Minianalys efter den första semifinalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – ANALYS. Igår kväll (läs: tisdag 7:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2024 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. I väntan på att den andra semifinalen ska sändas gör vi en analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka länder kvalade vidare?

De tio finalisterna listas i alfabetisk ordning.


Cypern
Silia Kapsis – Liar


Finland
Windows95man – No Rules!


Irland
Bambie Thug – Doomsday Blue


Kroatien
Baby Lasagna – Rim tim tagi dim


Litauen
Silvester Belt – Luktelk


Luxemburg
Tali – Fighter


Portugal
Iolanda – Grito


Serbien
Teya Dora – Ramonda


Slovenien
Raiven – Veronika


Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla bidrag från livesändningen (vilket även däremot inte inkluderar direktkvalificerade Storbritanniens, Sveriges och Tysklands bidrag som gästade sändningen inför lördagens final):

 

 

Kommentarer om resultatet

Gruppen Electric Fields, som representerar Australien, bjöd på ett intressant scenframträdande under sändningen med sitt bidrag ”One Milkali (One Blood)”. Trots en fin insats räckte det inte hela vägen till final, något även spelbolagen gissat (om än att landet länge var runt 10:e plats i oddsen för programmet). Det här är andra gången någonsin som Australien inte röstas vidare till finalen (räknat sedan debuten i Eurovision 2015).

 

Azerbajdzjans Fahree feat. Ilkin Dovlatov framförde sin ”Özünlə apar” på ett fint sätt men dessvärre räckte det inte hela vägen till final! Det betyder att Azerbajdzjan för tredje gången i ordningen har röstats ut innan finalen – varav för andra året i följd.

 

Silia Kapsis fick inleda hela programmet med sin låt ”Liar” för Cypern och det bjöds på både sång och dans på scenen. Precis som år 2019 när Cypern har fått inleda sin semifinal röstades låten vidare till finalen.

 

Förra året var Finland ju årets stora favorit och vann sin semifinal (och även tittaromröstningen i finalen). Hur det gick för Windows95man och dennes ”No Rules!” vet vi inte mer än att låten röstades vidare till lördagens final. Vi får se om det blir en lika bra placering i finalen som ifjol.

 

Irlands Bambie Thug har med sin låt ”Doomsday Blue” pendlat mycket på oddsen om det skulle bli en finalplats eller inte och under de senaste veckorna pendlat uppåt i tabellen. När tittarna röstade igår tisdag blev det precis som spelbolagen tippat, dvs. en finalplats för Irland vilket för övrigt är landets första sedan de kvalade in till finalen i Lissabon 2018!

 

Förra gången som Hera Björk tävlade för Island (2010 i Oslo) blev det finalplats men när hon tävlade igen 14 år senare sade tittarna tvärtom och Island får därmed stanna i semin ytterligare ett år. Det betyder även att inte alla nordiska länder kommer att tävla i finalen, vilket senast skedde i Köpenhamn 2014.

 

Favorittippade Baby Lasagna för Kroatien ”Rim tim tagi dim” fick stort jubel i arenan igår kväll och visade vart skåpet ska stå med sin show. Självklart gick låten direkt till final och på lördag får vi se om låten också fortfarande utmanar om vinsten eller om det här blev låten som precis klev in på tiondeplatsen – det får vi se på lördag. Klart är i alla fall att arenapubliken var mycket nöjda med framträdandet.

 

För tredje gången någonsin tävlar Litauen med en låt på landets officiella språk som framförs av artisten Silvester Belt. Litauen har ju haft ganska varierande resultat i tävlingen men har i alla fall på 2020-talet haft kvalificeringar tre år i rad. I år blir det fjärde gången i följd landet tävlar i finalen.

 

Comebacken för Luxemburg börjar med succé när Tali och hennes ”Fighter” tog sig vidare till final. Det är första gången sedan 1993 som landet är med och tävlar och precis som då får de nu vara med och tävla om vinsten i finalen.

 

Moldavien har under 2020-talet valt att skicka artister som tidigare representerat landet i Eurovision. Den här gången var det Natalia Barbu som tävlade 2007 som gjorde comeback, men till skillnad från förra gången då hon gick till finalen och slutade på tionde plats blev det den här gången sorti redan i semifinalen.

 

Polens Luna bjöd på ett schackinspirerat framträdande med sin låt ”The Tower”. Men trots mycket dans och sång, och förhandstippad finalist hos oddsen, räckte det inte hela vägen till en finalplats. Det blir nu första gången sedan 2021 som landet inte tävlar i finalen.

 

Portugal har precis som Australien och Slovenien pendlat mycket på oddset om det skulle bli en finalplats eller inte. När det väl gällde gav sångerskan Iolanda allt med sin låt ”Grito” och har därmed tagit Portugal till sin fjärde raka ESC-final!

 

Spelbolagen sade inför semifinal 1 att Serbiens Teya Dora med ”Ramonda” skulle ta sig vidare till finalen men det har varit på marginalen. Låten hade ett sämre utgångsläge (startnummer 2) i sin semifinal och under själva sändningen flyttade spelbolagen även ned låten från gissning att låten skulle gå vidare till istället att åka ut. Men tji fick oddsen då tittarna valde att skicka Serbien vidare till lördagens final.

 

Slovenien fick i år sin andra raka finalplats i Eurovision Song Contest tack vare Raiven och hennes låt ”Veronika”. Hon bjöd på ett dramatiskt scenframträdande i Malmö Arena och det belönade tittarna med finalplats. Detta blev då kvällens skräll eftersom spelbolagen inte själva trodde att det skulle bli så.

 

Det enda land som än så länge har 100 procent kvalificering från semifinalerna i Eurovision är Ukraina – och någon förändring på den saken skedde i alla fall inte i år. Den här gången är det duon Alyona Alyona & Jerry Heil som med sin låt ”Teresa & Maria” har tagit Ukraina vidare till final. För 20 år sedan infördes semifinalerna och då vann Ukraina tävlingen varpå det har blivit ytterligare två vinster. Ska det bli en fjärde vinst i år?

 

 

Slutsatser

Utifrån det här ovanför har vi valt att dela upp finalisterna i två kategorier: De som från början ansågs vara säkra finalister och fick en finalplats samt de låtar som inte var tippade att få en finalplats och därmed skrällde sig vidare till finalen.

 

De säkra finalisterna


Cypern

Finland

Irland

Kroatien

Litauen

Luxemburg

Portugal

Ukraina

 

 

Skrällarna


Serbien

Slovenien

 

Annat runt den första semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Olly Alexanders (Storbritannien) liveuppträdande »

Marcus & Martinus’ (Sveriges) liveuppträdande »

Isaaks (Tyskland) liveuppträdande »

Mellanakten med Benjamin Ingrossos låtmedley »

Mellanakten med Johnny Logan »

Första semifinalens finalister meddelas »

Snabbrepris med de tio finalisterna »

Alla vykort i semifinal 1 »

Presskonferensen med semi 1-finalisterna »

 

Våra favoriter och gissningar

Inför sändningen gjorde var och en av oss både en personlig gissning och topplista över bidrag man trodde respektive ville skulle kvala vidare till finalen. Nu när vi har facit på vilka som gick vidare sammanställer vi hur många rätt vi fick i dessa listor. De ursprungliga gissningarna gjordes i måndags (6:e maj), dvs. dagen dagen före sändningen ägde rum.

 

Finalgissningarna

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Moldavien
 • Serbien
 • Slovenien
 • Ukraina

 • Rätt: 7 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Ukraina

 • Rätt: 7 av 10

 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Portugal
 • Serbien
 • Ukraina

 • Rätt: 9 av 10

 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Portugal
 • Serbien
 • Ukraina

 • Rätt: 9 av 10

 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Serbien
 • Slovenien
 • Ukraina

 • Rätt: 9 av 10

 

 

 • Australien
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Serbien
 • Slovenien
 • Ukraina

 • Rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Serbien
 • Ukraina

 • Rätt: 8 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Polen
 • Portugal
 • Ukraina

 • Rätt: 7 av 10

 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Portugal
 • Serbien
 • Ukraina

 • Rätt: 9 av 10

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Finland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Portugal
 • Serbien
 • Ukraina

 • Rätt: 8 av 10

 

 

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 1. Kroatien
 2. Cypern
 3. Azerbajdzjan
 4. Australien
 5. Litauen
 6. Slovenien
 7. Ukraina
 8. Irland
 9. Luxemburg
 10. Island

 • Kvar: 7 av 10

 1. Ukraina
 2. Polen
 3. Finland
 4. Serbien
 5. Portugal
 6. Litauen
 7. Kroatien
 8. Irland
 9. Cypern
 10. Luxemburg

 • Kvar: 9 av 10

 1. Kroatien
 2. Ukraina
 3. Azerbajdzjan
 4. Slovenien
 5. Litauen
 6. Luxemburg
 7. Moldavien
 8. Serbien
 9. Finland
 10. Irland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Kroatien
 2. Litauen
 3. Slovenien
 4. Serbien
 5. Luxemburg
 6. Cypern
 7. Polen
 8. Azerbajdzjan
 9. Island
 10. Irland

 • Kvar: 7 av 10

 1. Litauen
 2. Cypern
 3. Kroatien
 4. Azerbajdzjan
 5. Ukraina
 6. Luxemburg
 7. Finland
 8. Slovenien
 9. Serbien
 10. Portugal

 • Kvar: 9 av 10

 

 

 1. Kroatien
 2. Litauen
 3. Cypern
 4. Luxemburg
 5. Ukraina
 6. Moldavien
 7. Finland
 8. Australien
 9. Azerbajdzjan
 10. Serbien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Finland
 2. Polen
 3. Kroatien
 4. Irland
 5. Serbien
 6. Litauen
 7. Slovenien
 8. Island
 9. Portugal
 10. Azerbajdzjan

 • Kvar: 7 av 10

 1. Finland
 2. Kroatien
 3. Luxemburg
 4. Ukraina
 5. Azerbajdzjan
 6. Litauen
 7. Portugal
 8. Moldavien
 9. Australien
 10. Slovenien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Kroatien
 2. Litauen
 3. Finland
 4. Cypern
 5. Luxemburg
 6. Serbien
 7. Ukraina
 8. Island
 9. Polen
 10. Australien

 • Kvar: 7 av 10

 1. Kroatien
 2. Portugal
 3. Litauen
 4. Ukraina
 5. Serbien
 6. Australien
 7. Luxemburg
 8. Cypern
 9. Azerbajdzjan
 10. Moldavien

 • Kvar: 7 av 10

 

Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera