Tredje lottningskategori införs i Eurovisionfinalens startordning

EUROVISION 2024. EBU har gått ut med en nyhet inför årets Eurovision som gör gällande att tävlingsproducenterna får större makt att bestämma finalens startordning jämfört med tidigare år.

 

Vad har hänt?

I samband med delegationsmötet i mars meddelades tre större förändringar i upplägget för årets Eurovision (som gissningsvis även spiller över på kommande års Eurovisions). Dessa tre förändringar är att de direktkvalificerade bidragen uppträder i semifinalerna (utan att tävla), Rest of the World-omröstningen ges mer tid att rösta innan varje sändning och finalens tittaromröstning startar redan från när det första bidraget ska framföras (istället för att påbörjas när alla 26 bidrag har framförts).

 

Hur ser den fjärde förändringen ut?

När nyheten presenterades hintades det även om en fjärde förändring som nu har presenterats. Den går ut på att lottningen för starthalvorna för finalisterna, i det här fallet ”Big Five”-länderna och de 20 länder som kvalar vidare från semifinalerna, får en tredje kategori. Tidigare har bidrag hamnat i antingen den första eller den andra halvan av finalen men från och med i år kan produktionen placera halva startfältet i vilken av halvorna de själva vill.

Förändringen görs bland annat för att inte exempelvis för många låtar i samma genre hamnar i samma starthalva eller att nästan alla favoriter tävlar i samma starthalva osv.

 

Hur många platser finns det i respektive halva?

Det kommer fortfarande att finnas 13 bidrag i varje starthalva men i år kan endast 6 finalister få en automatisk plats i den första starthalvan och lika många finalister i den andra halvan. Resterande 13 finalister kommer att hamna i produktionens kategori som därmed får välja fritt vilka av dessa låtar som ska hamna i första respektive andra halvan. Det är fortsättningsvis tävlingsproducenterna som bestämmer startordningen under överseende av Eurovision Executive Supervisor och Eurovisions referensgruppsordförande.

Noteras bör att denna förändring inte gäller värdlandet som av rättviseskäl får lotta ett exakt startnummer. I år när Sverige är värdland drogs lotten till att Marcus & Martinus får inleda finalen, ett startnummer som en värdnation senast hade år 1970!

 


 

Kommentera