Melodifestivalen 2024: Artisterna i deltävling 1

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu på lördag (3:e februari) avgörs den första deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordningen.

 

01. Adam Woods – ”Supernatural”


Foto: ESC-Panelen

Adam Woods, eller Adam Allskog som han egentligen heter, är född den 14:e mars 2001 och uppvuxen på Resarö. Många känner nog igen Adam från när han deltog i Melodifestivalen förra året (2023) tillsammans med Jon Henrik Fjällgren och Arc North med bidraget Where You Are (Sávežan) som först vann sin deltävling och därefter blev fyra i finalen. Innan dess hade Adam bland annat testat lyckan med att söka till Idol två gånger.

Efter samarbetet i Melodifestivalen har Adam Woods gett ut singlarna Close Enough”, ”Lose My Mindoch Monster, och anno 2024 ska han nu ge sig i kast med sitt andra Melodifestivaläventyr, den här gången själv på scenen med låten ”Supernatural” som han har skapat ihop med låtskrivarna Calle Hellberg, Jonna Hall och William Segerdahl. Precis som i fjolårets Melodifestivalfinal är det Adam, dock nu som soloartist, som får inleda hela Melodifestivalen!

 

 

02. Samir & Viktor – ”Hela världen väntar”


Foto: ESC-Panelen

Duon Samir Badran (född 25:e maj 1990 i Stockholm) och Viktor Frisk (född 2:a mars 1995 i Öja) slog igenom på varsitt håll i sociala medier under början av 2010-talet. År 2014 bildade de en musikduo som fick deras förnamn Samir & Viktor.

Första låten som de gav ut hette Success och det var precis vad den också blev. Den följdes upp året därpå av partylåten Groupiesom de framförde i Melodifestivalen och tog sig till en åttondeplats via Andra chansen. Ytterligare ett år senare tävlade de med ännu en partylåt i Melodifestivalen som hette Bada nakna. Även nu blev det finalplats via Andra chansen om än att de slutade sist av finalisterna. Bättre gick det när de 2018 ställde upp med låten Shuffla som gick direkt till final och slutade på fjärde plats.

Under årens lopp har duon också gett ut andra partylåtar, exempelvis Kung”, ”Saxofuckingfon”, ”Rakt in i kakletoch Put your hands up för Sverige(den sistnämnda låten gjordes tillsammans med Anis Don Demina). Men under coronapandemiåret 2020 meddelade de efter ett antal låtsläpp att de skulle ta en paus på obestämd framtid, inte minst då Samir omskolade sig till mäklare. Ifjol var de dock tillbaka igen när de släppte låten Skål och i år är de med i Melodifestivalen för fjärde gången.

Den här gången heter deras låt ”Hela världen väntar” och den är gjord av David Kreuger, Fredrik Kempe och Niklas Carson Mattsson. Det här är för övrigt första gången sedan 2021 som Fredrik Kempe har med ett tävlingsbidrag i Melodifestivalen. Det är också första gången de får gå ut som startnummer 2 i en deltävling.

 

 

03. Melina Borglowe – ”Min melodi”


Foto: ESC-Panelen

26-åriga Melina Borglowe kommer från Växjö och har hållit på med musiken ända sedan barnsben. Hon har även uppträtt på många olika tillställningar från mindre gig till musiktävlingar, även om det nu är debut för henne i den här musiktävlingen. Sin första singel hette Sunflower Meadow och den släppte hon 2014. Den har sedan följts upp med ytterligare engelskspråkiga låtar. Men nu på 2020-talet har hon istället valt att sjunga på svenska, vilket hon också gör i Melodifestivalen med bidraget ”Min melodi”.

Låten är skapad av henne själv tillsammans med Andreas Mattsson och låtskrivarveteranen Thomas G:son.

 

 

04. Elisa Lindström – ”Forever Yours”


Foto: ESC-Panelen

Det är tio år sedan som Elisa Lindström, född 24:e april 1991, ställde upp i Melodifestivalen första gången. Då var det med den glada popschlagerlåten Casanova som dessvärre åkte ut direkt i sin deltävling. Senare har hon också tävlat i både Körslaget och Let’s Dance som hon vunnit båda upplagorna och tävlat i SVT:s tidigare succé Dansbandskampen. Hon har också spelat i musikal och blivit trea i TV-programmet Stjärnornas stjärna.

2021 ställde hon upp på nytt i Melodifestivalen med låten Den du är som hon hade gjort med Bobby Ljunggren och Ingela ”Pling” Forsman. Det var lite av en comeback både för henne och Pling som inte hade tävlat sedan 2014. Den gången blev det också sorti redan i deltävlingen, men nu tre år senare är hon tillbaka igen med låten ”Forever Yours” som hon har gjort tillsammans med veteranerna Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson och Thomas G:son.

En intressant notering här är att Elisa hade samma startnummer som nu när hon tävlade i Melodifestivalen för tio år sedan – som också avgjordes i Malmö Arena!

 

 

05. Lisa Ajax – ”Awful Liar”


Foto: ESC-Panelen

Lisa Ajax är född den 13:e augusti 1998 i Järfälla utanför Stockholm. Hon har alltid hållit på med musik och började som 6-åring att ta sånglektioner, och deltog även i många sångtävlingar under sin barndom, bland annat Lilla Melodifestivalen 2012. Publikt slog Lisa Ajax igenom i Idol 2014, där hon tog sig från audition till final och sedan stod som slutsegrare av hela säsongen – som den då dittills yngsta vinnaren någonsin.

Två år efter sin Idolvinst deltog Lisa Ajax för första gången i Melodifestivalen. Med bidraget My Heart Wants Me Dead tog hon sig direkt till final där hon slutade på sjunde plats. Året därpå deltog hon med låten I Don’t Give A och även då blev det finalplats om än att hon fick gå via Andra chansen. Samma väg tog hon även när hon tävlade 2019 med bidraget Torn som slutligen blev nia i resultatet, vilket hon även blev två år tidigare. Hon tävlade även i duett med sångaren Niello med bidraget Tror du att jag bryr mig men den gången blev det sorti redan i deltävlingen.

I år, 2024, deltar Lisa Ajax för femte gången. Bidraget hon framför heter ”Awful Liar” och är gjord av David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone (tidigare Melodifestival- och Eesti Laul-tävlande) och Victor Sjöström.

 

 

06. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”


Foto: ESC-Panelen

Det blir rockgruppen, och förra årets Melodifestivaltrea, Smash Into Pieces som får avsluta Malmödeltävlingen på lördag!

Gruppen utgörs av sångaren Chris Adam Hedman Sörbye, gitarristerna Benjamin Jennebo och Per Bergquist samt The Apocalypse DJ som spelar trummor. Bandet bildades i Örebro år 2008 och hade då en liten annan konstellation än den som är idag, bland annat är dagens trummis hemlig. Eller det är bara bandmedlemmarna själva som vet vem som är bakom masken.

Deras första TV-framträdande gjordes i Talang i TV4 där de däremot hoppade av för att skapa musik på annat håll. 2013 fick de sitt första skivkontrakt och de har sedan dess släppt mer musik och turnerat runt och idag har de rest bland annat i Nordamerika där de hade en turné förra året. Till dags dato har de släppt åtta studioalbum vilka finns att lyssna på Spotify.

Ifjol, 2023, deltog gruppen för första gången i Melodifestivalen. Deras tävlingsbidrag Six Feet Undertävlade i Malmö-deltävlingen och tog sig vidare som tvåa efter Loreen till finalen i Stockholm. Där blev det också succé med en tredjeplats efter Loreen och Marcus & Martinus. Sedan dess har de varit ute på turné igen och i år, 2024, ska de tävla igen i detta sammanhang. Den här gången heter bidraget ”Heroes Are Calling” och är gjort av Andreas Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb och Per Bergquist. Lite lustigt nog är att de ska tävla i samma arena som de ifjol kvalade direkt till final från, dvs. Malmö Arena…

 


 

Kommentera