Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Så avgörs Junior Eurovision 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JUNIOR EUROVISION 2021. Den 19:e december avgörs den 19:e upplagan av Junior Eurovision från La Seine Musicale i Paris, Frankrike där 19 länder kommer att göra upp om segern. Hur kommer då röstningsprocessen att se ut?

 

Sedan ett antal år tillbaka avgörs Junior Eurovision genom modellen å ena sidan nationell juryröstning och å andra sidan procentuell tittarröstning genom onlineröstning och så kommer det att bli även det här året.

 

Nationell juryröstning

Den första röstningsparten är nationella jurygrupper som representerar de 19 länderna som deltar. Varje land har sin egen röstningsgrupp vars jurymedlemmar ska individuellt rangordna alla tävlingsbidrag, dock inte sitt eget lands bidrag. Allas rangordningar läggs sedan samman och blir juryns gemensamma rangordning som i sin tur avgör vilka låtar som får poäng. Jurygruppens vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng och så vidare nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

 

Onlineröstning

Den andra halvan består av så kallad onlineröstning där vem som helst oavsett var i världen man befinner sig kan vara med och rösta. Omröstningen startar den 17:e december kl. 20:00 via jesc.tv och det som kommer att finnas tillgängligt är respektive lands repetitionsklipp. Om man vill rösta krävs att man lägger minst tre (3) röster men det spelar ingen roll vilka länder du röstar på. Det innebär att man kan rösta på sitt eget lands bidrag (Sverige deltar inte).

När finalsändningen sedan startar den 19:e december kl. 16:00 pausas omröstningen tillfälligt medan artisterna uppträder på scenen med respektive tävlingsbidrag. Så snart dessa är uppspelade startar omröstningen på nytt, men nu endast under en kortare stund. Därefter omvandlas bidragens röster till procent och multipliceras med tittarnas totalsumma som i år är 1102 poäng. Dessa fördelas sedan ut land för land tills alla bidrag har fått sina poäng. Bidraget som har fått högst totalpoäng när såväl jurygrupperna som onlineröstningen har fördelat ut sina poäng vinner.

Om sedan vinnarlandet väljer att axla manteln till JESC 2022 återstår att se. Detta då automatiskt värdskap inte ingår vid seger i Junior Eurovision-sammanhanget.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen