Minianalys efter den andra semifinalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – ANALYS. Igår kväll (läs: torsdag 9:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2024 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. I väntan på att finalen ska sändas gör vi en analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka länder kvalade vidare?

De tio finalisterna listas i alfabetisk ordning.


Armenien
Ladaniva – Jako


Estland
5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi


Georgien
Nutsa Buzaladze – Firefighter


Grekland
Marina Satti – Zari


Israel
Eden Golan – Hurricane


Lettland
Dons – Hollow


Nederländerna
Joost Klein – Europapa


Norge
Gåte – Ulveham


Schweiz
Nemo – The Code


Österrike
Kaleen – We Will Rave

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla bidrag från livesändningen vilket däremot inte inkluderar direktkvalificerade Frankrikes, Italiens och Spaniens bidrag (som gästade sändningen inför lördagens final). Bidragen spelas upp efter startordningen.

 

 

Kommentarer om resultatet

Albanien har haft både framgångar och nedgångar i den här tävlingen, ifjol blev det en finalplats men den här gången räckte det inte hela vägen för Besa Kokëdhima och hennes låt ”Titan”. Det är första gången sedan 2022 landet inte är i final.

Ett land som däremot kan fira sin tredje finalplats i följd är Armenien! I år är det gruppen Ladaniva med låten ”Jako” som representerar landet och deras glädjefulla scenframträdande räckte för att landet skulle få sin finalplats.

Under 2020-talet har Belgien, efter tidigare många motgångar i detta sammanhang, haft flera framgångar i tävlingen, inte minst ifjol då man gick till final och hamnade på sjunde plats. Men när poängerna sammanställde var Belgien inte topp tio i programmet trots ett fint framträdande från sångaren Mustii och hans ”Before the Party’s Over”. Det blir således att se finalen från läktarna – för första gången sedan 2019.

Ett land som under detta decennium har fått kämpa i motvind i Eurovision är Danmark som senast var i final 2019. Även i år gick det inte hela vägen trots en fin insats av Saba och låten ”Sand”. Det är således fjärde gången gillt som Danmark missar finalplatsen, vilket således betyder att landet inte kan göra någon favorit i repris á la 2013 (dvs. vinna Eurovision som de gjorde när tävlingen senast var i Malmö).

Det finns gott om glada nummer i årets tävling och en av de som bjuder på detta är Estlands 5miinust & Puuluup med låten ”(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”. Bidraget var redan innan finaltippad, om än på gränsen, men det räckte i alla fall för att få sjunga en gång till på lördag! Vi vet ju inte hur de placerade sig i topp 10 i semi 2, men oavsett om det blir en vinst eller inte på lördag kan killarna redan nu fira förstaplatsen att deras låttitel är den längsta genom ESC-historien!

Efter 6 år med otal besvikelser vände så oturen för Georgien som nu ÄNTLIGEN är i final. Tack vare sångerskan Nutsa Buzaladze och hennes ”Firefighter”. Vi får se hur långt det räcker i finalen men det är i alla fall roligt att landet har fått revansch!

Grekland har i år tillhört fansens favorit och mycket riktigt blev det också en finalplats till landets artist Marina Satti och låten ”Zari”. Hur det sedan går får vi veta på lördag (många fans har talat om att det här kan vara en vinnarkandidat).

Det har talats mycket om Israel i årets upplaga och i omröstningen räckte poängen för att Eden Golan och hennes ”Hurricane” skulle få en chans till att visa upp sig i lördagens final.

Lettland har precis som Danmark och Georgien kämpat hårt i motvind de senaste åren på att nå finalen och i oddsen låg landet sist under sändningen. Men lite av ett mirakel skedde då tittarna ville se Lettland i final då de ansåg att sångaren Dons med låten ”Hollow” skulle få en finalplats. Oväntat men alltid roligt med en skräll – och att oddsen därmed inte alltid har rätt!

Malta fick öppna den här semifinalen med Sarah Bonnicis ”Loop” men man kommer att få vänta på sin finalplats minst ett år till då det inte blev avancemang till årets final, vilket då blir tredje gången gillt Malta missar finalplatsen.

På tal om att inleda går vi nu till det land som fick avsluta semifinal 2 som var Nederländernas Joost Klein för som fick världen att dansa till sin låt ”Europapa”. Att Nederländerna skulle kvala vidare är knappast någon skräll då låten lett oddsen för denna semi sedan länge och är dessutom en av favoriterna till vinsten i finalen. På lördag får vi se om det blir en ny favorit i repris á la 1975 (då landet vann när Sverige arrangerade) eller en från 2019 (då landet senast vann tävlingen).

Norge skickar i år låten ”Ulveham” som sjungs på norska, vilket Norge senast gjorde i ESC 2006, vilken framförs av gruppen Gåte. Norge hade favoritskapet även ifjol och likt då är man nu i final, precis som det var senast Malmö var ESC-värd.

San Marino hade alla odds emot sig och trots ett rockigt framträdande från deras representant Megara och bidraget ”11:11” blev det heller inte någon finalplats i år.

Förhandsfavoriten Schweiz med artisten Nemo och ”The Code” visade lugnt vart skåpet ska stå och blev en av de som tog sig vidare till final. Nu får vi se på lördag hur långt det går, och om landet ska få sin tredje ESC-seger efter Lys Assia 1956 och Celine Dion 1988.

Trots ett fartfyllt framträdande med mycket eld på scenen räckte det inte hela vägen för sångerskan Aiko och bidraget ”Pedestal” att ta Tjeckien vidare till lördagens final. Det blir således första gången sedan 2021 landet inte tävlar om förstaplatsen i finalen.

”We Will Rave” sjunger sångerskan Kaleen för Österrike i årets Eurovision och den dansvänliga melodin fick också en av finalplatserna. Den har varit favorittippad från start men har tappat en del i framförallt i oddsen för semifinal 2 där den har pendlat på gränsen att åka ut. Man kan dock säga att det blir minst en dansvänlig låt till i finalen.

 

Slutsatser

Utifrån det här ovanför har vi valt att dela upp finalisterna i två kategorier: De som från början ansågs vara säkra finalister och fick en finalplats samt de låtar som inte var tippade att få en finalplats och därmed skrällde sig vidare till finalen.

 

De säkra finalisterna


Armenien

Estland

Grekland

Israel

Nederländerna

Norge

Schweiz

 

 

Skrällarna


Georgien

Lettland

Österrike

 

Annat runt den andra semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Slimanes (Frankrike) liveuppträdande »

Angelina Mangos (Italien) liveuppträdande »

Nebulossas (Spanien) liveuppträdande »

Sing-along med Charlotte Perrelli, Sertab Erener & Helena Paparizou »

Mellanakten ”We Just Love Eurovision Too Much” »

Den andra semifinalens finalister meddelas »

Recap med finalisterna från Semi 2 »

Alla vykort i Semifinal 2 »

Presskonferensen med Semi 2-finalisterna »

 

Våra favoriter och gissningar

Inför sändningen gjorde var och en av oss både en personlig gissning och topplista över bidrag man trodde respektive ville skulle kvala vidare till finalen. Nu när vi har facit på vilka som gick vidare sammanställer vi hur många rätt vi fick i dessa listor. De ursprungliga gissningarna gjordes i onsdags (8:e maj), dvs. dagen dagen före sändningen ägde rum.

 

Finalgissningarna

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 • Belgien
 • Danmark
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • San Marino
 • Schweiz
 • Tjeckien
 • Österrike

 • Rätt: 6 av 10

 • Armenien
 • Danmark
 • Estland
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Tjeckien
 • Österrike

 • Rätt: 8 av 10

 • Armenien
 • Belgien
 • Estland
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 9 av 10

 • Armenien
 • Belgien
 • Estland
 • Georgien
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • San Marino
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 8 av 10

 • Albanien
 • Belgien
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 8 av 10


 • Belgien
 • Danmark
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 8 av 10

 • Armenien
 • Belgien
 • Estland
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 9 av 10

 • Armenien
 • Belgien
 • Estland
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • San Marino
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 8 av 10

 • Armenien
 • Belgien
 • Estland
 • Georgien
 • Grekland
 • Israel
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Österrike

 • Rätt: 9 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Belgien
 • Danmark
 • Georgien
 • Israel
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz

 • Rätt: 6 av 10

 

 

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 1. Österrike
 2. Israel
 3. Belgien
 4. Grekland
 5. Schweiz
 6. Norge
 7. San Marino
 8. Lettland
 9. Armenien
 10. Tjeckien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Norge
 2. Schweiz
 3. Nederländerna
 4. Österrike
 5. Israel
 6. Danmark
 7. Armenien
 8. Belgien
 9. Georgien
 10. Estland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Israel
 2. Belgien
 3. Nederländerna
 4. Österrike
 5. San Marino
 6. Grekland
 7. Schweiz
 8. Norge
 9. Armenien
 10. Estland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Lettland
 2. San Marino
 3. Norge
 4. Georgien
 5. Österrike
 6. Danmark
 7. Belgien
 8. Tjeckien
 9. Malta
 10. Schweiz

 • Kvar: 5 av 10

 1. Österrike
 2. Georgien
 3. Albanien
 4. Belgien
 5. Lettland
 6. Schweiz
 7. Israel
 8. Nederländerna
 9. Danmark
 10. Grekland

 • Kvar: 7 av 10


 

 1. Georgien
 2. Lettland
 3. Schweiz
 4. Österrike
 5. Belgien
 6. Israel
 7. San Marino
 8. Norge
 9. Nederländerna
 10. Albanien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Schweiz
 2. Nederländerna
 3. Estland
 4. Tjeckien
 5. Lettland
 6. Albanien
 7. San Marino
 8. Norge
 9. Österrike
 10. Armenien

 • Kvar: 7 av 10

 1. San Marino
 2. Österrike
 3. Estland
 4. Israel
 5. Schweiz
 6. Norge
 7. Nederländerna
 8. Danmark
 9. Lettland
 10. Grekland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Österrike
 2. Lettland
 3. Georgien
 4. Estland
 5. Norge
 6. Belgien
 7. Albanien
 8. San Marino
 9. Armenien
 10. Nederländerna

 • Kvar: 7 av 10

 1. Schweiz
 2. Belgien
 3. Norge
 4. Albanien
 5. Israel
 6. Nederländerna
 7. Danmark
 8. Georgien
 9. Armenien
 10. Lettland

 • Kvar: 7 av 10

 

Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera