Startfältet i Tysklands ’Das Deutsche Finale 2024’ presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Om bara ett par veckor från skrivande stund utser Tyskland sin artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom finalen i Das Deutsche Finale 2024. Inför den har TV-bolaget ARD bekräftat vilka åtta akter som ska tävla – om än att ytterligare en nionde finalist kommer att väljas ut som wildcard.

 

Startfältet

Nedan listas de hittills utvalda tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till officiella studioversioner/musikvideos.


 • Bodine Monet – Tears like Rain
 • Låtskrivare: Ashley Hicklin, Lukas Hällgren, Pele Loriano, Roxane Ischi

 • Galant – Katze
 • Låtskrivare: Mona Meiller, Paul-Aaron Wolf

 • Isaak – Always on the Run
 • Låtskrivare: Greg Taro, Isaak Guderian, Kevin Lehr, Leo Salminen

 • Leona – Undream You
 • Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Leona, Maria Christensen, Simon Davis

 • Marie Reim – Naiv
 • Låtskrivare: Tim Peters

 • Max Mutzke – Forever Strong
 • Låtskrivare: Justin Balk, Max Mutzke, Sebastian Schubert, Simon Oslender

 • NinetyNine – Love on a Budget
 • Låtskrivare: Daniel Leon Schmidt, Henrik Menzel, Mirko Michalzik

 • Ryk – Oh Boy
 • Låtskrivare: Rick Jurthe

 • Finalist från Ich will zum ESC!
 • Väljs i en direktsänd final den 8:e februari

 

Här finns också ett recap med de finalister som hittills har valts ut:

 

Återkommande artister och låtskrivare

Bland de tävlande hittar vi sångaren Max Mutzke som tävlade för Tyskland i Eurovision 2004, alltså för exakt 20 år sedan i år. Den gången gick det väldigt bra för Tyskland som slutade på åttonde plats med hans låt Can’t Wait Until Tonight. En annan artist som har försökt att representera Tyskland är Ryk som gjorde ett försök i uttagningen 2018 med låten You and Imen den gången gick segern som bekant till Michael Schulte.

Sedan kan vi också berätta att sångerskan Marie Reims mamma Michelle (eller Tanja Gisela Hewer som hon egentligen heter) tävlade för Tyskland i Eurovision 2001 med låten Wer Liebe lebt som också hamnade på åttonde plats i finalen.

Vi kan även nämna att den svenska låtskrivaren Lukas Hällgren har fått med ett tävlingsbidrag och dessutom har den norska sångerskan Elsa Søllesvik (Elsie Bay) fått med ett tävlingsbidrag, hon har även med en av låtarna i Luxemburgs final.

 

En nionde finalist ska röstas fram

Sedan tidigare har det varit känt att ARD utser ytterligare en finalist till startfältet genom talangtävlingen Ich will zum ESC!. Det kommer att vara en slags talangtävling under ledning av låtskrivare Rea Garvey och artisten (och den tidigare ESC-vinnaren) Conchita Wurst. De ska tillsammans coacha 15 artister för att sedan utse fyra tävlande som går vidare till en slags final där tittarna röstar fram en vinnare. Innan finalen kommer finalisterna att ta fram potentiella Eurovision-bidrag som sedan framförs i finalen.

Med start nästa torsdag (läs: 25:e januari) inleds uttagningen och finalen hålls den 8:e februari, vilket är en vecka före den riktiga uttagningsfinalen hålls.

 

Fakta: Så avgörs Tysklands val till Eurovision 2024

 

Årets tyska uttagningsfinal är planerad att äga rum i Berlin den 16:e februari med Barbara Schöneberger som programledare. Under finalen kommer de nio finalisterna att uppträda med respektive tävlingsbidrag varpå jury tillsammans med tv-tittarna röstar fram en vinnarlåt. Finalen startar klockan 22.05 och avgörs därför troligen runt midnatt eller strax därefter mot den 17:e februari.

 

Dåliga slutplaceringar sedan snart tio år

I år har det gått hela 14 år sedan Tyskland senast vann Eurovision. Varje år sedan 2013, med undantag för ESC-finalen 2018, har Tyskland allt jämnt kommit i botten av finalerna. Faktum är att de sedan dess också har lyckats komma sist inte mindre än fyra gånger på åtta år (!) och inte placerat sig bättre än 18:e plats (vilket också var för tio år sedan). Undantaget var Michael Schulte som med sin You Let Me Walk Alone” lyckades kliva in på fjärde plats i Lissabon 2018.

De senaste två upplagorna har Tyskland som sagt hamnat sist och på 2020-talet är de landet som av de direktkvalificerade hittills samlat in minst antal totalpoäng, en summa som åren 2021 till 2023 summeras till 27 (!) poäng.

 


 

Kommentera