Melodifestivalen 2024: Artisterna i deltävling 4

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu på lördag (24:e februari) avgörs den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordningen.

 

01. Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”


Foto: ESC-Panelen

Albin Tingwall är född den 25:e juli 2003 i Sigtuna. Publikt slog han igenom 2022 när han sökte till Idol i TV4 och kom med från första audition via slutaudition och kvalveckan till veckofinalerna. Han röstades sedan kvar vecka efter vecka till den stora finalen där han mötte Nike Sellmar där han slutade på andra plats. Han har därefter gett ut två singlar (How Am I Supposed to Live Without You” som cover och sin egna låt Something About You).

I år, 2024, ställer han för första gången upp i Melodifestivalen med låten ”Done Getting Over You” som är gjord av låtskrivartrion Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Det är ett rutinerat låtskrivargäng som har ESC-vinnarlåtar på sina CV:n!

 

 

02. Lia Larsson – ”30 km/h”


Foto: ESC-Panelen

Lia Larsson är en 23-årig sångerska från Dalarna som framförallt har slagit igenom på TikTok. Hon släpper både videomaterial där hon dansar till andra artisters låtar samt egna låtar, exempelvis Banka Banka”, ”Fara ner på bynoch Va sa ’ru (Russin På Russin Av)”. Hon har även uppträtt på en rad scener, däribland på Allsång på Skansen i somras. Totalt har hon streamats över 30 miljoner gånger på Spotify vilket är väldigt mycket.

Nu ska hon få uppträda på Melodifestivalens stora scen med bidraget ”30 km/h” som är gjord av henne själv tillsammans med Axel Schylström, Jimmy Jansson, My Söderholm och Thomas G:son.

 

 

03. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”


Foto: ESC-Panelen

Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, född 10:e juni 1987, slog igenom som 10-åring i gruppen Dizzy Woop men det var som soloartist 2014 som hon gav ut sin första singel ”My Flower”. Tre år senare kom hon med som låtskrivare i Melodifestivalen bakom Mariettes ”A Million Years” och året därpå med sin egna låt Cry som inledningsvis var förhandstippad att gå till final 2018 men åkte ut direkt i sin deltävling.

Redan året därpå var Dotter tillbaka i sammanhanget, nu åter som låtskrivare och den här gången bakom Lina Hedlunds ”Victorious” som precis som i Mariettes fall tog sig till final. 2020 gjorde Dotter ett nytt försök att tävla i Melodifestivalen och med låten Bulletproof blev det direkt succé. Låten tog sig inte bara till final utan hamnade tvåa med bara en poäng från att vinna, här bakom de andra förhandsfavoriterna The Mamas! Dotter ställde även upp med låten Little Toti Melodifestivalen 2021 som skrevs av henne och sambon Dino Medanhodzic som återigen tog sig till final och slutade fyra, återigen med endast en poäng bakom The Mamas.

I år är Dotter tillbaka för ett fjärde Melodifestivalförsök. Nu heter låten ”It’s Not Easy to Write a Love Song” som hon precis som med föregående tävlingsbidrag (”Little Tot”) har gjort tillsammans med Dino Medanhodzic.

 

 

04. Scarlet – ”Circus X”


Foto: ESC-Panelen

Scarlet är en metalduo bestående av artisterna Scarlet och Thirsty. I likhet med Fröken Snusk (som vi tidigare har presenterat) går även dessa två artister under sina respektive alias och det är ingen förutom de själva och deras närmaste krets som vet vilka de är. Enligt uppgifter släppte duon sina första tre låtar år 2018 som hette Age of Seduction”, ”Hail the Apocalypse” och ”Killer Quinnvilka har följts upp med fler låtar sedan dess.

Gruppen har även varit för-band åt Smash Into Pieces som de nu får möta i Melodifestivalen, om än i olika deltävlingar. Deras låt i den här tävlingen heter ”Circus X” och är gjord av de själva tillsammans med Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira (som tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger med rockgruppen Lillasyster), Jessica Rachel Chertock, Simon Boustedt och Staffan Amberlind.

 

 

05. Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”


Foto: Stefan Eriksson
Bilden är publicerad med tillstånd av bildägaren

Det mycket välkända dansbandet Lasse Stefanz bildades 1967. Bandet utgörs idag av sångaren Olle Jönsson, gitarristen J. Christer Ericsson, klaviatur- och dragspelssångaren Jonas Rignell, trummisen Gunnar Nilsson, basisten Anders Dahlgren och saxofon- och klaviaturspelaren Henrik ”Henke” Svensson. Gruppen har såklart haft fler medlemmar än så men det här är dagens uppställning.

Sedan tidigt 1970-tal har Lasse Stefanz gett ut musik och spelat på många ställen runt om i landet. Det var dock på 80-talet som de stora succéerna började komma inte minst med låten Oh Julie!som blev den första (av många) Svensktoppsettorna. Genom åren har bandet givit ut otal antal singlar och album och de har haft många försäljningsframgångar. Deras diskografi finns bland annat på Spotify.

Nu när de tävlar i Melodifestivalen blir det för andra gången. De var nämligen med 2011 med låten En blick och nånting händersom gjordes av Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell. Den gången slutade det med en femteplats i deltävlingen. Årets bidrag heter ”En sång om sommaren” och är gjord av Anders Wigelius, Anderz Wrethov och Robert Norberg.

 

 

06. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”


Foto: ESC-Panelen

Danny Saucedo, född 25:e februari 1986, slog igenom publikt när han sökte till Idol 2006 och kom med hela vägen till veckofinalerna. Han åkte förvisso ut på en sjätteplats men det var startskottet på en musikkarriär som har varit levande sedan dess. Han fick en stor succé med låten Tokyo 2007 och sedan har det rullat på med fler album och singelsläpp, programledarjobb och turnéer. Han har också haft ett givande samarbete med Mattias Andréasson och Erik Segerstedt i gruppen E.M.D. som bland annat ställde upp i Melodifestivalen 2009 med låten Baby Goodbye som blev trea i finalen (efter Caroline af Ugglas och vinnaren Malena Ernman).

2011 gick Danny solo i Melodifestivalen och gjorde comeback med In The Club som tog sig till final där det blev en andraplats efter Eric Saades ”Popular”. Året därpå försökte han på nytt, nu hette låten Amazing och även då slutade han tvåa, nu efter Loreens ”Euphoria”. 2013 var han återigen tillbaka i sammanhanget men inte som tävlande artist utan programledare med Gina Dirawi. Tre år senare var han också med och skrev låten ”Youniverse” som Molly Sandén framförde. 2023 blev Danny också invald i Melodifestivalens Hall of Fame, något som uppmärksammades i finalens mellanakt.

Senast Danny Saucedo medverkade som tävlande artist i det här sammanhanget var 2021 då han ställde upp med Dandi dansasom han var med och gjorde med Karl-Johan Råsmark. För första gången framförde han sin låt på svenska och tog sig till final där han hamnade sjua. När han nu tre år senare tävlar i Melodifestivalen för femte gången är det med bidraget ”Happy That You Found Me” som han har gjort tillsammans med låtskrivartrion John Martin, Kristoffer Fogelmark och Michel Zitron. 

 


 

Kommentera