släppte han sin första låt, ”Dance” och har sedan dess släppt ytterligare singlar.

Under Eurovision 2024 kommer Farhee att uppträda tillsammans med sångaren Ilkin Dovlatov, född 16:e juni 1990 i Baku, som tidigare bland annat tävlat i Azerbajdzjans version av The Voice där han slutade på andra plats.

Bidraget som de ska tävla med i Eurovision 2024 heter ”Özünlə apar” och är gjord av Farhee tillsammans med Edgar Ravin, Hasan Haydar, Mado Salikh och Mila Miles.


13. Australien
Electric Fields – ”One Milkali (One Blood)”

Den elektroniska musikgruppen Electric Fields utgörs av artisterna Zaachariaha Fielding och Michael Ross. De har som grupp spelat ihop sedan 2015, även om deras musikaliska karriärer startade år 2011 respektive 2013 då de på varsitt håll deltog i de australiensiska versionen av X Factor. 2016 släppte de sitt första album vilket har följts upp med fler singelsläpp och album. Tre år efter debutalbumet ställde de upp i den australiensiska Eurovision-uttagningen med bidraget 2000 and Whateversom hamnade på andra plats (efter vinnaren Kate Miller-Heidkes Zero Gravity).

Sedan deras medverkan i uttagningen har de släppt en mängd olika låtar, däribland We the Peoplesom blev 2023 års officiella WorldPride-låt. Nu ett år senare får de äntligen sin revansch när de ska representera Australien med bidraget ”One Milkali (One Blood)” som är gjord av gruppmedlemmarna själva.


14. Portugal
Iolanda – ”Grito”

Iolanda Costa är en sångerska som är född den 4:e november 1994 i Figueira da Foz i Portugal, även om hon kom att växa upp i staden Pombal. Musiken har alltid funnits med och det gjorde att hon valde att studera musik under skolåren och efterföljande åren. Hon medverkade också som 14-åring i talangtävlingen Uma canção para ti  där hon åkte ut innan finalen. Några år senare gjorde hon ett nytt försök i samma format men då gick det inte heller vägen.

År 2022 var Iolanda med och skrev låten Mar no fim som artisten Blacci framförde i Festival da Canção samma år och året därpå släppte hon sitt första album. Ytterligare ett år senare bjöds hon in till Festival da Canção som låtskrivare där hon tog fram bidraget ”Grito” som hon framförde själv. Bidraget röstades först vidare till finalen där det blev en vinst även om tittarna hade en annan favorit. Förutom henne själv är Alberto ”Luar” Hernández medlåtskrivare.


15. Luxemburg
Tali – ”Fighter”

Tali Golergant är född i Israel den 26:e november 2000. Familjen har genom åren flyttat runt i olika länder och hamnade slutligen i Luxemburg där Tali växte upp. Musiken fanns redan då med och sång och piano. Senare flyttade hon till USA där hon gick på college och hon bor kvar där än idag. Under sina år i USA har hon uppträtt på olika ställen och gett ut musik. Debut-EP:n Lose You släpptes 2021 och innehåller låtarna At All”, ”Her”, ”Lose Youoch Deep blue.

I slutet av 2023 stod det klart att Tali var en av åtta finalister i Luxemburgs nationella Eurovision-final med sitt bidrag ”Fighter”, som framförs på både engelska och franska. När omröstningen var över var det Tali som vann juryröstningen även om hon bara blev tvåa i tittarnas omröstning räckte totalsumman för att vinna.

Tävlingsbidraget är gjord av Ana Zimmer, Dario Faini, Manon Romiti och Silvio Lisbonne.

 


 

Kommentera