Tre stora förändringar i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. I samband med det årliga EBU-delegationsmötet, som i år äger rum i Malmö vid tidpunkten efter att alla uttagningar är avklarade, presenterar värdbolaget SVT tre stora förändringar i upplägget. Det har också utlovats en fjärde förändring men den meddelas vid ett senare tillfälle.

 

Big Five och värdlandet deltar i semifinalerna – utom tävlan

Sedan tidigare är det känt att minst fem länder alltid är klara för tävlan i finalen oavsett slutresultat året innan. Det handlar om Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, vars TV-bolag betalar mer pengar till EBU och som därmed garanterar finalbiljetter varje år. Den här gången gäller det även Sverige i och med värdskapet.

I vanliga fall brukar tittarna inför finalen få se en kortare snutt av varje direktkvalificerat bidrag. Detta sker med intervjuer och uppspel i semifinalerna. Tidigare år spelades oftast en snutt av landets musikvideo upp, men från 2016 har dessa länders artister fått uppträda på semifinalernas genrep varpå cirka en minut av framträdandena har visats under direktsändningarna efter att de ordinarie semifinalisterna har uppträtt.

Nyheten som blir i år är att de tre länder som allokerades som extraröstande (direktkvalificerade) till respektive semifinal kommer att få uppträda tillsammans med respektive semifinalstartfält. Dessa länder behåller dock sin status som direktkvalificerade och deltar därför inte i omröstningen om de tio finalplatserna per semifinal. Men det betyder att startfälten ökar till 18 länder i den första semifinalen (15 ordinarie och 3 extraröstande) respektive 19 länder som uppträder i den andra semifinalen (16 ordinarie och 3 extraröstande).

Enligt fördelningen som gjordes i januari kommer Storbritannien, Sverige och Tyskland att delta i den första semifinalen den 7:e maj medan FrankrikeItalien och Spanien deltar i den andra semifinalen den 9:e maj.

 

Rest of the World kan börja rösta tidigare

Ifjol införde EBU för första gången möjligheten för länder som inte tävlar i Eurovision det aktuella året att delta i såväl semifinal- som finalomröstningarna som en extra tittargrupp. Detta kallas för ”Rest of the World” vars röster omvandlas till 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng – precis som för övriga länder som tävlar. Förra året kunde de vara med och rösta under det röstningsfönster som var öppet för alla, men i år får Rest of the World en fördel då deras omröstningar startar 24 timmar före respektive sändning.

Det betyder att i tisdagens semifinal kan man börja rösta redan på måndagskvällen, för torsdagens semifinal öppnar omröstningen på onsdagskvällen och i lördagens final startar omröstningen på fredagen. I semifinalerna kommer det gå att rösta fram till sändningen startar och sedan igen efter att ländernas bidrag har framförts.

OBS! För att kunna rösta som ”Rest of the World” måste man geografiskt befinna sig i något land som INTE tävlar i årets Eurovision. Om du exempelvis befinner dig i Sverige kan du inte delta i den omröstningen utan får rösta som en del av Sveriges omröstning.

 

Förändrat röstningsfönster i finalen

Även finalomröstningen får en förändring. Detta då EBU för första gången sedan 2011 nu öppnar tittarnas omröstning strax före den första låten ska spelas. Sedan 2012 har tittarna varit begränsade till att endast rösta när alla låtar i startfältet har sjungit klart, men nu kan man alltså börja rösta redan när kvällen är ung.

Notera här att förändringen gäller inte semifinalerna, där kommer omröstningarna starta när alla bidrag har framförts.

 

En fjärde förändring väntar

EBU har också hintat om att en fjärde förändring är på väg, men vad det är avslöjas först senare. De betonar också att tävlingen annars behålls i grunden som den är, vilket bland annat betyder att det blir endast 100 procent tittarröstning i semifinalerna som avgör vilka länder som ska kvala in till finalen. Man kan bara rösta i den semifinal som ens land är allokerat till, i Sveriges fall blir det den första semifinalen den 7:e maj, undantag för ”Rest of the World” som får rösta i alla program. I finalen får alla deltagarländer rösta och det är oavsett om man kvalade vidare till finalen eller ej.

Från varje semifinal kommer de tio bidrag som får högst totalpoäng i de röstningsberättigade länderna kvalar vidare till finalen. Detta sker med poäng som varje land som röstar delar ut, poäng som slås ihop och bildar ett totalresultat.

 


 

Kommentera