Lär känna startfältet i den andra semifinalen i Eurovision 2024

PANELEN INFORMERAR. Snart är det dags för den andra semifinalen i årets Eurovision. Här sammanfattar vi vilka artister som är med och tävlar samt extrauppträder i sändningen som avgörs i Malmö Arena den 9:e maj.

 


01. Malta
Sarah Bonnici – ”Loop”

Sångerskan Sarah Bonnici är född den 30:e maj 1998 i Gozo på Malta. Som barn fick hon sångerskan Miriam Christine (som representerade Malta i Eurovision 1996) som mentor och 2009 deltog Sarah i Maltas Junior Eurovision-uttagning med låten The Mambo Song”. Även om det inte blev någon vinst den gången var det ett slags startskott på en musikkarriär som redan året därpå gav en vinst i en annan musiktävling och att hon i Junior Eurovision 2010 fick tävla på scenen, dock som dansare.

2022 tävlade hon i vuxna MESC med låten Heavensom blev tolva i finalen. Bättre gick det för henne i år när hon vann MESC 2024 med låten ”Loop” som är gjord av henne själv tillsammans med låskrivarna John Emil Johansson, Kevin Lee, Sebastian Pritchard-James, Leire Gotxi Angel, Matthew James Borg, Michael Joe Cini, Joy Deb och Linnea Deb.


02. Albanien
Besa Kokëdhima – ”Titan”

I mer än 20 år har sångerskan Besa Kokëdhima, som är född den 29:e maj 1986 i Fier i Albanien, varit aktiv i musikbranchen. Hon är uppväxt i Albanien men under tonåren flyttade hon till Storbritannien där hon kom att studera. Sin första singel ”Më Beso” släppte hon 2003 och den fick hon också pris för i hemlandet. Den har följts upp av hittills fyra musikalbum och en rad andra singlar.

Tre tidigare gånger har Besa tävlat i nationella ESC-uttagningar utan att vinna, varav två gånger i Albanien (2009 med ”Ajer” och 2011 med ”E bukura dhe bisha”) samt en gång i Rumänien (2009 med ”Nothing Gonna Change”). I år gick det bättre när hon vann albanska uttagningen med låten ”Zemrën n’dorë” som därefter har översatts och gjorts om. Ny titel är ”Titan” och låtskrivarna är artisten själv, Kledi Bahiti, Fabrice ”Alias Lj.” Grandjean och Gia Koka.


03. Grekland
Marina Satti – ”Zari”

Sångerskan Marina Satti är född 26:e december 1986 i Aten. Hon är uppvuxen på Kreta i Grekland där hon arbetar som artist, låtskrivare och musikproducent. Musiken har hon alltid sysslat med, bland annat lärde hon sig redan som barn att spela piano. Hon har även studerat musik i andra studiesammanhang däribland i EBU:s europeiska jazzorkester. Men 2016 släppte hon sin första singel Koupessom snabbt fick en stor spridning i sociala nätverk, den följdes upp med Mantissasom även den låten blev en stor framgång. Hon har därefter fortsatt att släppa musik och senast 2022 släppte hon ett album.

Bidraget som Marina Satti ska framföra heter ”Zari” och är gjord av artisten själv tillsammans med låtskrivarna Gino the Ghost, Jay Lewitt Stolar, Jordan Richard Palmer, Konstantin Plamenov, Beshkov, Nick Kodonas, Oge, Solmeister och Vlospa.


04.Schweiz
Nemo – ”The Code”

24-åriga sångaren Nemo Mettler, eller kort och gott Nemo, är född den 3:e augusti 1999 i Biel i Schweiz. Nemo är både artist och rappare och spelar också en rad instrument. År 2015 släppte Nemo sitt första album som heter Clownfish och det har sedan följts upp med albumen Momänt-Kids och Fundbüro samt en rad singlar som har släppts genom åren. Nemo skriver också musik för andra artister och har under detta decennium släppt låtar på engelska.

I höstas i samband med släppet av låten This Body kom Nemo ut som icke-binär. Nemo använder i första hand sitt artistnamn för att beskriva sig själv men använder även pronomen they/them, som på svenska kan översättas till hen.

Bidraget som Nemo tävlar med i Eurovision 2024 heter ”The Code” som hen har gjort tillsammans med låtskrivarna Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann och Linda Dale.


05. Tjeckien
Aiko – ”Pedestal”

Alena Shirmanova-Kostebelova, eller kort och gott Aiko, är född den 26:e december 1999 i Moskva i Ryssland. Hon och hennes familj flyttade senare till Tjeckien där Aiko växte upp och numera bor hon i England. Innan dess tävlade hon bland annat i den tjeckiska Česko Slovenská SuperStar som är landets motsvarighet till Idol. Hon lyckades ta sig vidare till topp 20 men åkte ut när det var dags för tittarna att rösta fram veckofinalisterna.

2018 gav Aiko ut sitt första musikalbum under sitt nuvarande artistnamn som har följts upp med ytterligare två albumsläpp och i december förra året vann hon Tjeckiens ESC-uttagning med låten ”Pedestal” som gjordes av henne själv och Steven Ansell.


Frankrike
Slimane – ”Mon amour”

Slimane Nebchi är född den 13:e oktober 1989 i Chelles i Seine-et-Marne i Frankrike och har även bland annat bott i Paris. Musikkarriären började med att han gav ut egen musik som låtarna Toi et moi och ”Je n’y suis pour rien” men även att han deltog i en rad olika musiktalangprogram där det var med sin medverkan i The Voice 2016 som han slog igenom på riktigt. I sin säsong tog han sig hela vägen från audition till final och korades till vinnare vilket gjorde att han fick en större möjlighet att ge ut musik. Idag är Slimane en av landets stjärnor med miljoner sålda album och väldigt mycket streams.

Anno 2024 blev han tillfrågad av TV-bolaget France Télévisions att representera landet i Eurovision Song Contest, vilket han tackade ja till. Bidraget som valdes ut heter ”Mon amour” som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Yaacov Salah och Meïr Salah.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


06. Österrike
Kaleen – ”We Will Rave”

29-åriga sångerskan och dansaren Kaleen, eller Marie-Sophie Kreissl som hon egentligen heter, är född den 12:e november i Wels i Österrike och bor numera i Wien där hon har sin dansstudio. Hon har en bakgrund som professionell dansare där hon har vunnit flera mästerskapstitlar och nu på 2020-talet har hon också gett sig in i musikbranschen med eget skivbolag. Hon har bland annat släppt albumet Stripping Feelings. Och senast 2022 låten Put You Down”.

Sedan 2018 har Kaleen varit med i Eurovision och Junior Eurovision men då antingen som stand-in under repetitioner (innan artisterna anländer till värdstaden) och som dansare och koreograf. Nu blir det hennes tur att få stå längst fram på scenen inför miljoner tv-tittare och det med låten ”We Will Rave” som har gjorts av det dansk-svenska låtskrivarteamet Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov, Julie Aagaard och Thomas Stengaard.


07. Danmark
Saba – ”Sand”

Anna Saba Lykke Oehlenschlæger, mer känd som Saba, är född den 11:e augusti 1997 i Addis Ababa i Etiopen. Hon och hennes tvillingsyster, Andrea, adopterades till en familj staden Ringkøbing i Danmark när de var åtta månader gamla. Systrarna har därefter växt upp tillsammans och valde även att gemensamt flytta till Köpenhamn under gymnasietiden för att där arbeta med sina respektive karriärer. Anna Saba började som modell medan Andrea inledde sin sång- och musikalkarriär. Senare skulle även Anna Saba bli aktiv i musikbranschen, bland annat i en roll i musikalen Hair.

2024 skickades bidraget ”Sand” av låtskrivarna Jonas Thander, Melanie Wehbe och Pil Kalinka Nygaard Jeppesen in till Dansk Melodi Grand Prix och kom med. Saba var den som sjöng in låten och framförde den i finalen där låten vann juryröstningen i den avgörande omgången men blev bara trea i tittarröstningen. Poängerna som delades ut räckte till vinst varför det är Saba som nu får representera Danmark i årets Eurovision.


08. Armenien
Ladaniva – ”Jako”

Ladaniva utgörs av den armeniske sångerskan Jaklin Baghdasaryan (född 1997 i Yeghegnadzor i Armenien men har även växt upp i Belarus och Frankrike) och den franska musikern Louis Thomas (född 1987 i Lille). De har sin bas i Lille i Frankrike och de har spelat ihop som duo sedan de träffades för snart fem år sedan. Under coronapandemin släppte de bland annat låtarna Vay Aman”, ”Zepyuri Nman och Kef Chilini och dessa blev snabbt stora hits.

Bidraget som de ska framföra i tävlingen heter ”Jako” och är gjord av duon själva tillsammans med Audrey Leclercq. Låten släpptes i originalversion på gruppens debutalbum i september 2023, vilket godkänns enligt reglerna då den inte släpptes före den 1:a september.


09. Lettland
Dons – ”Hollow”

Artūrs Šingirejs, mer känd som artisten Dons, är född den 10:e april 1984 i Brocēni i Lettland. Han är i sitt hemland en känd artist som har gett ut ett flertal soloalbum och har blivit nominerad och prisad flera gånger för sin musik. År 2003 deltog Dons i en en lettisk talangtävling som han både vann (och träffade sitt livs kärlek Lily). Vinsten i programmet gjorde det möjligt att producera ett musikalbum tillsammans med Lily som släpptes år 2004 och låten Ja es būtu vējš blev en stor succé i Lettland. Efter detta har Dons som sagt släppt fler låtar som soloartist och han har även bott i USA där han har producerat sin musik. Numera bor han i Lettland.

Tre gånger har Dons tävlat i den lettiska Eurovision-uttagningen. Första gången var 2010 med låten My Religion is Freedomoch den andra gången var 2014 med låten Pēdējā Vēstuledär han bägge gångerna hamnade på andra plats. Först 2024 gjorde han ett tredje försök och med bidraget ”Hollow” tog han sig hela vägen åter till final där han vann. Det senaste bidraget har han skapat ihop med Kate Northrop och Liam Geddes.


Spanien
Nebulossa – ”Zorra”

Electropopgruppen Nebulossa utgörs av det gifta paret María ”Mery” Bas (född 18:e september 1968) och Mark Dasousa (född 2:a januari 1974). I gruppen är det María som sjunger medan Mark är gruppens producent. Musikaliskt blandar de olika musikgenrer med 80-talsinfluenser kontra nutida musik.

Som grupp har de spelat ihop sedan 2018 och de har bland annat hunnit med att släppa ett album och flera singlar.

Ifjol skickade de in bidraget ”Anoche” till San Marinos Eurovision-uttagning 2023 men gick inte vidare. Den här gången tävlade de istället i hemmanationens uttagning med låten ”Zorra” som vann. Upphovet bakom det bidraget står gruppmedlemmarna för själva.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


10. San Marino
Megara – ”11:11”

Den spanska musikgruppen Megara utgörs av bandmedlemmarna Kenzy Loevett, Vitti Crocutta, Tio Rober Bueno och Raphaela Tache som har spelat ihop sedan 2015. De bildades i Madrid och samma år som de började spela som grupp släppte de sitt debutalbum Muérase quien pueda som följdes upp med ytterligare ett album året efter. De har senare även spelat på en mängd olika tillställningar bland annat olika festivaler. Deras låtar blandar rockgenren med andra stilar.

Ifjol tävlade de i Benidorm Fest med låten Arcadia som de slutade på fjärde plats. I år skickade de in sitt nya bidrag ”11:11” till San Marinos Eurovision-uttagning där låten vann! Låten är gjord av Roberto la Lueta Ruiz och Sara Jiménez Moral och låten framförs både på spanska och italienska (för övrigt första gången San Marino skickar en låt som framförs på spanska).


11. Georgien
Nutsa Buzaladze – ”Firefighter”

Artisten Nutsa Buzaladze är född den 28:e januari 1997 i Tblisi i Georgien. Hon har sedan barnsben sysslat med musik bland annat i musikal men även deltagit i en mängd olika sångtävlingar bland annat landets ESC-uttagning 2017 där hennes låt White Horses Run slutade blott 15 poäng från en plats i ESC-startfältet.

I år blev Nutsa istället internt uttagen av sitt lands TV-bolaget GPB. Bidraget hon tävlar med heter ”Firefighter” och är gjord av låtskrivarna Ada Skitka och Darko Dimitrov. Den sistnämnde har tidigare haft med inte mindre än 12 bidrag i Eurovision för Albanien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Den här gången blir det första gången han har med ett tävlingsbidrag i sammanhanget för ett annat land än ett land på Balkanhalvön.


12. Belgien
Mustii – ”Before the Party’s Over”

Artisten Mustii, eller Thomas Mustin som han egentligen heter, är född den 21 november 1990 i Bryssel. Han är både artist och skådespelare och har bland annat synts till i TV-serien À tort ou à raison. 2014 släppte han sin första singel The Golden Age och sedan dess har karriären bara fortsatt framåt. Han är också domare i Belgiens version av Drag Race och kommer även att synas till i filmen La nuit se traîne.

Bidraget han ska framföra i tävlingen heter ”Before the Party’s Over” och har förutom honom själv även Alloysius Lloyd, Arianna D’amato, Benoit Leclercq, Charlotte Clark, Nina Sampermans och Pierre Dumoulin på upphovet.


13. Estland
5miinust & Puuluup – ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”

I år representeras Estland av hiphopgruppen 5miinust (med medlemmarna Kristjan Jakobson, Mihkel Tamm, Karl Kivastik och Priit Tomson) och duon Puuluup (med medlemmarna Ramo Teder och Marko Veisson) som har startat ett musikaliskt samarbete.

Inför 2024 skickade de in det gemensamma tävlingsbidraget ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi” till Estlands Eurovision-uttagning och kom med i startfältet och vann i finalens avgörande tittaromgång. Tävlingsbidraget är gjord av medlemmarna i 5miinust och Puuluup tillsammans med låtskrivaren Kim Wennerström.


Italien
Angelina Mango – ”La noia”

Sångerskan Angelina Mango är född den 10:e april 2001 i Maratea i Italien. Musiken fick hon med sig direkt i och med att hennes mamma tidigare varit med i en musikgrupp och under uppväxten spelade hon både instrument och sjöng. Senare gick hon med i en musikgrupp men hon gjorde också en del soloprojekt och startade en grupp tillsammans med sin bror. Hon har också släppt ett antal singlar, främst nu på 2020-talet.

År 2024 blev hon en av de tävlande i Festival di Sanremo i Italien, som är en av de största musikfestivalerna i landet. Hon tävlade med sitt bidrag ”La noia” (gjord av henne själv samt låtskrivarna och artisterna Madame och Dardust) som vann uttagningen. Hon tackade därefter ja till att representera Italien i årets Eurovision.

Det här är för övrigt första gången på ett decennium som Italien både fick en kvinnlig Sanremo-vinnare och en kvinnlig ESC-representant.

Notera att bidraget redan är klar för finalen och uppträder därmed utom tävlan i denna semifinal.


14. Israel
Eden Golan – ”Hurricane”

Eden Golan är född den 5:e oktober 2003 i Kfar Saba i Israel. De första åren av hennes liv växte hon upp i Israel men vid 6 års ålder flyttade hon och hennes familj till Moskva i Ryssland där hon bodde fram till 2022 innan hon flyttade tillbaka till Israel igen. Under tiden i Ryssland startade hon upp sin musikkarriär där hon bland annat medverkade i den ryska Junior Eurovision-uttagningen 2015 med bidraget ”Schastye” som hamnade på femte plats i uttagningen.

Hon har efter det uppträtt på en rad olika festivaler och deltagit i fler talangprogram. Nu i vuxen ålder sökte hon sig till den senaste säsongen av den israeliska ESC-uttagningen HaKokhav HaBa där hon röstades vidare hela vägen till final och sedan korades till uttagningens vinnare. Det gör att hon kommer att få representera Israel i Eurovision. Hennes tävlingsbidrag heter ”Hurricane” och är gjord av Avi Ohayon, Keren Peles och Stav Beger.


15. Norge
Gåte – ”Ulveham”

Folkrockgruppen Gåte från Trøndelag debuterade som musikgrupp i början av 2000-talet och fick med sina spektakulära scenshower en stor publik och framgång. De utgörs idag av sångerskan Gunnhild Sundli, gitarristen Magnus Børmark, trummisen Jon Even Schärer, basisten Mats Paulsen samt musikern John Stenersen som bland annat spelar nyckelharpa.

Genom åren har de haft fler medlemmar som kommit och gått och gruppen har även haft ett längre uppehåll efter att de hade gett ut musik och turnerat runt mellan åren 2000 och 2005. Men år 2017 de hittade tillbaka till varandra igen och har spelat ihop sedan dess.

I år deltog de i Norsk MGP som de vann med bidraget ”Ulveham” som är gjord av gruppmedlemmarna Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer och Sveinung Ekloo Sundli tillsammans med Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman och Ronny Graff Janssen. Notera att det är första gången sedan 2006 som Norge sjunger sitt Eurovisionbidrag på norska.


16. Nederländerna
Joost Klein – ”Europapa”

26-åriga Joost Klein föddes den 10 november 1997 i Leeuwarden i Nederländerna. Som artist är han rappare och han har bland annat gjort sig känd genom att ladda upp sin musik på YouTube, däribland låten Bitches som har över en miljon visningar! Andra låtar han har på sin repertoar är bland andra Scandinavian Boy”, ”Wachtmuziekoch inte minst Friesenjungsom tillsammans med kollegorna Ski Aggu och Otto Waalkes blev en stor hit även i Tyskland och Österrike. Joost har även uppträtt på en rad olika festivaler genom åren och han spelade även för utsålda hus på AFAS Live i Amsterdam förra hösten.

Bidraget som han ska framföra i årets Eurovision heter ”Europapa” och är gjord av artisten själv tillsammans med Dylan van Dael, Donald Ellerström, Paul Elstak, Teun de Kruif, Thijmen Melissant och Tim Haars.


 


 

Kommentera