Förändringar i Litauens Eurovision-uttagning 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I januari och februari 2024 kommer Litauen att gå till val gällande vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som de ska skicka till Eurovision 2024. Fortfarande görs detta i en större uttagning men jämfört med föregående säsonger blir det några förändringar.

 

Vad har hänt?

I somras bekräftade Litauen deltagande i Eurovision 2024 men det skulle dröja först till den 18:e oktober innan det stod klart att det litauiska TV-bolaget LRT planerar att fortsätta att välja artist och bidrag till Eurovision genom en publikuttagning. Samma dag öppnade också en antagning för intresserade låtskrivare och artister som är igång till den 11:e december. Utifrån den kommer ett startfält på ett 20-tal tävlingsbidrag att tas fram vilka får tävla i ett antal heats (tävlingsreglerna nämner fyra eller fem heats) där en gemensam jury- och tittarröstning i grundprogrammen avgör vilka bidrag som ska gå vidare till final och vilka som ska åka ut. Sedan blir det ett finalavgörande där en vinnare tillika Litauens ESC-representant i Malmö koras.

Sändningarna har fått preliminärt startdatum lördagen den 13:e januari men då det inte är sagt hur många heats det blir är finaldatumet en senare fråga.

 

Upplägg med förändringar

Som tidigare nämnt är det en del förändringar i den här upplagan, bland annat att uttagningen kommer att byta namn från Pabandom iš naujo! till Eurovizija.LT. Andra förändringar som görs är att den röstande juryn inte längre kommer att kommentera bidragen samtidigt som det är juryns ranking som avgör placeringarna om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng. En av de större förändringarna är den att den litauiska finalen för första gången på länge får två röstningsomgångar där det först är juryn och tittarna som röstar fram favoriter och sedan får tittarna själva rösta fram sin vinnare bland toppfavoriterna.

 

Tävlingsregler

Nedan är vår sammanfattning av tävlingsreglerna som har presenterats.

 

Tävlingsbidrag

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till uttagningen. Det spelar således ingen roll om du bor eller inte bor i Litauen eller om du har litauiskt medborgarskap eller ej.

– Samtliga EBU:s regler för tävlingsbidraget måste uppfyllas, däribland att bidraget inte får ha varit publicerat offentligt på alla typer av digitala som analoga plattformar före den 1:a september 2023 samt att bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– Ett tävlingsbidrag kan inte tävla i andra länders uttagningar.

 

Vem framför låten i tävlingen?

– En uttagen artist har rätt att önska vilken låt han, hon, hen eller de ska framföra i tävlingen, även om det kräver att artisten har upphovspersonernas godkännande att framföra låten i tävlingen. Om artisten framför ett tävlingsbidrag som denne gjort text och musik till själv äger den artisten det bidraget själv.

– När det gäller låtskrivare som skriver till ospecifik artist har även möjlighet att ha önskemål på vilken artist man vill se framföra låten. Även om valet görs i hänsyn till önskemålet är det till sist LRT som själva avgör artistvalet i dessa fall.

 

Artist

– För att få tävla som artist i uttagningen måste man ha litauiskt medborgarskap.

– Lägsta deltagarålder är 16 år, det finns ingen övre åldersgräns.

– Ett scenframträdande får max ha 6 personer på scenen, i vilka huvudsångaren/na och ev. bandmedlemmar, dansare och körsångare etc. ingår.

– All musik är förinspelad. Instrument kan användas men endast som rekvisita.

– Alla sånginsatser ska göras live-on-stage men det är okej att ha s.k. förinspelad körsång på den förinspelade musiken så länge den inte används för att ”överrösta” huvudsånginsatsen.

– Om förinspelad körsång används har LRT har rätt att kräva att få två versioner av bidraget, en där körsången är med och en där körsången görs utan att vara förinspelad.

 

Övrigt

– Ni måste godkänna att LRT ges rätten att använda er låt i tävlingen (om den väljs ut).

– Varje artist som blir uttagen kommer att få en budget av LRT på 1500 euro som bara får användas för att producera låten och att skapa scenframträdandet.

– Alla deltagande artister som väljs ut kommer att behöva medverka vid alla de tillfällen LRT önskar, exempelvis vid repetitioner, genrep och direktsändningar. Artister som placerar sig på topp fem i finalen förväntas även att delta vid en konsert efter att uttagningen är avklarad.

– Fram till den sista december 2023 kan låtskrivare dra tillbaka ett tävlingsbidrag utan att få ekonomiska konsekvenser för det.

– Den som vinner finalen förväntas representera Litauen vid Eurovision Song Contest 2024 i Malmö.

– LRT äger rättigheterna till regelverket och kan när som helst diskvalificera de som eventuellt bryter mot dessa bestämmelser. De har även rätten att göra justeringar i regelverket.

 


 

Kommentera