Melodifestivalen 2024: Artisterna i deltävling 2

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu på lördag (10:e februari) avgörs den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordningen.

 

01. Maria Sur – ”When I’m Gone”


Foto: ESC-Panelen

Sångerskan Maria Sur, född 31:a december 2004 i Zaporizjzja i Ukraina, deltog bland annat i Ukrainas X Factor 2018 (då som 14-åring) och The Voice 2022. Den senare tävlingen avbröts dock i samband med att Ryssland invaderade Ukraina och Maria och hennes mamma flydde och hamnade i Sverige där Maria kom att få skivkontrakt efter att hon uppträtt på en välgörenhetsgala. Det ena ledde till det andra och vintern 2023 tävlade hon i Melodifestivalen med låten Never Give Up som tog sig till final och var sedan förhandstippad att placera sig högt även om det slutade med en niondeplats.

Efter Melodifestivalen har Maria Sur bland annat medverkat på förra sommarens Diggiloo-turné och under 2022 gav hon även ut låten That’s The Way”.

Ett år efter senaste försöket deltar hon igen i Melodifestivalen, den här gången med låten ”When I’m Gone” som hon har varit med och skapat tillsammans med låtskrivarna Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt och Julie ”Kill J” Aagaard.

 

 

02. Engmans Kapell – ”Norrland”


Foto: ESC-Panelen

Musikgruppen Engmans Kapell grundades 1995 och utgörs av sångaren och gitarristen Pär Engman, basisten Dedde Malmqvist, gitarristen Jocke Blomgren, fiolisten Görgen Antonsson, klaviaturspelaren Pelle Larsson och trummisen Peppe Lindholm. De debuterade 2000 med albumet Pensionat Liljevahls som innehåller både egna låtar och låtar sjunga med andra artister. Två av låtarna blev placerade på Svensktoppen.

Sedan dess har bandet spelat och turnerat ihop med sin hälsinge-folkrockmusikstil samt givit ut tre album och flera singlar. En scen de ännu inte har spelat på är Melodifestivalens scen vilket de i år kommer att få göra. Deras tävlingsbidrag heter ”Norrland” och är gjord av trion Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg som känns igen från tidigare års Melodifestivaler med låtar som La dolce vita”, ”Crazy in Love”, ”Kom och ta mig” och ”Maria”.

 

 

03. Dear Sara – ”The Silence After You”


Foto: ESC-Panelen

Den svensk-samiska sångerskan Sara Nutti, här mer känd som Dear Sara, är född den 28:e januari 1996 i Karesuando. Hon blev känd för publiken när hon medverkade i den hittills enda säsong av X Factor i Sverige 2012 då hon tog sig hela vägen men åkte ut precis innan finalen. 2021 släppte hon låten Something You Should Knowunder sitt nuvarande artistnamn som följdes upp med en EP samma år. Hon har även samarbetat en del med sin syster Hanna inom musiken och släppt fler låtar sedan dess. Ett exempel är låten Do Better”.

Nu är det dags för henne att ställa upp i Melodifestivalen vilket hon gör med bidraget ”The Silence After You” som är gjord av hennes själv tillsammans med Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander och Marcus Winther-John.

 

 

04. C-Joe – ”Ahumma”


Foto: ESC-Panelen

Charles Koroma, eller C-Joe som är hans artistnamn, är född den 20:e januari 1992. Han föddes i Sierra Leone och växte upp i Gävle. Även om han i år debuterar i Melodifestivalsammanhanget med bidraget ”Ahumma” (gjord av honom själv tillsammans med Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm och Twice Ice) har han sedan flera år givit ut musik som exempelvis låtarna  Kan du lyssna på mig”, ”No Other Girl”, ”Love on the Dance Floor och Money. Han är ett känt namn både hemma i Gävle men även internationellt.

 

 

05. Liamoo – ”Dragon”


Foto: ESC-Panelen

Liam Cacatian Thomassen, eller Liamoo som han är mer känd som, är född 10:e september 1997. Publikt slog han igenom i TV4-programmet Idol 2016 där han gick hela vägen från audition till final och sedan korades till den säsongens vinnare. Han är förutom sångare även rappare.

2018 solodebuterade han i Melodifestivalen med bidraget Last Breath som gick direkt till final och slutade på sjätte plats. Året därpå medverkade han igen, nu i duetten Hold You med Hanna Ferm som tog sig till bronsplats i finalen. Liamoo har tävlat ytterligare två gånger sedan dess: som artist i Melodifestivalen 2022 med låten Bluffin, som bland annat skrevs av Ali Jammali och Sami Rekik (som också tävlade med ett eget bidrag), som slutade fyra i finalen och i Melodifestivalen 2023, som en av låtskrivarna bakom Paul Reys ”Royals”.

Nu är Liamoo tillbaka igen en i tävlingen och den här gången heter låten ”Dragon” som han har gjort tillsammans med Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt och Julie ”Kill J” Aagaard. Det kan noteras att även den här gången tävlar han mot Medina och precis som då är han i den andra deltävlingen och de i den avslutande deltävlingen…

 

 

06. Fröken Snusk – ”Unga & fria”


Foto: ESC-Panelen

Artisten Fröken Snusk är en artist som blev känd så sent som i september 2022 då hon tillsammans med musikproducenten Rasmus Gozzi släppte låten Rid mig som en dalahäst som ganska omgående blev en succé, bland annat på Spotify. Fröken Snusk har även fler låtar i sin repertoar med liknande ”snuskigt innehåll”-titlar som finns att lyssna på olika plattformar för den som är intresserad. Hon har spelat in låtar där hon sjunger själv och tillsammans med andra artister.

Däremot är det än idag okänt vem denna epadunk-artist egentligen är. Fröken Snusk har som andra artister som exempelvis Subwoolfer i Norge (förvisso tills de avslöjade sig själva) och Lordi i Finland valt att hålla sin identitet hemlig. Eller snarare att det bara är hon själv och vissa personer i hennes närhet som vet vad hon egentligen heter. För att dölja sin identitet bär hon alltid en rosa balaklava.

Nu ska Fröken Snusk vara med i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Unga & fria” som hon har skapat ihop med Sara Ryan, som många nog känner igen från Melodifestivalen 2016 (under artistnamnet SaRaha) då hon själv deltog med tävlingsbidraget ”Kizunguzungu” som tog sig till final via Andra chansen och slutade på nionde plats.

 


 

Kommentera