Schlagermagisterns analys inför Finalen i Melodifestivalen 2024

MELODIFESTIVALEN 2024 – ANALYS. Då har redan fem veckor gått sedan den första deltävlingen, och det är dags att vända blickarna mot finalen. Vem har egentligen störst chans att vinna årets Melodifestival? Vår Schlagermagister har som vanligt tittat närmare på statistiken.

 

Ett startfält utan tidigare vinnare!


Sedan 2018 har varje Mellofinal innehållit åtminstone 1 tidigare vinnare – en trend som varit tämligen stark. Emellertid stod det klart redan i december 2023 att så inte skulle bli fallet i årets Mello. I årets startfält har det varit kliniskt fritt från tidigare vinnare – iallafall vad gäller artister. Däremot har årets startfält varit späckat med andra veteraner – och finalstartfältet innehåller inte mindre än 9 tidigare deltagare.

Det som är mest imponerande är att av dessa nio tidigare deltagare så har tre av dem nått silver i tävlingen minst en gång (Danny Saucedo, Dotter och Marcus & Martinus) och ytterligare tre har dessutom vunnit brons tidigare (Medina, LIAMOO och Smash into Pieces). Detta är alltså helt klart ett år i revanschens tecken! Det kan också flikas in att nästan samtliga av dessa artister med tidigare pallplatser, har relativt nyligen tagit sina pallplatser – inom de senaste 5 åren. Undantaget är Danny Saucedo som tog sin senaste pallplats 2012. Han var dock så sent som 2021 med i finalen med “Dandi dansa” och fick den gången sjundeplatsen. Det är alltså inte några schlagetstofiler det handlar om här – utan högaktuella artister. Lägg därtill Cazzi Opeia, som visserligen inte har tagit någon pallplats som artist, men som låtskrivare vunnit både Melodifestivalen, Eurovision och American Song Contest de senaste två åren.

 • 2024: 9 artister med Melloerfarenhet – 0 tidigare vinnare!
 • 2023: 8 artister med Melloerfarenhet – 1 tidigare vinnare
 • 2022: 6 artister med Melloerfarenhet – 3 tidigare vinnare
 • 2021: 10 artister med Melloerfarenhet – 5 tidigare vinnare
 • 2020: 11 artister med Melloerfarenhet – 3 tidigare vinnare
 • 2019: 11 artister med Melloerfarenhet – 2 tidigare vinnare
 • 2018: 6 artister med Melloerfarenhet – 1 tidigare vinnare

 

Låtskrivarna – de verkliga finalmonstren

Som vi ser så är årets finalstartfält ett riktigt getingbo med 6 artister som nyligen stått på pallen i tävlingen. Men i ärlighetens namn är det teamen bakom dem som är de riktiga veteranerna. Jimmy “Joker” Thörnfeldt ligger bakom 5 av bidragen i finalen – vilket visserligen är ett bidrag mindre än ifjol, men fortfarande mer än någon annan låtskrivare i Mellohistorien. “Jokern” har alltså ett imponerande rekord på flest antal finalbidrag i en Mello (6 st. 2023) och fortsätter att totalt dominera även årets final. Och det verkar också gå relativt bra för hans bidrag – ifjol var han med att skriva “Tattoo”, “Air” och “Six feet under” – alltså samtliga bidrag som hamnade på pallen. Året innan skrev han “In i dimman” som slutade 3:a och 2021 skrev han vinnarlåten “Voices”. I år ligger han alltså bakom 5 bidrag, bl.a. Marcus & Martinus, LIAMOOs och Medinas låtar – som ju är starkt tippade att sluta högt i finalen.

I den andra ringhalvan har vi såklart Thomas G:son. Han har dock bara 2 låtar med i årets final – Cazzi Opeias och Jacqlines låtar. En intressant detalj är att han skrivit båda dessa låtar tillsammans med Moa Carlebecker (alias Cazzi Opeia) och Jimmy Jansson – samma låtskrivargäng som skrev “Tattoo” (minus Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Peter Boström och Loreen då). Det är alltså ett riktigt “Dream team” som han parat ihop sig med i år.

Vi behöver såklart också nämna Anderz Wrethov som har med 3 låtar i finalen (LIAMOOs, Maria Surs och Medinas låtar). Anderz och “Jokern” är dock redan klara för årets ESC då de har skrivit Österrikes bidrag i Malmö. Men de som kanske har mest internationell tyngd är ändå Joy Deb och Linnea Deb – som ju vann ESC 2015 med “Heroes” och Måns Zelmerlöw. I år har “Debbarna” med 2 bidrag i finalen – Marcus & Martinus och Smash into Pieces.

Som ni ser är det en riktig låtskrivarmaffia som dominerar årets final. Men finns det något bidrag med helt nya låtskrivare då? Nja, det bidrag som har minst veteraner är faktiskt Danny Saucedos bidrag “Happy that you found me”. Förutom Danny, som ju deltagit som låtskrivare flera gånger förut i Mellon, så är de övriga tre låtskrivarna till bidraget helt nya i Mellon. Det betyder dock inte att de är rookies – tvärtom! En av låtskrivarna – Michel Zitron, har skrivit flera av Swedish House Mafias stora hits, bl.a. “Save the world” och “Don’t you worry child”, och Aviciis “Fade into darkness”. Så de verkliga giganterna i årets Mellofinal – de sitter i green room!

 

Idolgänget – nykomlingarna

De tre debutanterna i årets final då, har de någon vettig chans? Mellovinnaren behöver inte nödvändigtvis ha varit med i Melodifestivalen förut, men man behöver definitivt vara lite känd hos publiken sedan tidigare. Tusse (2021) vann ju idol 2019, Frans hade ju slagit igenom med “Zlatanlåten” redan 2006 och Robin Stjernberg hade ju även han deltagit i Idol innan han vann Mellon 2013. Med andra ord, att komma från “det blå” och plötsligt vinna Mellon är extremt ovanligt numera.

Ett gemensamt tema bland framgångsrika debutanter – ja – det är att komma från Idol – och som av en händelse så är samtliga tre nykomlingar i årets Mellofinal, tidigare deltagare i Idol. Jay Smith deltog redan 2010, och vann då till och med hela tävlingen. Sen dess har det dock varit lite mer tyst från honom, men de mer “åldersrika” tittarna kommer säkert väl ihåg honom från hans Idolsuccé för 14 år sedan. Annika Wickihalder däremot, är mer färsk från Idol då hon deltog 2021 – dock utan att vinna. Lite bättre gick det dock för Jacqline som ju som bekant kom tvåa i tävlingen 2022. Det råder alltså inget tvivel om att dessa nykomlingar redan är välbekanta för den svenska publiken.

Vad väger då tyngst – att vara känd från Idol eller ha tagit en pallplats i Mellon tidigare? Ja, konstigt nog verkar det var överlägset bättre att vara känd från Idol! För om man kikar på de artister som vunnit Mellon sedan år 2000, så är det enbart en liten skara som vunnit tävlingen efter att ha tagit silver eller brons i tävlingen tidigare: Måns Zelmerlöw, Sanna Nielsen, Eric Saade, Carola, Lena Phillipson och Friends. Och då ska påpekas att Måns ju faktiskt deltog i Idol innan och Friends hade sin egen talangshow som ju var föregångaren till Idol. Så om du inte är Sanna Nielsen, Eric Saade, Carola eller Lena PH, och inte tävlat i Idol, då brukar man inte kunna få revansch om man redan tagit ett mello-silver eller mello-brons.

 

Speloddsen dagarna före

Det klart mest tillförlitliga verktyget att förutspå vinnaren i årets Mello är dock speloddsen. Man kan alltid hålla sig lite skeptisk till dem, de är ju inte 100% säkra och ibland slår de ju spektakulärt fel. Men, i ärlighetens namn så har detta bara skett tre gånger de senaste tio åren. Exempelvis 2013 förutspådde oddsen Yohio som vinnare – men jurygrupperna ville annorlunda. Trots att Yohio vann tv-tittarnas röster överlägset så vann Robin Stjernberg till slut genom starkt stöd från den internationella juryn. År 2017 var situationen mycket densamma – oddsen förutspådde Nano, som också vann tv-tittarnas omröstning klart. Men med jurygruppernas hjälp så vann istället Robin Bengtsson. Sist, 2020 förutspådde oddsen att Dotter skulle vinna, men med EN ynka poäng vann The Mamas istället. Detta var ju rena skrällar, chockar rent av, och kom ju i grunden av att finalstartfältet var mycket jämnt.

Här bör tilläggas att 2020 var det extremt jämnt mellan alla bidrag – inte bara mellan 1:an och 2:an – och att sätta odds i ett sådant getingbo var nog mycket svårt. Ifjol var däremot ett väldigt stabilt år – Loreen hade över 85% vinnarchans enligt spelbolagen – och vann ju också väldigt klart före Marcus & Martinus – både hos jurygrupper och tv-tittare. I år är det dock just Marcus & Martinus som övertagit Loreens låga vinnarodds från ifjol. Så här ser de ut just nu (vinnarchans inom parentes):

 1. Marcus & Martinus (65%)
 2. Jacqline (8%)
 3. Danny Saucedo (7%)
 4. LIAMOO (5%)
 5. Maria Sur (4%)
 6. Medina (3%)
 7. Dotter (3%)
 8. Smash Into Pieces (2%)
 9. Annika Wickihalder (1%)
 10. Jay Smith (1%)
 11. Cazzi Opeia (1%)
 12. Lisa Ajax (<1%)

 

Kommentar

Spelbolagen är helt överens om att det för första gången blir utländska segrare i Melodifestivalen – den norska tvillingduon har 65% vinnarchans vilket ändå får räknas som en brutalt hög chans. Visst, Loreen hade 85% chans inför finalen ifjol, men hon hade också alla tiders lägsta vinnarodds då – ett imponerande rekord. Mer rimliga siffror får vi om ser till åren innan – Cornelia Jacobs hade 53% (2022), Tusse 61% (2021) och John Lundvik 63% (2019). Då skall nämnas att John Lundvik bara var ett fåtal poäng ifrån maxpoängen i finalen. Så vi kan nog med god säkerhet anta att det nog blir Marcus och Martinus som segrar i år – deras vinnarchans är helt i linje med vad som brukar räcka. Men det som verkligen sätter spiken i kistan är att tvåan på listan, Jacqline enbart har 8% vinnarchans just nu. Det skiljer alltså 57% mellan henne och Marcus & Martinus! Att avståndet är så stort gör det fullständigt glasklart att tvillingparet inte har någon egentlig utmanare. En skön revansch för förlusten mot Loreen – som ju utklassade Marcus & Martinus med liknande siffror ifjol.

 

Flest views just nu

Då den digitala singellistan ännu inte uppdaterats för denna vecka så får vi kika på YouTube och hur många visningar finalbidragen har där – för att få en uppfattning om vad folk vill se och höra ifrån årets final. Så här ser det ut på de officiella framträdandena för varje bidrag från Melodifestivalens officiella youtubekanal (antal visningar inom parentes):

 1. Marcus & Martinus (366 000)
 2. Medina (202 000)
 3. Maria Sur (177 000)
 4. Dotter (133 000)
 5. Jacqline (132 000)
 6. Cazzi Opeia (114 000)
 7. Smash Into Pieces (105 000)
 8. LIAMOO (97 000)
 9. Danny Saucedo (84 000)
 10. Jay Smith (82 000)
 11. Annika Wickihalder (46 000)
 12. Lisa Ajax (46 000)

Marcus & Martinus visar sig populärast här med – även om det ska tilläggas att Fröken Snusk, Gunilla Persson och Lia Larsson alla har betydligt mer visningar än Marcus & Martinus. Dessa tre lyckades inte nå final så att de är så populära kan tyckas konstigt. Men samtidigt har dessa låtar legat ute längre på YouTube än Marcus & Martinus – och dessutom kunnat spelas på radio ända sedan sina deltävlingar. De har alltså haft lite längre tid på sig att samla popularitet, vilket säkert förklarar en del.

Emellertid finns andra intressanta detaljer i denna lista. Medina och Maria Sur verkar väldigt populära – kanske drar de mer publik än vad spelbolagen verkar tro? Det kan också vara så att de drar en större internationell publik eftersom YouTube ju är en internationell sida. Kanske detta återspeglas i hur den internationella juryn röstar? Även Dotter, Jacqline och Cazzi Opeia verkar locka tittare på YouTube, vilket bådar gott för dem. För Danny, Jay, Annika och Lisa verkar det dock svårare, de har inte alls lyckats nå ut på YouTube lika bra som de andra. För Danny, som ändå har hyfsat bra odds, kan detta te sig väldigt oroväckande. Kan hända att han helt enkelt är för “old news” för de som använder YouTube? Svårt att avgöra. Vi får se om detta återspeglas i resultatet!

 

Startpositionerna – SVT:s sätt att lyfta favoriterna

Ni kanske trodde att startpositionerna lottas fram? Nej, där har ni fel. Det var länge sedan SVT lottade startordningen i Melodifestivalen. Sen flera år tillbaka så fördelar SVT själva den och de gör det givetvis inte slumpmässigt. De vet exakt om hur en bra startordning ser ut och vilka platser som passar bidragen bäst. Inledning och avslutning är viktigast – där vill du ha två riktiga partybomber. Men helst inte någon av förhandsfavoriterna. De ska istället ha en placering mellan 3-11. Startnummer 2 är ett otursnummer – än så länge har ingen någonsin vunnit tävlingen ifrån det startnumret eftersom det lättast glöms av då den hamnar alldeles efter öppningsnumret. SVT har generellt löst detta genom att ge andrapositionen till ett bidrag med mycket låg vinnarchans.

 

I år kan vi se att det är Maria Sur som inleder tävlingen och Danny Saucedo som avslutar den. Dessa två hederspositioner är såklart tunga poster – men vi får gå tillbaka till 2011 innan vi hittar ett vinnarbidrag på några av dessa startpositioner. Då vann Eric Saade från den sista startpositionen! Som en kuriositet kan tilläggas att Danny inledde startfältet i finalen samma år – och slutade strax bakom Saade i resultatlistan. Danny har för övrigt alltid startat först eller sist i finalen – iallafall som soloartist. Men detta har alltså ännu inte lett till någon vinst.

 

Startnummer 10 har de senaste 9 åren (sedan finalen expanderade till 12 låtar) varit det absolut vanligaste startnumret för det blivande vinnarbidraget. I år har det gått till LIAMOO, som definitivt gynnas av att ligga nära slutet. Dock är han omringad av två riktigt arenamässiga upptempolåtar: “Que Sera” med Medina (9:e) och “Effortless” med Jacqline (11:a). Frågan är om det verkligen är så bra startnummer för LIAMOO? Tveksamt.

Det näst bästa “vinnarhålet” i startfältet brukar annars vara mellan nummer 4-7. Här hittar vi i år Smash into pieces (4:a), Cazzi Opeia (5:a), Annika Wickihalder (6:a) och Marcus & Martinus (7:a). Det råder ingen tvekan om att Marcus & Martinus dragit en vinstlott här – de ligger inklämda mellan två av de mycket få balladerna i år: Annika Wickihalder och Dotter. Det kommer gynna dem rejält i finalen. Samtidigt får man ändå lyfta fram att även Annika och Dotter också lär gynnas av att ligga nära Marcus och Martinus – då kontrasten blir väldigt stor.

 

Nitlotten i finalen drar dock Jay Smith och Lisa Ajax – som går ut som 2:a och 3:a denna kväll. De är också tippade att sluta längst ned i resultatlistan av spelbolagen.

 

Hur röstar de internationella jurygrupperna?

De internationella jurygrupperna har, sedan de infördes i Mellon i stor skala 2011, haft en avgörande roll i vissa lägen. Allt som oftast håller de nämligen inte med tv-tittarna och i vissa fall så tycker de rent av illa om tittarnas favorit – och då har juryn fått sista ordet! Så var fallet 2022 då Cornelia fick juryns poäng, medan folkets favorit Anders Bagge lämnades närmast poänglös av juryn. Så här stora har skillnaderna varit de senaste åren.

 

2017 var Robin Bengtsson jurygruppernas vinnare och Nano deras två. Tittarna tyckte tvärtom och hade dessutom Robin först som trea.

2018 var såväl Benjamin Ingrosso (vinnare) som Felix Sandman (tvåa) både jurygruppernas och tittarnas två toppfavoriter.

2019 vann John Lundvik både juryns och tittarnas förstaplats medan tittartvåan Bishara ”bara” var juryns femma.

2020 var ett speciellt år då jurygrupperna och tittarna återigen hade samma topp två men i omvänd ordning. Jurygrupperna hade dessutom delad förstaplats mellan Dotter och The Mamas.

2021 vann Tusse både juryns och tittarnas förstaplats. Juryn hade Eric Saade som tvåa, som var först tittarnas fyra.

2022 var det samma topp två för juryn och tittarna men omvänd ordning. Juryn föredrog Cornelia Jakobs medan tittarna ville se Anders Bagge vinna finalen.

2023 hade juryn samma etta och tvåa: Loreen vann och Marcus & Martinus var tvåa.

 

Kommentar till detta

Loreen, John Lundvik, Benjamin Ingrosso och Tusse är de enda som lyckats charma både jurygrupper och tittare de senaste åren – frågan är hur det blir i år?

Ja det är kanske värt att påminnas om att de internationella jurygrupperna inte alltid är 100% överens. 2021 spred de sina 12:or mellan fyra olika bidrag, och 2020 satte de sina förstaplatser på både Dotter och The Mamas – där båda fick 65 poäng av juryerna. Kort sagt, det kan bli jämnt! Men att försöka förutspå hur de tänker är svårt. De tenderar dock att gilla moderna låtar och bryr sig ytterst lite om artisterna (och hur kända de är). Anders Bagge ratades ju av juryn 2022, då de säkerligen inte hade samma förhållande till honom som tv-tittarna hade. Frågan är om detta gynnar eller missgynnar storfavoriten Marcus & Martinus? Oklart! Dock ska vi komma ihåg att tvillingduon var klar 2:a bakom Loreen hos jurygrupperna ifjol, vilket ändå visar att deras stil går hem internationellt. Fast då kan man såklart lägga in en brasklapp och nämna att Kroatien, Österrike, Lettland och Spanien inte hade Marcus & Martinus som sin 2:a. Så i ärlighetens namn – om någon kan förstöra den norska festen i Friends arena på lördag, så är det de internationella jurygrupperna.

 

Vem ska slå Marcus & Martinus?

Hur vi än tittar på statistiken så ser vi ju tydligt att Marcus & Martinus är favoriterna att slå på lördag. De är totalt överlägsna i oddsen, har flest visningar på youtube och har därtill en perfekt startposition. Lägg därtill deras oerhört passionerade fans i Sverige – så inser  man att de har alla faktorer för sig. Men den största anledningen till att de ändå är så stora favoriter är förmodligen bristen på tydlig utmanare. I nuläget är startfältet bakom dem helt jämnt. Visst, spelbolagen ser Jacqline som största utmanare, men bara ytterst marginellt före Danny Saucedo, LIAMOO och Maria Sur. Tittar man återigen på YouTubes visningar blir det ännu mer oklart vem som faktiskt är den störste utmanaren  – då Maria Sur och Medina istället lyfts fram. Det går inte att tydligt peka ut någon här – och just därför är det omöjligt att ifrågasätta Marcus & Martinus favoritskap.

Den enda platsen där jag tror det kommer bli lite osäkert är just hos de internationella jurygrupperna – då jag verkligen kan se hur de slänger sina 12:or över hela startfältet. Visserligen kommer Marcus & Martinus säkert att få många poäng där, men jag är inte alls säker på att de kommer vinna juryomröstningen. Däremot känns det ganska givet att de vinner bland TV-tittarna. I allafall bland de yngre åldersgrupperna. Det märktes tydligt ifjol då de tre yngsta ålderskategorierna hade Marcus & Martinus som sina nästfavoriter bakom Loreen. Sedan sjönk deras popularitet stadigt ju högre upp i åldern tv-tittarna blev. De allra äldsta tv-tittarna placerade Marcus & Martinus som sin 4:a – vilket skvallrar om att de nog får svårt att charma pensionärerna även i år. Men då de inte har några tydliga utmanare så lär det räcka med att charma de yngre tittarna och åtminstone “tolereras” av de övriga. Så i slutändan står de nog som segrare skulle jag nog gissa – även om många nog kommer att gnissla med tänderna åt det hela och muttra elaka saker om norrmän. Men å andra sidan – det kan vi unna dem! Det var ju trots allt 15 år sedan Norge vann Eurovision sist…

 


 

Kommentera