Så avgörs Serbiens Pesma za Evroviziju 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den här veckan, ikväll tisdag samt denna torsdag och lördag, avgör Serbien sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2024 genom Pesma za Evroviziju. Årets startfält utgörs av 28 bidrag och här berättar vi mer om uttagningen inklusive vilka bidrag som tävlar i respektive semifinal.

 

Startfältet

Nedan listar vi de tävlande artisterna med tillhörande bidrag inom varje semifinal enligt startordning. Vi länkar till låtarnas studioversioner.

 

Semifinal 1
Tisdag 27:e februari


 

 

Semifinal 2
Torsdag 29:e februari


 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi sångerskan Konstrakta, som representerade Serbien så sent som i Turin 2022 med låten In Corpore Sanosom slutade på femte plats. Utöver henne hittar vi flera artister som tävlat förut men inte vunnit som Filarri, Filip Baloš, Iva Lorens, Ivana Vladović, Martina Vrbos (deltog i Kroatiens uttagning 2010), Milan Bujaković, Nadia, Zejna och Zorja. Det finns även flera intressant namn på låtskrivarsidan som Boris Subotić (som tävlat som artist i de serbiska ESC-uttagningarna 2022 och 2023), Aleksandar ”Sanja” Ilić (som tävlade för Serbien i Eurovision 2018) samt Darko Dimitrov (som hittills haft med 12 ESC-bidrag för Nordmakedonien, Albanien, Serbien och Montenegro) och Robert Bilbilov (skrev bland annat ”Proud” för Tamara Todevska som vann juryröstningen i ESC-finalen 2019).

Sedan får vi heller inte glömma Saša Milošević Mare som ju var med och gjorde Serbiens första vinnarmelodi i Eurovision – ”Molitva” med Marija Šerifović.

 

Fakta: Så avgörs Pesma za Evroviziju 24

 

För tredje året i följd inleds den serbiska ESC-uttagningen med två semifinaler, vilka sänds denna tisdag (27:e februari) och torsdag (29:e februari). I varje sändning uppträder 14 bidrag på scenen och därefter avgör en jury- och tittarröstning vilka åtta bidrag per semi som ska kvala vidare till finalen. Samma upplägg används i finalen, men då endast för att utse vilken av de 16 finalbidragen som ska få representera Serbien i Eurovision 2024 i Malmö. Finalen sänds på lördag (2:a mars).

Programledare för uttagningen är Dragana Kosjerina och Slaven Došlo (med Kristina Radenković och Stefan Popović som Green room-reportrar).

 


 

Kommentera