Finalens startordning i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Efter de två semifinalernas avgörande och halvindelningslottning som ägt rum har ESC-produktionen i Malmö gjort startordningen för lördagens final. Det handlar om 26 bidrag som alla tävlar om vinsten. Startordningen presenterades officiellt natten mot fredagen den 10:e maj.

 


01. Sverige


02. Ukraina


03. Tyskland


04. Luxemburg


05. Nederländerna


06. Israel


07. Litauen


08. Spanien


09. Estland


10. Irland


11. Lettland


12. Grekland


13. Storbritannien


14. Norge


15. Italien


16. Serbien


17. Finland


18. Portugal


19. Armenien


20. Cypern


21.Schweiz


22. Slovenien


23. Kroatien


24. Georgien


25. Frankrike


26. Österrike

 

Så har startordningen gjorts

 

Av de 26 finalisterna har alla, utom värdlandet, fått dra lott om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva eller om producenterna själva får välja starthalvan. Utifrån den lottningen har tävlingsproducenterna sedan fördelat bidragen inom respektive starthalva i den ordning de anser är den bästa för programmet. Det handlar om olika parametrar att ta hänsyn till däribland tempo, genrer, om det är stora eller mindre nummer men även hur lång tid det tar att rigga på och av scenen mellan numren. Därför har vissa nummer också placerats vid reklampauser som i alla fall tidigare år har varit strax efter låt nummer 8 respektive 16.

Värdlandet Sverige genomgick vid delegationsmötet i mars en egen lottning för att få ett direkt startnummer, vilket i det här fallet blev startnummer 1. Det är tredje gången som Sverige har fått det startnumret i en Eurovision-final (gruppen Herreys hade det 1984 och duon Roger Pontare & Marie Bergman hade det 1994). Sverige öppnade även den första semifinalen i Kiev 2017 med Robin Bengtsson. Det är annars ovanligt att ett värdland får öppna programmet, senast det skedde var när Nederländerna hade värdskapet 1970!

Innan startordningen presenterades har den också godkänts i två av varandra oberoende led: först av Martin Österdahl, som är Eurovisions Executive Supervisor, följt av Bakel Walden, som är ordförande för Eurovisions referensgrupp.

 


 

Kommentera