Melodifestivalen 2024: Artisterna i deltävling 5

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu på lördag (2:a mars) avgörs den femte och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordningen.

 

01. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”


Foto: ESC-Panelen

Den norska tvillingduon Marcus & Martinus (Marcus och Martinus Gunnarsen från Trofors i Norge, födda 21 februari 2002) slog igenom som tioåringar i Norsk MGP junior och har fortsatt med musiken sedan dess. Både i hemlandet men även i Sverige är det mycket populära, inte minst med låten Elektrisk men de har såklart också andra hits på sina CV:n. 2022 vann de Masked Singers Sverige i TV4 och de har sedan dess haft sin bas i Sverige.

Under Melodifestivalen 2023 deltog duon i Melodifestivalen med bidraget Air som tog de raka vägen till final där de var Loreens närmaste konkurrent till vinsten. Det slutade med en andraplats men populariteten slutade inte för det, tvärtom ökade den. Med andraplatsen i bagaget ska Marcus & Martinus tävla igen i Melodifestivalen, den här gången med låten ”Unforgettable” som de likt föregående års bidrag har skapat tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Skillnaderna den här gången är att de dels medverkar i den avslutande deltävlingen, dels får inleda programmet (istället för att avsluta).

 

 

02. Chelsea Muco – ”Controlla”


Foto: ESC-Panelen

Chelsea Muco föddes i Burundi och kom till Sverige när hon var sju år. När hon flyttade hit hade hennes mamma redan bott i Sverige ett tag och de flyttade sedan till Värmland för att sedan flytta till Jordbro utanför Stockholm. Musiken fanns hela tiden med och när hon bodde i Jordbro fick hon kontakt med Pa Modou från Panetoz och de började arbeta ihop med musiken. Sedan dess har Chelsea gett ut musik som låtarna Story, Come Closeroch Rollin samt skådespelat, bland annat i filmen Gola inte (från 2015) där hon spelar karaktären Céleste.

Nu är det dags för Chelsea Musco att ställa sig på Melodifestivalens scen med låten ”Controlla” som hon har skapat ihop med Anderz Wrethov, Elsa Carmona Oljelund, Fernand MP, Karl Flyckt och Pa Modou.

 

 

03. Jay Smith – ”Back to My Roots”


Foto: ESC-Panelen

Jay Smith är född den 29:e april 1981 i Helsingborg. Han slog igenom publikt genom sin medverkan i Idol 2010 där han tog sig hela vägen från audition via slutaudition till kvalveckan och sedan till veckofinalerna. Vecka för vecka röstade tittarna kvar honom och i finalen ställdes han mot Minnah Karlsson där det slutligen blev han som vann. Det gjorde att han fick ge ut vinnarlåten Dreaming Peopleoch en kort tid efter finalen släppte han också ett debutalbum. Han har sedan dess gett ut ytterligare två album åren 2013 och 2019 och en rad singlar, bland annat Boomerangsom han gjorde med Smash Into Pieces.

Nu väntar en Melodifestivalresa för Jay Smith med bidraget ”Back to My Roots” som han har gjort tillsammans med Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith och Victor Thell.

 

 

04. Elecktra – ”Banne maj”


Foto: ESC-Panelen

Dragshow-artisten Elecktra spelas av artisten Robin Werner (född 17:e augusti 1987). Robin växte upp i Skåne och har i snart 20 år uppträtt som Elecktra på såväl de stora som mindre scenerna. Några av de produktioner Electra har synts till i är Cabaret Moulin och med After Darks This Is It (som var Christer Lindarws sista show på scenen innan han blev producent för After Dark).

Förra våren tävlade Elecktra i Drag Race Sverige och med låtar som Unna dajoch Lugna dajgjorde hon genast succé. Nu är det hennes tur att sjunga ”Banne maj” till tv-tittarna i Melodifestivalen, en låt som Electra har skapat ihop med Anderz Wrethov, Elin Wrethov och Jonny Werner.

 

 

05. Annika Wickihalder – ”Light”


Foto: ESC-Panelen

Annika Wickihalder har sedan barnsben funnit musiken där hon har sjungit både egna och andras låtar. Många känner nog igen Annika från hennes medverkan i Idol 2021 som tog henne från första audition via slutaudition och kvalvecka till veckofinalerna där hon slutade på tredje plats. Förra året släppte hon sin debut-EP Hollow och singeln Speed Of Sound”. Hon har även haft ett antal spelningar på olika ställen.

Nästa spelning äger rum i Melodifestivalen 2024 där hon ska framföra bidraget ”Light” som är gjord av hennes själv, Herman Gardarfve, Linnea Gawell och Patrik Jean. Både Herman Gardarfe och Patrik Jean har tidigare skrivit en vinnarlåt ihop och har dessutom haft med flera andra Melodifestivalbidrag genom tiderna, dessutom tävlar Patrik Jean även som låtskrivare i Maltas uttagning.

 

 

06. Medina – ”Que Sera”


Foto: ESC-Panelen

Medina bildades år 2003 av Sami Rekik och Ali Jammali från Stockholm och Göteborg. Från det att de träffades 2002 och fram till 2018 spelade de ihop och de hann släppa en rad singlar och en mängd album. Under den här perioden hann de även med att starta eget produktionsbolag. Flera av deras låtar har blivit stora hits exempelvis Där palmerna bor, Miss Decibel och Se på mig nu, bara för att nämna några av deras låtar.

2018 bestämde sig Sami och Ali för att lägga ned Medina och fram tills nu har de hållit på med andra projekt. Exempelvis tävlade Sami ihop med WAHL i fjolårets Melodifestival med bidraget 90-taletsom dock åkte ut direkt i sin deltävling. Men i Melodifestivalen 2022 gjorde Medina en comeback och debut i Melodifestivalen – både med sitt bidrag ”In i dimman” samt som två av låtskrivarna bakom Liamoos låt ”Bluffin”. Bägge bidragen tog sig till final och slutade i toppen.

Nu 2024 är Medina tillbaka igen med låten Que Sera” som de har skapat ihop med låtskrivarna Anderz Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Låten kommer att avsluta de fem deltävlingarna och blir därmed det 30:e bidraget i ordningen för denna tävlingsupplaga.

 


 

Kommentera