37 länder deltar i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Efter månader av väntan har EBU offentliggjort deltagarlistan till nästa års Eurovision. Den här gången är det 37 länder som ska tävla, vilket är lika många som i föregående års upplaga även om ett av de länder som deltog då inte har (än så länge) bekräftat fortsatt deltagande för 2024.

Nedan är en fördelning av ländernas uppdelningar i tävlingen, listade i alfabetisk ordning inom varje sektion. I ett senare skede inför tävlingen kommer semifinalisterna att fördelas in i de två semifinalerna genom en lottningsprocess som är planerad att äga rum den 30:e januari 2024.

 

Länderna som kvalar i semifinalerna

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Ukraina
 • Österrike

 

Länderna som är direktkvalificerade till finalen

 • Frankrike
 • Italien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Sverige
 • Tyskland

 

Mer fakta om startfältet

En comeback och ett avhopp

Som synes innehåller deltagarlistan till Eurovision 2024 få förändringar mot 2023 års tävling. Det är exakt samma deltagarantal, och dessutom gör Luxemburg comeback efter 30 års frånvaro! Däremot ser det just nu ut som att Rumänien inte kommer till start 2024. När EBU gick ut med deltagarlistan under tisdagen (5:e december 2023) hade de dock skrivit med att samtalen fortsätter med det rumänska TV-bolaget TVR. I artikeln framgår det inte när ett eventuellt besked kan lämnas, så tills vidare är det 37 länder som deltar nästa år.

Det kan även noteras att den preliminära bekräftelse på comeback som Nordmakedonien gjorde under hösten nu är tillbakadragen, vilket innebär att det blir andra året i följd som landet inte deltar i Eurovision Song Contest. Det nationella TV-bolaget MRT i Nordmakedonien har dock deltagit i de två senaste upplagorna av Junior Eurovision Song Contest.

 

Två semifinaler och en final

Som vanligt kommer Eurovision Song Contest att vara uppdelad genom tre shower – två semifinaler och en final. I semifinalerna kommer 31 länder att tävla om 20 finalplatser medan ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland som vanligt är direktkvalificerade till finalen. Sverige blir den här gången också direktkvalificerad till finalen tack vare värdskapet.

Då det är ett ojämnt antal länder som ska kvala i semifinalerna kommer dessa startfält att ha 15 respektive 16 tävlingsbidrag vardera. Vilken av de två semifinalerna som får flest tävlande är inte känt, men det kommer att avslöjas senast då semifinallottningen hålls i slutet av januari.

I respektive semifinal, som sänds den 7:e respektive 9:e maj 2024, hålls omröstningar som avgör tio länder i varje semifinal som kvalar vidare till finalen. I finalprogrammet tävlar sedan dessa 20 låtar mot de 6 direktkvalificerade bidragen om vinsten.

 

Statistik kring antalet deltagande länder de senaste åren

Avslutningsvis ger vi en sammanställning av antalet deltagande länder de senaste fem årens Eurovisioner:

– 2023: 37 länder (Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien deltog ej).

– 2022: 40 länder (Armenien och Montenegro gjorde comeback medan Ryssland inte deltog).

– 2021: 39 länder (Bulgarien och Ukraina gjorde comeback medan Armenien, Belarus, Montenegro och Ungern valde att inte delta. I ESC 2020 skulle dock både Armenien och Belarus ha medverkat men den upplagan blev som bekant inställd).

– 2019: 41 länder (Bulgarien och Ukraina deltog ej)

– 2018: 43 länder (Ryssland gjorde comeback, inga övriga avhopp)

 


 

Kommentera