Rumänien tackar nej till Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Rumänska TV-bolaget TVR fick enligt uppgifter i december förlängd deadline att tacka ja eller nej till att delta i årets Eurovision Song Contest. Nu har TVR lämnat sitt besked om hur de har tänkt att göra.

 

Så hur gör då Rumänien 2024?

Under torsdagen höll TVR en omröstning gällande om man ska delta eller ej i årets Eurovision. Förslaget fick fem ja-röster men då det var fyra mot och fyra nedlagda röster hamnade majoriteten på nej-sidan. Det handlade bland annat om att finansiera deltagande i fler projekt än bara Eurovision och där räcker budgeten inte till.

Det här innebär att TVR har bestämt sig för att tacka nej till att delta i Eurovision 2024, vilket också betyder att deltagarlistan som presenterades i december förra året kommer att stå kvar på 37 länder, förutsatt att det inte blir några sista-minuten-avhopp.

Nu blir det andra gången sedan 2016 som Rumänien uteblir från att delta i Eurovision. Den gången fick landet avbryta sin medverkan precis innan repetitionerna började, men man var tillbaka igen till året därpå. Intressant nog var Sverige även värdland 2016.

Vi får se om Rumänien återkommer till tävlingen igen nästa år eller vid en senare tidpunkt.

 

Fakta: Länderna som tävlar i Eurovision 2024

 

I december förra året bekräftade EBU att 37 länder kommer till start i årets Eurovision Song Contest. Bland länderna återfinns alla som tävlade förra året, utom Rumänien, men med Luxemburg som gör comeback efter att senast ha tävlat år 1993.

Tävlingen går av stapeln i Malmö Arena i Malmö den 7:e, 9:e och 11:e maj. Den 30:e januari tar Malmö officiellt över som värdstad i en ceremoni där det även genomförs en lottning för att fördela ut länder till de två semifinalerna.

Då Sverige är värdland behöver Sverige inte vara med och kvala i semifinalerna. Däremot ska Sverige extrarösta i en av de två semifinalerna.

 


 

Kommentera