Sverige får öppna Eurovision 2024

Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2024. I samband med delegationerns möte i värdstaden Malmö lottades Sveriges startnummer till finalen. Här blev det startnummer 1 av 26 länder.

 

Ovanligt att ett värdland går ut först

Att ett värdland får öppna en Eurovision-final är inte vanligt, faktum är att vi får gå tillbaka till 1970 då det hände senast. Även då skedde det med lottning.

För Sveriges del är det än mer ovanligt att få öppna en ESC-sändning då det före det här året bara har hänt två gånger i finaler: 1984, då Bröderna Herreys tävlade, och 1994, då Marie Bergman & Roger Pontare tävlade. Det har hittills hänt en gång att Sverige fick öppna en semifinal, vilket skedde år 2017 med Robin Bengtsson. Anno 2024 blir det en ny duo som tar över, Melodifestivalvinnarna Marcus och Martinus!

 

Varför lottas Sveriges startnummer?

Sedan EBU år 2013 ändrade reglerna för hur startordning sätts lottar länder som deltar om de ska tävla i den första eller andra starthalvan av en sändning. Därefter får produktionen bestämma vilket startnummer de ska ha. Enda undantag görs för värdlandet vars startnummer lottas direkt, som heller inte går att byta ut när startordningen sätts för resterande länder som kommer att tävla i finalen.

Med Sveriges startnummer lottat finns det nu 12 platser kvar i den första starthalvan (startnummer 1 till 13) och 13 platser kvar i den andra starthalvan (startnummer 14 till 26).

 


 

Kommentera