Nederländernas jurypoäng i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Som bekant fick inte Nederländernas artist Joost Klein med låten ”Europapa” delta i finalen i årets Eurovision i Malmö. Däremot är det genom den tidigare presenterade finalstatistiken bekräftat hur många poäng landet hade fått av jurygrupperna. Här berättar vi mer om det samt vilka länder som hade fått förändrade juryresultat till följd av detta.

 

Hur har det här gått till?

Under jurygenrepet kvällen före finalsändningen uppträdde inte Joost Klein på scenen, däremot valde EBU att visa det liveframträdande han hade gjort under den andra semifinalen. Det här gjorde att jurygrupperna gavs möjlighet att ta del av framträdandet och rangordna det bland resterande finalister.

När EBU sedan på timmarna före finalen beslöt att Nederländernas bidrag inte fick tävla i finalen valde de att räkna bort de poäng bidraget eventuellt skulle ha från jurygrupperna. Hade en jurygrupp exempelvis placerat Nederländerna i topp 10 hade bidraget som den juryn placerat på elfte plats fått poäng istället och de länder som varit placerade under Nederländerna i rangordningen hade placerats en plats högre upp.

Den statistik som Eurovision.tv själva har lagt ut (där man kan se hur jurymedlemmarna rangordnat enskilt) kan man se att varje jurymedlem saknar en placering mellan 1 och 26 i sin lista (undantaget Nederländerna som ju inte fick rösta på sig själva). Utifrån hur varje jurymedlem rangordnat enskilt och vilken gemensam placering bidraget fick i juryröstningen har vi kunnat ta reda på vilka jurygrupper som planerade att ge poäng till Nederländerna – och därmed vilka länder som hade förlorat poäng till följd av detta. Det är vad som presenteras här nedanför.


(klippet är från den andra semifinalen)

 

Vilka jurygrupper hade Nederländerna topp 10?

Av de 36 jurygrupper som hade möjlighet att rösta på Nederländerna var det 12 som hade bidraget på topp 10. Nedan presenteras vilka länder det handlade om.

Notera att länder markerade i grått hade inte berörts av någon förändring i juryns topp 10, utan den poäng de fick hade de också fått oavsett.

 

Belgien

Belgiens jury hade Nederländerna på tionde plats vilket hade gett 1 poäng. Det hade betytt att Ukraina inte hade fått 1 poäng från den jurygruppen, i övrigt hade det blivit oförändrade placeringar.

Ny topp 10 HADE blivit: Frankrike (12p), Schweiz (10p), Tyskland (8p), Italien (7p), Storbritannien (6p), Israel (5p), Irland (4p), Sverige (3p), Portugal (2p) och Nederländerna (1p)

 

Danmark

Danmarks jury hade Nederländerna på tredje plats vilket hade gett 8 poäng. Det hade betytt att Armenien, Irland, Kroatien, Lettland, Serbien, Sverige och Ukraina hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Luxemburg hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Frankrike (10p), Nederländerna (8p), Kroatien (7p), Irland (6p), Ukraina (5p), Sverige (4p), Lettland (3p), Armenien (2p) och Serbien (1p)

 

Italien

Italiens jury hade Nederländerna på andra plats vilket hade gett 10 poäng. Det hade betytt att Armenien, Estland, Irland, Kroatien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Frankrike hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Nederländerna (10p), Irland (8p), Kroatien (7p), Spanien (6p), Sverige (5p), Österrike (4p), Tyskland (3p), Armenien (2p) och Estland (1p)

 

Lettland

Lettlands jury hade Nederländerna på åttonde plats vilket hade gett 3 poäng. Det hade betytt att endast Israel och Storbritannien hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Portugal hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Frankrike (10p), Ukraina (8p), Armenien (7p), Kroatien (6p), Sverige (5p), Tyskland (4p), Nederländerna (3p), Storbritannien (2p) och Israel (1p)

 

Luxemburg

Luxemburgs jury hade Nederländerna på andra plats vilket hade gett 10 poäng. Det hade betytt att Armenien, Cypern, Frankrike, Kroatien, Lettland, Portugal, Tyskland och Ukraina hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Sverige hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Nederländerna (10p), Frankrike (8p), Lettland (7p), Cypern (6p), Kroatien (5p), Ukraina (4p), Tyskland (3p), Portugal (2p) och Armenien (1p)

 

Malta

Maltas jury hade Nederländerna på tionde plats vilket hade gett 1 poäng. Det hade bara betytt att Portugal inte hade fått 1 poäng från den jurygruppen, i övrigt oförändrade placeringar.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Kroatien (10p), Italien (8p), Irland (7p), Frankrike (6p), Lettland (5p), Luxemburg (4p), Israel (3p), Georgien (2p), Nederländerna (1p)

 

Moldavien

Moldaviens jury hade Nederländerna på tionde plats vilket hade gett 1 poäng. Det hade bara betytt att Sverige inte hade fått 1 poäng från den jurygruppen, i övrigt oförändrade placeringar.

Ny topp 10 HADE blivit: Ukraina (12p), Italien (10p), Kroatien (8p), Schweiz (7p), Frankrike (6p), Litauen (5p), Portugal (4p), Israel (3p), Luxemburg (2p), Nederländerna (1p)

 

Polen

Polens jury hade Nederländerna på tionde plats vilket hade gett 1 poäng. Det hade bara betytt att Irland inte hade fått 1 poäng från den jurygruppen, i övrigt oförändrade placeringar.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Ukraina (10p), Kroatien (8p), Italien (7p), Portugal (6p), Sverige (5p), Tyskland (4p), Frankrike (3p), Lettland (2p), Nederländerna (1p)

 

San Marino

San Marinos jury hade Nederländerna på tredje plats vilket hade gett 8 poäng. Det hade betytt att Armenien, Irland, Spanien, Portugal, Finland, Cypern och Sverige hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Tyskland hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Italien (10p), Nederländerna (8p), Armenien (7p), Irland (6p), Spanien (5p), Portugal (4p), Finland (3p), Cypern (2p) och Sverige (1p)

 

Serbien

Serbiens jury hade Nederländerna på sjätte plats vilket hade gett 5 poäng. Det hade betytt att Irland, Grekland, Storbritannien och Sverige hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Ukraina hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Nya poäng till länderna hade blivit: Kroatien (12p), Schweiz (10p), Frankrike (8p), Litauen (7p), Italien (6p), Nederländerna (5p), Sverige (4p), Storbritannien (3p), Grekland (2p) och Irland (1p)

 

Schweiz

Schweiz’ jury hade Nederländerna på åttonde plats vilket hade gett 3 poäng. Det hade betytt att Storbritannien och Ukraina hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Spanien hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Grekland (12p), Irland (10p), Kroatien (8p), Portugal (7p), Italien (6p), Frankrike (5p), Armenien (4p), Nederländerna (3p), Storbritannien (2p) och Ukraina (1p)

 

Österrike

Österrikes jury hade Nederländerna på fjärde plats vilket hade gett 7 poäng. Det hade betytt att Armenien, Ukraina, Frankrike, Spanien, Irland och Estland hade fått en placering lägre av jurygruppen mot vad de fick samt att Norge hade blivit utan den 1-poängare de fick från jurygruppen.

Ny topp 10 HADE blivit: Schweiz (12p), Italien (10p), Kroatien (8p), Nederländerna (7p), Armenien (6p), Ukraina (5p), Frankrike (4p), Spanien (3p), Irland (2p) och Estland (1p)

 

Juryresultat som Nederländerna skulle ha uppnått

Om man summerar dessa poäng blir den nya totaltabellen enligt nedan, alltså det är en jämförelse mellan hur det hade kunnat bli vs. hur det blev. OBS! Bidrag på samma totalpoäng rangordnas efter hur många poänggivande länder respektive bidrag fick från jurygrupperna.

 

Juryresultatet
med Nederländernas bidrag


1.Schweiz (365 p)

2. Frankrike (214 p)

3. Kroatien (207 p)

4. Italien (164 p)

5. Ukraina (140 p)

6. Portugal (135 p)

7. Irland (135 p)

8. Sverige (119 p)

9. Tyskland (96 p)

10. Armenien (96 p)

11. Luxemburg (82 p)

12. Nederländerna (58 p)

13. Israel (51 p)

14. Storbritannien (43 p)

15. Grekland (40 p)

16. Lettland (34 p)

17. Cypern (32 p)

18. Litauen (32 p)

19. Serbien (21 p)

20. Österrike (18 p)

21. Georgien (15 p)

22. Spanien (15 p)

23. Slovenien (15 p)

24. Norge (11 p)

25. Finland (6 p)

26. Estland (2 p)

 

 

Juryresultatet
utan Nederländernas bidrag


1.Schweiz (365 p)

2. Frankrike (218 p)

3. Kroatien (210 p)

4. Italien (164 p)

5. Ukraina (146 p)

6. Irland (142 p)

7. Portugal (139 p)

8. Sverige (125 p)

9. Armenien (101 p)

10. Tyskland (99 p)

11. Luxemburg (83 p)

12. Israel (52 p)

13. Storbritannien (46 p)

14. Grekland (41 p)

15. Lettland (36 p)

16. Cypern (34 p)

17. Litauen (32 p)

18. Serbien (22 p)

19. Spanien (19 p)

20. Österrike (19 p)

21. Georgien (15 p)

22. Slovenien (15 p)

23. Norge (12 p)

24. Finland (7 p)

25. Estland (4 p)

 

Vilka länder hade fått förändrat resultat?

Till att börja med kan vi konstatera att vinnaren Schweiz inte hade förlorat några poäng alls från jurygrupperna. Samma gäller Georgien, Italien, Litauen, Schweiz och Slovenien – i alla fall om vi ser till totalpoäng från juryn. Däremot hade det drabbat andra länder enligt följande:

Finland, Grekland, Israel, Luxemburg, Norge, Serbien och Österrike hade fått varsin poäng mindre.

Cypern, Estland och Litauen hade vardera fått 2 poäng mindre.

Kroatien, Storbritannien och Tyskland hade vardera fått 3 poäng mindre.

Frankrike, Portugal och Spanien hade vardera fått 4 poäng mindre.

Armenien hade fått 5 poäng mindre.

Sverige och Ukraina hade vardera fått 6 poäng mindre.

Irland hade fått 7 poäng mindre.

 

Slutkommentar

Den totalsumma Nederländerna hade fått från jurygrupperna skulle ha blivit  58 poäng vilket hade gett juryns 12:e plats. I princip hade de poäng de fått (som nu 20 finalister istället fick i olika valörer) inte inneburit att något land hade förlorat mer än sju egna poäng. Det hade också bara blivit några fåtal justeringar i juryns gemensamma rangordning, däribland mellan Portugal och Irland som hade bytt plats med varandra vilket även hade gällt Armenien och Tyskland. Dessutom hade såväl Österrike som Georgien placerat sig högre än Spanien. En annan sak som det också hade inneburit hade varit att bidragen som juryn satte på plats 12 till 25 istället hade hamnat på plats 13 till 26.

Hur det sedan hade gått för Nederländerna i tittaromröstningen kan vi bara spekulera om. Klart är att bidraget i sin semifinal var mycket populärt då låten hamnade topp 4 i samtliga 19 omröstningar i den semifinalen, här undantar vi att tv-tittarna och radiolyssnarna i Nederländerna inte fick rösta på sitt eget bidrag (om de röstade från Nederländerna). Om samma popularitet hade hållit i sig även i finalen får bara bli en spekulation, klart är i alla fall att bidraget efter tävlingen har gått mycket bra på många olika plattformar där YouTubeklippen med musikvideon och liveframträdandet har många visningar likväl att låten har streamats mycket på många olika plattformar. På Spotify är låten i skrivande stund uppe i nästan 100 miljoner streams!

 


 

Kommentera