Startfältet till Melodifestivalen 2024 är presenterat

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2024. Efter en lång väntan och en hel del rykten och spekulationer har SVT nu meddelat de fem startfälten till nästa års Melodifestival. I den här artikeln kan du se hur uppställningarna ser ut program för program.

Nedan presenterar vi nu startfält för startfält. För kännedom då startordningarna ännu inte är presenterade har vi valt att lista de tävlande i alfabetisk ordning efter artist.

 

Malmö, 3 februari. Deltävling 1

Foto: ESC-Panelen
(Smash Into Pieces saknas på bilden)


Adam Woods – ”Supernatural”
Låtskrivare: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl


Elisa Lindström – ”Forever Yours”
Låtskrivare: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henrik Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son


Lisa Ajax – ”Awful Liar”
Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström


Melina Borglowe – ”Min melodi”
Låtskrivare: Melina Borglowe, Andreas Mattsson, Thomas G:son


Samir & Viktor – ”Hela världen väntar”
Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Matsson


Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
Låtskrivare: Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, Per Bergquist, Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 

 

Göteborg, 10 februari. Deltävling 2

Foto: ESC-Panelen


C-Joe – ”Ahumma”
Låtskrivare: C-Joe (Charles Koroma), Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm, Twice Ice


Dear Sara – ”The Silence After You”
Låtskrivare: Dear Sara (Sara Nutti), Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John


Engmans Kapell – ”Norrland”
Låtskrivare: Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg


Fröken Snusk – ”Unga & fria”
Låtskrivare: Fröken Snusk, Sara Ryan


Liamoo – ”Dragon”
Låtskrivare: Liamoo, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard


Maria Sur – ”When I’m Gone”
Låtskrivare: Maria Sur, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard

 

 

Växjö, 17 februari. Deltävling 3

Foto: ESC-Panelen


Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
Låtskrivare: Cazzi Opeia (Moa Carlebecker), Ellen Berg, Jimmy Jansson, Thomas G:son


Clara Klingenström – ”Aldrig mer”
Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias


Gunilla Persson – ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
Låtskrivare: Fredrik Andersson


Jacqline Moss – ”Effortless”
Låtskrivare: Jacqline Mossberg Mounkassa, Dino Medanhodzic, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker


Kim Cesarion – ”Take My Breath Away”
Låtskrivare: Kim Cesarion, Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Mattias Andréasson, William Segerdahl


Klaudy – ”För dig”
Låtskrivare: Klaudy (William Schenberg), Åke Olofsson

 

 

Eskilstuna, 24 februari. Deltävling 4

Foto: ESC-Panelen
(Lasse Stefanz medverkade ej vid pressträffen)


Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb


Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
Låtskrivare: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron


Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
Låtskrivare: Dotter (Johanna Jansson), Dino Medanhodzic


Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”
Låtskrivare: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg


Lia Larsson – ”30 km/h”
Låtskrivare: Lia Larsson, Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm, Thomas G:son


Scarlet – ”Circus X”
Låtskrivare: Scarlet, Thirsty, Emil Behmer, Henrik Pierow, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt, Staffan Amberlind

 

 

Karlstad, 2 mars. Deltävling 5 (inkl. semifinal)

Foto: ESC-Panelen
(Marcus & Martinus medverkade ej vid pressträffen)


Annika Wickihalder – ”Light”
Låtskrivare: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean


Chelsea Muco – ”Controlla”
Låtskrivare: Chelsea Muco, Anderz Wrethov, Elsa Carmona Oljelund, Fernand MP, Karl Flyckt, Pa Modou Badjie


Elecktra – ”Banne maj”
Låtskrivare: Elecktra (Robin Werner), Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner


Jay Smith – ”Back to My Roots”
Låtskrivare: Jay Smith, Maria Jane Smith & Viktor Thell (Smith & Thell), Jonas Jurström, Jonathan Keyes


Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
Låtskrivare: Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarssen, Jimmy Joker Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb


Medina – ”Que Sera”
Låtskrivare: Medina (Ali Jammali & Sami Rekik), Anderz Wrethov, Jimmy Joker Thörnfeldt

 

Mer fakta om startfältet

Veteranerna

Av de 30 artister som har valts ut är 14 återkommande artister från tidigare tävlingsår. Ingen av dessa har tidigare vunnit Melodifestivalen, vilket blir den första upplagan sedan 2009 som inte innehåller en tidigare vinnare, däremot finns det tre artister som har kommit tvåa (Danny Saucedo, Dotter och Marcus & Martinus) och flera som tidigare har gått till final. Flest tidigare deltaganden har Danny Saucedo och Lisa Ajax, som båda deltar för femte gången, därefter hamnar Dotter, Liamoo och Samir & Viktor som deltar för fjärde gången vardera samt Elisa Lindström som är med för tredje gången. Övriga veteraner (Adam Woods, Cazzi Opeia, Clara Klingenström, Lasse Stefanz, Marcus & Martinus, Maria Sur, Medina och Smash Into Pieces) tävlar för andra gången vardera. Det ska tilläggas att Sami Rekik i Medina deltar för tredje gången då han även deltog 2021 tillsammans med WAHL och låten ”90-talet”.

 

Debutanterna

Mer än hälften av artisterna i startfältet, 16 tävlande, deltar i Melodifestivalen för första gången även om flera har synts till i andra sammanhang förut. Från TV4-programmet Idol hittar vi exempelvis Albin Tingwall, Annika Wickihalder, Jacqline och Jay Smith, men även artister som Chelsea Muco, C-Joe, Dear Sara, Elecktra, Engmans Kapell, Kim Cesarion, Klaudy, Lia Larsson, Melina Borglowe och Scarlet. Dessutom tävlar Fröken Snusk och Gunilla Persson i årets Melodifestival som det nog lär skrivas en del om.

 

Låtskrivarna

Flest bidrag

Det är 96 låtskrivare som har fått med tävlingsbidrag i startfältet varav 70 är män och 26 är kvinnor. Av de 96 debuterar 40 låtskrivare medan resterande 56 har haft med låtar förut. Minst 21 bidrag har med minst en kvinna på upphovet.

Allra flest låtar fick Anderz Wrethow och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt med som totalt fick med 6 låtar i startfältet. Därefter hamnade Thomas G:son på fem låtar följt av Jimmy Jansson, Joy Deb och Linnea Deb på tre låtar samt David Lindgren Zacharias, Dino Medanhodzic, Julie ”Kill J” Aagaard, Moa Carlebecker och William Segerdahl som fick med två låtar. Noteras bör att det är låtar i samarbete med andra låtskrivare.

Endast ett bidrag i år har upphov av en person, i det här fallet Gunilla Perssons ”I Won’t Shake (La La Gunilla)” som har skapats av Fredrik Andersson, som bland annat gjort Frans’ vinnarlåt ”If I Were Sorry” (i Melodifestivalen 2016) och Björn Ranelid ft. Sara Li med ”Mirakel” i Melodifestivalen 2012.

 

Tidigare Melodifestivalartister som istället tävlar på upphovssidan

Axel Schylström har tävlat två gånger i Melodifestivalen, senast i 2023 års upplaga, och är den här gången med på upphovet till Lia Larssons tävlingsbidrag ”30 km/h”. Andra tidigare Melodifestival-artister som den här gången bara är med på upphovet är Albin Johnsén, Pa Modou Badjie, Henrik Sethsson, Ian-Paolo Lira, Mattias Andréasson och Victor Crone. Det ska även nämnas att Moa Carlebecker, som tävlar som Cazzi Opeia, tävlar både med sin egen låt ”Give My Heart a Break” och som låtskrivare för Jacqlines ”Effortless”. Båda tävlar i samma deltävling (lite som det var för Axel Schylström i Melodifestivalen 2023).

Här ska vi också flika in att danska Benjamin Rosenbohm, som vann Dansk MGP 2020 (tillsammans med sångerskan Tanne Balcells), också har med ett tävlingsbidrag i årets Melodifestival, vilket blir tredje året i följd efter att han haft med både John Lundviks ”Änglavakt” i Melodifestivalen 2022 och Edens ”Comfortable” i Melodifestivalen 2023.

 

Så blir Melodifestivalen 2024

2024 års upplaga av Melodifestivalen genomgår en hel del förändringar jämfört med tidigare år. Bland annat utökas tävlingen från fyra till fem deltävlingar och från 28 till 30 tävlingsbidrag samtidigt som respektive deltävling får 6 (istället för 7) tävlande. Annars är det mesta sig likt i deltävlingarna där tittarna får rösta fram två favoriter till final och två semifinalister, totalt tio bidrag som går direkt till final och ytterligare tio bidrag som ges en ny chans på final genom semifinalen.

I semifinalen får de tio bidrag som hamnat på tredje och fjärde plats i deltävlingarna tävla om två finalplatser. Detta program får också en hel del nyheter, bland annat att det sänds direkt efter att den sista deltävlingen är avgjord (från samma stad och arena) som en förlängd del av den sändningen. I och med att sändningstiden för semifinalen kortas ned kommer inga bidrag att tas om utan endast bandade inslag från deltävling 1 till 5 presenteras. Alla tio semifinalister behåller tidigare röster från sina deltävlingar vilka adderas med nya röster som inkommer under sändningen och de två bidrag som därefter har fått flest röster går vidare till finalen.

Finalen avgörs sedan som vanligt genom att 12 bidrag tävlar om vinsten med hjälp av tittarröster och internationell jury. Vinnaren får sedan representera Sverige på hemmaplan då Eurovision 2024 hålls i Malmö i maj månad. Dessutom slipper Melodifestivalvinnaren att kvala genom Eurovisions semifinaler varför denne kan göra sig redo efter sin Melodifestivalvinst på att göra sitt finalframträdande i Malmö den 11:e maj.

 


 

Kommentera