Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Tyvärr, Eurovision 2020 är inställd

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2020. Det har inte undgått någon att Eurovision 2020 har varit i fara med anledning av coronavirusets framfart över världen. Nu några dagar efter senaste besked har EBU bekräftat att man av säkerhetsskäl inte kommer kunna hålla någon tävling i Rotterdam som planerat. Helt enkelt ställs årets upplaga in, vilket också är första gången någonsin i tävlingens historia det händer.

 

Vad har hänt?

Det var den 13:e mars som EBU först lämnade beskedet att man inte kunde ge något besked då hur tävlingen skulle utvecklas med anledning av hur situationen då såg ut runt om i världen. Flera länder i Europa valde nämligen att stänga sina gränser och antingen helt eller delvis stänga in sin befolkning i hemkarantän tills vidare.

Själva situationen har dock inte förändrats speciellt mycket, och efter övervägan av olika alternativ har EBU nu kommit fram till beslutet att inte genomföra någon Eurovision 2020. Med en fortsatt stor risk för smittospridning vill EBU helt enkelt inte riskera något för vare sig arrangörerna, artisterna, delegationerna, fansen, journalisterna och personalen som hade tänkt vara på plats. Så här säger Jon Ola Sand, tävlingens nuvarande Executive Supervisor, om situationen:

 

Vad händer med arrangemanget?

EBU har i sin kommuniké, som släpptes den 18:e mars, sagt att man kommer föra vidare diskussion med TV-bolagen NOS, NPO och AVROTROS om Nederländerna ska få behålla sitt värdskap för tävlingen till 2021. Men även om det skulle hända kommer alltså ingen vinnare att utses i år. Det återstår också diskussion om samtliga 41 bidrag som skulle ha tävlat nu friställs från tävlingen, eller om de kan vara aktuella att tävla 2021. Om det förstnämnda infaller kommer länderna som vill delta i Eurovision 2021 behöva välja ut nya bidrag till tävlingen.

Oavsett är detta ett minst sagt tråkigt besked, men samtidigt har det uppenbarligen inte funnits några alternativ. Vi får därför hoppas att 2021 års tävling blir av som tänkt och så får vi ta 2020 som en stor lärdom. Kanske kommer bidragen som valdes ut ändå till nytta på spellistorna och hemmafesterna, och det är inte helt otroligt om det skulle bli några inofficiella Eurovision 2020-omröstningar på fansidorna. Det återstår att se!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen