Så avgörs Melodifestivalen 2024

PANELEN TIPSAR. Snart står en ny säsong av härlig musik från Melodifestivalen för dörren och med kort tid kvar inför det är dags på riktigt presenterar vi det tävlingsupplägg som SVT har valt för årets uttagning.

 

Deltävlingarna

Som vanligt startar Melodifestivalen med deltävlingar och i år är det fem stycken istället för fyra. Det innebär samtidigt att antalet tävlingsbidrag per sändning är 6 (istället för sju) låtar. Omröstningen i varje deltävling avgörs till 100 procent av tv-tittarna genom att hjärtrösta i Melodifestivalens app och genom att ringa in sina röster. Om du väljer att rösta via appen kommer du per automatik att ingå i någon av de sju röstningsgrupperna som är baserade på åldrar, i det här fallet 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år. Telefonröstarna är den åttonde röstningsgruppen.

Upplägget för varje deltävling är att resultatet avgörs i två röstningsrundor. Först framförs alla tävlingsbidrag samtidigt som omröstningen är öppen och det bidrag som får flest röster i den rundan blir programmets första finalist. Därefter fortsätter de fem kvarvarande bidragen i en andra omröstning (där tidigare röster behålls). Omröstningen pågår under en kortare stund och därefter delas poäng ut till bidragen. Var och en av de åtta röstningsgrupperna delar ut 12 poäng till bidraget de gett flest röster till, 10 poäng till bidraget som fått näst flest röster osv. nedåt 8, 5 och 3 poäng.

Totalsummorna läggs samman och det bidrag som får högst totalpoäng i den andra omgången kvalar också vidare till finalen medan den andra omgångens tvåa och trea (dvs programmets totaltrea och totalfyra) kvalar vidare till semifinalen. Övriga två bidrag lämnar tävlingen direkt.

 

Semifinalen

När deltävlingarna är avklarade har totalt tio bidrag kvalat vidare som deltävlingstreor och deltävlingsfyror. Dessa bidrag ska då få tävla om de sista två finalplatserna i en semifinal som i år sänds direkt i samband med den femte deltävlingens avgörande. Det kommer p.g.a. tidsskäl inte göras några nya scenframträdanden i semifinalen utan alla tävlingsbidrag visas i bandade inslag från respektive deltävling.

Semifinalen avgörs i likhet med deltävlingarna i två rundor men på ett något annat sätt. Till att börja med får tittarna veta hur de tio låtarna rangordnas efter totala antalet röster de fått i deltävlingarna. På en poängtavla fördelas poäng ut, som tillsammans ger summan 1000, utifrån hur många röster varje låt fick i föregående sändningar.

Tittarna ges sedan chansen att reagera på det här genom att hjärt- och telefonrösta på nytt och dessa röster adderas till poängtavlan med tidigare poäng, en totalsumma om 1000 poäng. De två låtar som efter den andra omgången har fått högst totalpoäng gör de tidigare finalisterna sällskap i finalen medan övriga åtta bidrag får lämna tävlingen direkt.

 

Finalen

När det är dags för finalavgörande utgörs startfältet av de 12 framröstade finalisterna varav tio som vinnare från deltävlingarna och två som kvalificerade sig från semifinalen. I likhet med deltävlingarna avgörs finalen i två omgångar och även här utan att nollställa några resultat däremellan. Däremot ska det påpekas att alla 12 bidrag tävlar i bägge omgångarna, det är ingen utröstning däremellan.

Till att börja med framförs de 12 låtarna samtidigt som man kan app- och telefonrösta på sina favoriter. Därefter pausas omröstningen tillfälligt då de åtta internationella jurygrupperna (röstande Eurovision-länder i 2024 års startfält) ska avlägga sina poäng.

När jurygrupperna röstat klart får tittarna under en kortare stund möjlighet att åter hjärt- och telefonrösta på sina favoriter i startfältet. Sedan delas tittarpoängen ut vilket är i s.k. klumpsummor utifrån vilka totalsummor bidragen fått från alla åtta röstningsgrupper tillsammans (i appen och telefonröstarna). För att göra det spännande delas poängen ut till bidraget som juryn gett lägst stöd till och så avslutar man med juryns favorit – allt för att få maximal spänning till slutet.

Varje jurygrupp respektive tittargrupp (åldersgrupperna + telefonröstarna) delar ut poäng till tio bidrag i de fasta summorna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Det gör att ett bidrag kan få som mest 192 poäng (samtliga 12-poängare) och som minst 0 poäng (inga poäng från någon).

 

Eurovision-tävlan

Det bidrag som vinner finalen i Melodifestivalen 2024 kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024. I och med att Sverige är värdland kommer Melodifestivalvinnaren att slippa kvala genom semifinalerna och är därmed klar för tävlan i Malmö Arena lördagen den 11:e maj. Sverige kommer dock att rösta i en av de två semifinalerna där vinnaren kommer att få framträda på scenen i ett s.k. live-on-tape-framträdande som visas i den aktuella sändningen.

 

Grundfakta om Melodifestivalen 2024

 

I vanlig ordning ger sig SVT ut på en turné med Melodifestivalen, som den här gången åker runt i södra Sverige med Karlstad som nordligaste stopp. Första programmet sänds från Malmö Arena i Malmö den 3:e februari (för övrigt samma arena som Eurovision ska sändas från i maj) följt av Scandinavium i Göteborg den 10:e februari, VIDA Arena i Växjö den 17:e februari, Stiga Sports Arena i Eskilstuna den 24:e februari och Löfbergs Arena i Karlstad den 2:a mars. Därefter blir det en storslagen final i Friends Arena i Stockholm den 9:e mars.

 

Några nyheter att presentera

Årets startfält innehåller sammanlagt 30 tävlingsbidrag vilket är två fler mot förra året. Dessutom har antalet deltävlingar ökat från fyra till fem och det har gjort att semifinalprogrammet sänds som en del av den femte deltävlingen. Varje deltävling får dessutom 6 istället för 7 bidrag.

 

Hur utsågs startfältet?

I slutet av förra sommaren höll SVT en öppen antagning för tävlingsbidrag som totalt fick in 2624 låtar. Därefter fick en urvalsjury lyssna igenom låtarna och utse 15 bidrag till startfältet varpå SVT:s Melodifestivalredaktion kompletterade startfältet med ytterligare 15 bidrag som både har kunnat vara låtar som juryn inte valde med samt specialinbjudningar. I december ifjol meddelades hela startfältet vid en fysisk presskonferens, den första som anordnats sedan 2020 (alla år däremellan har endast digitala presentationer gjorts).

 


 

Kommentera