Tyvärr, Eurovision 2020 är inställd

EUROVISION 2020. Det har inte undgått någon att Eurovision 2020 har varit i fara med anledning av coronavirusets framfart över världen. Nu några dagar efter senaste besked har EBU bekräftat att man av säkerhetsskäl inte kommer kunna hålla någon tävling i Rotterdam som planerat. Helt enkelt ställs årets upplaga in, vilket också är första gången någonsin i tävlingens historia det händer.

 

Vad har hänt?

Det var den 13:e mars som EBU först lämnade beskedet att man inte kunde ge något besked då hur tävlingen skulle utvecklas med anledning av hur situationen då såg ut runt om i världen. Flera länder i Europa valde nämligen att stänga sina gränser och antingen helt eller delvis stänga in sin befolkning i hemkarantän tills vidare.

Själva situationen har dock inte förändrats speciellt mycket, och efter övervägan av olika alternativ har EBU nu kommit fram till beslutet att inte genomföra någon Eurovision 2020. Med en fortsatt stor risk för smittospridning vill EBU helt enkelt inte riskera något för vare sig arrangörerna, artisterna, delegationerna, fansen, journalisterna och personalen som hade tänkt vara på plats. Så här säger Jon Ola Sand, tävlingens nuvarande Executive Supervisor, om situationen:

 

Vad händer med arrangemanget?

EBU har i sin kommuniké, som släpptes den 18:e mars, sagt att man kommer föra vidare diskussion med TV-bolagen NOS, NPO och AVROTROS om Nederländerna ska få behålla sitt värdskap för tävlingen till 2021. Men även om det skulle hända kommer alltså ingen vinnare att utses i år. Det återstår också diskussion om samtliga 41 bidrag som skulle ha tävlat nu friställs från tävlingen, eller om de kan vara aktuella att tävla 2021. Om det förstnämnda infaller kommer länderna som vill delta i Eurovision 2021 behöva välja ut nya bidrag till tävlingen.

Oavsett är detta ett minst sagt tråkigt besked, men samtidigt har det uppenbarligen inte funnits några alternativ. Vi får därför hoppas att 2021 års tävling blir av som tänkt och så får vi ta 2020 som en stor lärdom. Kanske kommer bidragen som valdes ut ändå till nytta på spellistorna och hemmafesterna, och det är inte helt otroligt om det skulle bli några inofficiella Eurovision 2020-omröstningar på fansidorna. Det återstår att se!

 


 

Kommentera