Melodifestivalen 2024: Artisterna i deltävling 3

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu på lördag (17:e februari) avgörs den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2024. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordningen.

 

01. Jacqline Moss – ”Effortless”


Foto: ESC-Panelen

Jacqline Mossberg Mounkassa, eller bara Jacqline Moss, är född den 2:a juli 1998 i Järna. Hon slog igenom publikt i Idol 2021 men under våren 2021 släppte hon en första singel som hette Do It Better. Senare under hösten sökte hon in till Idol via momentet Idolraketen och tog sig till kvalveckan där hon röstades vidare till veckofinalerna. Hon blev sedan kvarröstad vecka för vecka tills finalen där hon hamnade på andra plats. Ifjol släppte hon även låten Question My Love”.

Härnäst väntar tävlan i Melodifestivalen 2024 med bidraget ”Effortless” som är gjord av henne själv tillsammans med Dino Medanhodzic, Jimmy Jansson, Moa Carlebecker och Thomas G:son. Det bör tilläggas att Jacqlines medlåtskrivare Moa Carlebecker också tävlar som artist i den här deltävlingen, som den avslutande akten i startfältet.

 

 

02. Clara Klingenström – ”Aldrig mer”


Foto: ESC-Panelen

Clara Klingenström, född den 21:a februari 1995 i Visby på Gotland, har alltid hållit på med musik. 2019 släppte hon sin debutsingel Ensam i en stad men hon sökte även in till Melodifestivalen 2011 via den dåvarande webbjokertävlingen med låten ”Mr lonely man”. Dessutom har hon deltagit i Region Gotlands Musik direkt två gånger och 2012 vann hon P4 Gotlands uttagning till P4 Nästa (dåvarande Svensktoppen Nästa) med låten “It makes me crazy”.

År 2021 fick hon tävla i Melodifestivalen och tävlingsbidraget Behöver inte dig idagtog sig till final via Andra chansen där hon slutade på femte plats. Låten blev en succé på både Svensktoppen och Digilistan det året. Nu är hon tillbaka igen med låten ”Aldrig mer” som hon precis som med sitt föregående Melodifestivalbidrag har skapat ihop med två av Melodifestivalens mest rutinerade låtskrivare: Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

 

 

03. Kim Cesarion – ”Take My Breath Away”


Foto: ESC-Panelen

Artisten Kim Cesarion är född den 10:e juli 1990 i Stockholm. Han slog igenom publikt 2013 med låten Undressedsom sålde platina i bland annat Sverige, vilka följdes upp med låtarna Brains Outoch I Love This Life. Året därpå släppte han sitt debutalbum som har följts upp med ytterligare singlar samt en EP. Vad han däremot ännu inte har gjort är att tävla i Melodifestivalen, något han kommer att få göra anno 2024. Bidraget han framför i tävlingen heter ”Take My Breath Away” och är gjord av honom själv samt Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Mattias Andréasson och William Segerdahl.

Om låtskrivarkollegorna Albin Johnsén och Mattias Andréasson kan vi säga att de båda har god erfarenhet av att tävla i Melodifestivalen förut, både som låtskrivare bakom andra artister men även till sig själva. Albin har exempelvis tävlat själv en gång och som låtskrivare tre gånger tidigare medan Mattias har tävlat själv en gång, i grupp en gång och som låtskrivare två gånger. De tävlade också som en duo en gång och den låten gjorde de tillsammans.

 

 

04. Klaudy – ”För dig”


Foto: ESC-Panelen

William Schenberg, eller Klaudy som han kallar sig som artist, är en 24-årig artist från Tolered i Göteborg. Musik har alltid funnits med honom och det har fram tills nu blivit en del uppträdanden som han har tyckt om att göra. Förra året deltog han i programmet Songland där han släppte singeln ”Svarta moln” tillsammans med Cherrie och nu ska han delta i Melodifestivalen 2024!

Bidraget han ska framföra heter ”För dig” och den har han gjort tillsammans med Åke Olofsson. Bägge låtskrivare debuterar i det här sammanhanget.

 

 

05. Gunilla Persson – ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”


Foto: ESC-Panelen

Gunilla Persson är född den 31:a december 1958 i Norrköping men har bott större delen av sitt liv i USA. Hon har arbetat som både fotomodell, journalist och artist men är nog mest känd från den svenska realityserien Svenska Hollywoodfruar (och andra av dessa serier med liknande namn) som sändes i TV3 under flera år. I serien fick man följa några kända svenskamerikaner som Gunilla Persson i hennes och hennes familjs vardagsliv.

Nu ska Gunilla Persson för första gången tävla i Melodifestivalen och bidraget hon ska framföra heter ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”. Låten är gjord av Fredrik Andersson och är för övrigt den enda låt av alla årets 30 bidrag som bara har en låtskrivare på upphovet. Fredrik Andersson känner vi igen från förr då han har varit med på upphovet bakom såväl Frans’ vinnarlåt If I Were Sorry i Melodifestivalen 2016 som när Björn Ranelid ft. Sara Li tävlade med Mirakeli Melodifestivalen 2012.

 

 

06. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”


Foto: ESC-Panelen

Moa Carlebecker, eller Cazzi Opeia som hon kallar sig som artist, är född den 10:e november 1988. Hon är född och uppvuxen i Småland och 2009 slog hon igenom publikt när hon sökte till Idol och även om hon röstades ut redan i kvalfinalen släppte hon singeln I Belong To You året därpå.

Moa skriver också musik för andra artister, bland annat har hon skrivit flera låtar till artister inom K-pop-världen som gruppen Red Velvet som fick en megahit med Peek-A-Boo. 2022 ställde hon också upp som artist på scenen i Melodifestivalen med bidraget I Can’t Get Enoughsom tog sig till final via semifinalen och slutade på nionde plats. Samma år var hon med och gjorde låten Wonderlandsom artisten AleXa framförde i American Song Contest – som vann hela den uttagningen.

Ifjol var Cazzi Opeia tillbaka i Melodifestivalen och den här gången som en av låtskrivarna bakom Loreens Tattoo som ju som bekant först vann Melodifestivalen och därefter Eurovision. I år tävlar Cazzi Opeia på nytt i festivalen, både med sitt bidrag ”Give My Heart A Break” (som hon har gjort med Ellen Berg, Jimmy Jansson och Thomas G:son) samt som en av låtskrivarna bakom Jacqlines ”Effortless” som ju får inleda den här deltävlingen…

 


 

Kommentera