Lär känna Melodifestivalstartfältet 2024

Foto: ESC-Panelen

PANELEN INFORMERAR. Under januari kommer vi att presentera de 30 artister som tävlar i Melodifestivalen 2024. Presentationerna publiceras flera gånger om dagen under den närmaste tiden så att du får veta allt om de artister som ska underhålla oss i TV-rutan under februari och mars.

Presentationerna dyker upp i slumpmässig ordning mellan den 8:e och 17:e januari. Mellan dessa dagar publiceras en ny del klockan 08:00, 13:00 och 17:00 på vår hemsida och i sociala medier. Se nedan alla delar som är publicerade.

 

Fakta: Melodifestivalen 2024

 

Årets svenska Eurovision-uttagning blir den 22:a i ordningen att ge sig ut på en turné runt Sverige. Turnén startar i Malmö den 3:e februari och besöker sedan i tur och ordning Göteborg (10:e februari), Växjö (17:e februari), Eskilstuna (24:e februari) och Karlstad (2:a mars) innan man når finalen i Stockholm den 9:e mars.

Flera nyheter har presenterats inför den här säsongen. Bland annat är det 30 bidrag som tävlar, likväl att antalet deltävlingar nu är fem även om varje startfält numera har 6 (istället för sju) tävlingsbidrag. Upplägget är annars som det brukar vara med att tittarna är de enda som får rösta fram finalstartfältet. I varje deltävling röstas två favoritbidrag vidare direkt till final medan ytterligare två får en ny chans i semifinalen. När alla fem deltävlingar har avgjorts får två av de tio semifinalbidragen varsin finalplats (med en ny tittarröstning som adderas med tidigare rangordning bland dessa låtar).

I finalen tävlar sedan 12 bidrag där å ena sidan tittarnas åtta röstningsgrupper (i Melodifestivalens app och telefonröstarna) och å andra sidan åtta internationella jurygrupper röstar fram den vinnande låten. Vinnaren kommer att få tävla för Sverige i Eurovision 2024 som ju den här gången avgörs i Sverige. Det i sin tur innebär att vinnaren ej behöver kvala i maj till ESC-finalen!

Under hela Melodifestivalturnén kommer man kunna rösta på tävlingsbidragen via Melodifestivalens applikation och genom att ringa in sina röster med telefonen. Om du använder applikationen kommer du att ingå i en av de röstningsgrupper som representerar på din ålder mellan 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 samt 75+ år.

 


 

Kommentera