Förändringar i Melodifestivalen 2024

MELODIFESTIVALEN 2024. Inför nästa års Melodifestival har SVT meddelat en rad förändringar i upplägget, däribland att en femte deltävling införs och att två fler bidrag väljs ut till startfältet.

 

En femte deltävling införs

För det första vill vi berätta att grundupplägget med 6 veckors tävlande genom deltävlingar och semifinal inför finalen är kvar. Det är detaljer inom detta som nu justeras, bland annat att antalet tävlingsbidrag ökar från 28 till 30 bidrag, att en femte deltävling införs och att varje deltävling får 6 istället för 7 tävlande. Nytt är också att semifinalen avgörs i samband med att den sista deltävlingen har sänts istället för att bli ett eget program.

Det är första gången sedan 2015 som SVT gör så här pass stora förändringar i upplägget, den gången handlade det om att antalet bidrag sänktes från 32 till 28 och att varje deltävling gick från 8 till 7 tävlande samt att dåvarande Andra chansen skulle generera fyra finalister istället för tidigare två.

 

Det nya upplägget i detalj

Deltävlingarna

Enligt det besked SVT har gett nu så här i slutet av juni 2023 blir får Melodifestivalen 2024 hela fem deltävlingar med 6 bidrag i varje deltävling. Inom varje deltävling framförs tävlingsbidragen varpå tittarna får rösta vidare två favoriter direkt till final och ytterligare två favoriter som de vill höra igen i semifinalen medan bidragen på femte och sjätte plats åker ut.

När alla fem deltävlingar har avgjorts kommer finalen ha fått tio finalister, men det finns då två platser kvar att fylla ut.

 

Semifinalen

Den femte deltävlingen kommer att förlängas med cirka 30 minuter då SVT vill avgöra semifinalen av Melodifestivalen 2024 redan då. Själva semifinalen kommer att få besök av de tio artister som tittarna röstat vidare som treor och fyror i deltävlingarna men till skillnad från tidigare år (i alla fall mellan 2007 och 2023) kommer ingen av semifinalisterna att få sjunga om sina bidrag. Istället blir det som det var mellan 2002 och 2006, dvs. att SVT spelar upp bandade inslag från deltävlingarna som tittarna får ta ställning till.

En ytterligare nyhet för själva semifinalen är att de tio bidragen tar med sig sina röster från respektive deltävling vilka adderas samman med de nya röster som inkommer under direktsändningen av semifinalen. De två bidrag som efter sammanställningen har fått flest röster går vidare till finalen medan övriga låtar åker ut.

 

Finalen

I finalen kommer 12 bidrag att tävla där publiken tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram vinnaren av Melodifestivalen 2024. Den här gången kommer vinnaren att få tävla i Eurovision på hemmaplan i och med att det är Sverige som är arrangörsland för ESC 2024. Det innebär att bidraget ej behöver genomgå eventuella semifinalprogram inför finalen i Eurovsion.

 

Vilka röstningssätt kommer att finnas?

SVT har i dagsläget (juni 2023) inte kommunicerat ut om åldersgrupper eller något annat röstningsupplägg kommer att avgöra programmen, ej heller hur många röstningsomgångar varje program kommer att ha. Däremot framgår det att appröstning kommer att finnas med i någon form.

 

Hur väljs startfältet ut?

SVT har heller inte kommunicerat ut på vilket eller vilka sätt som de 30 tävlingsbidragen ska väljas ut. Men i vanlig ordning ges intresserade låtskrivare och artister i sensommar möjlighet att skicka in tävlingsbidrag för att på den vägen försöka komma med i startfältet. En digital antagning kommer att vara öppen mellan den 25:e augusti och 15:e september.

Vilka eventuella städer som ska besökas är inte heller presenterat utan vi får ge oss till tåls till en senare tidpunkt.

 


 

Kommentera