Rumänien får inte längre delta i Eurovision 2016

EUROVISION 2016. På grund av att det rumänska TV-bolaget TVR inte betalat sina stora skulder till EBU i tid har EBU nu diskvalificerat Rumänien från att delta i Eurovision 2016. Detta trots att det i skrivande stund endast är 10 dagar kvar till repetitionerna startar i Globen.

 

Här nedan förklarar Eurovisionchefen Jon Ola Sand varför Rumänien inte längre deltar:

 

TVR förlorar även andra TV-rättigheter av EBU

Förutom att Rumänien inte längre får delta i Eurovision 2016 så har TVR inte längre rättigheterna att sända tävlingen i sina kanaler, och ej heller rätten att sända andra EBU-events. Bland annat kommer TVR inte att få visa en del sportevenemang. Trösten är dock i det här sammanhanget att Rumäniens tilltänkta artist för året, Ovidiu Anton, kommer att få kvarstå på Eurovision-CD:n och dessutom går låten att spela på olika musikplattformar.

De personer som ackrediterats från Rumänien blir inte av med sina ackrediteringar, däremot kommer de inte att bli ackrediterade som från Rumänien utan de kommer att ingå i den internationella ackrediteringen (med personer som inte kommer från något av de 42 tävlingsländerna).

Hur Rumäniens framtid i Eurovision kommer att se ut framöver är nu högst oklart, så vi får all anledning att återkomma i den här frågan framöver.

Lyssna på Rumäniens tilltänkta bidrag nedan:

 

Endast 42 länder i startfältet

I Eurovision 2016 blir det således nu endast 42 länder i startlistan, och Rumäniens diskvalificering innebär således att den andra semifinalen får lika många tävlande som första semifinalen. De övriga länderna i andra semifinalen kommer att kvarstå enligt startordningen med skillnaden att Rumäniens startposition 12 övertas av Bulgarien, och sedan följer (i ordning) Danmark #13, Ukraina #14, Norge #15, Georgien #16, Albanien #17 och Belgien #18.

 


 

Kommentera