Schlagermagisterns analys inför Finalen i Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – FINALEN. Ikväll lördag (11:e maj) sänds den finalen från Malmö Arena i Malmö. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilket bidrag som är trolig att vinna när alla poäng har delats ut.

 

OBS! Sedan denna artikel publicerades lämnade EBU beslut om att inte längre låta Nederländernas bidrag medverka i finalen. På de ställen som Schlagermagistern nämner Nederländernas chanser i finalen gäller således inte längre (uppdaterad 11 maj 2024)

 

Då är det äntligen dags för årets stora höjdpunkt – Eurovisionfinalen! Det har nästan gått ett år sedan Loreen vann sin andra seger i Liverpool, vilket innebär att det nu är Malmö Arena som öppnar portarna för denna händelse. Medan världen väntar på resultatet, så kikar vi närmare på statistiken som kan avslöja vinnaren på lördag. 

 

Odds till vinsten

Oddsen är det helt klart säkraste mätverktyget att utse vinnaren på. I princip varje år sedan 10-talet har vinnaren i ESC kunnat förutspås av oddsen – om än att det ibland varit väldigt jämnt. Ifjol trodde oddsen på en överlägsen svensk seger, men som vi minns så var det mycket jämnt mellan Sverige och Finland i toppen. Vid ett par tillfällen har dock oddsen missat vinnaren helt – 2016 var det Ukraina som skrällde sig till segern, trots att Ryssland och Australien toppade oddslistorna. Två år senare, 2018, så vann Israel finalen trots att Cypern var oddsfavoriter. Emellertid så var dessa två år högst ovanliga, då oddsen fluktuerade rejält under Eurovisionveckan. Cypern gick om Israel i oddsen bara några dagar innan finalen, trots att Israel i princip toppat listorna sedan två månader tillbaka. 2016 var å andra sidan också speciellt, då jurygrupper och tv-tittare inte alls kunde komma överens om vinnaren. Australien vann hos juryn och Ryssland hos tittarna, medan Ukraina lyckades komma 2:a hos båda och fick således högst poäng i sammanställningen. I ett sådant läge är det såklart svårt att förutspå vem vinnaren kommer att bli. Så låt oss kika på årets finalodds: 

Så här såg listan ut på Eurovisionworld.com dagen innan finalen (notera att placeringar och siffror kan ha justerats sedan dess): 

 • 1. Kroatien (39 %)
 • 2. Israel (24 %)
 • 3.Schweiz (11 %)
 • 4. Irland (5 %)
 • 5. Frankrike (5 %)
 • 6. Ukraina (5 %)
 • 7. Italien (3 %)
 • 8. Nederländerna (2 %)
 • 9. Grekland (1 %)
 • 10. Finland (1 %)
 • 11. Storbritannien (1 %)
 • 12. Sverige (1 %)
 • 13. Litauen (1 %)
 • 14. Norge (1 %)
 • 15. Österrike (1 %)
 • 16. Armenien (1 %)
 • 17. Georgien (<1 %)
 • 18. Spanien (<1 %)
 • 19. Estland (<1 %)
 • 20. Cypern (<1 %)
 • 21. Tyskland (<1 %)
 • 22. Slovenien (<1 %)
 • 23. Luxemburg (<1 %)
 • 24. Portugal (<1 %)
 • 25. Serbien (<1 %)
 • 26. Lettland (<1 %)

 

Kommentar

Det har varit rena vilda västern i oddsen i år, trots att det tidigt såg ganska stabilt ut. När samtliga bidrag valts ut i mars, så var Kroatiens Baby Lasagna favorit i oddsen, med Schweiz’ Nemo kort inpå. Emellertid förändrades det i mitten av april då alla eurovision pre-parties skedde runt om i Europa och flera av artisterna framförde sina låtar live för första gången – bl.a. Nemo. Då gick Schweiz upp i ledning och Kroatien blev ny tvåa. Bakom dessa två bidrag hade också flera bidrag kommit och gått – inledningsvis Belgien, Ukraina och Italien, men sen föll Belgien ifrån och Nederländerna och Frankrike tog över. Under Eurovisionveckan har sedan massor hänt, och sedan förra veckan så leder nu Kroatien igen – med en tydlig ledning över tvåan. Detta är en ledning som dessutom växt ännu mer sedan torsdagens semifinal. Spelbolagen har alltså utsett sin vinnare.  

Bakom Baby Lasagna däremot är det tuffare. Direkt efter torsdagens semifinal så kom Israel – ur ingenstans – och gick upp till andraplatsen! Detta kan bero på att det italienska TV-bolaget RAI kan ha läckt resultatet ifrån sin tittaromröstning efter sändningen, där det (om det är sant) visade sig att hela 40 % av de italienska tittarna röstat på Israel. En massiv vinst för Israel i sådana fall! Hur fallet än är så står det klart att Israel blivit en raket i oddsen – och kan mycket väl chocka världen i finalen. Tyvärr innebär detta såklart att Schweiz halkat ned till 3:e plats i oddsen, trots ett lyckat framförande i semifinalen.  

En annan raket i oddsen är Irland som chockartat steg i oddsen efter semifinal 1. Det högst ovanliga numret måste ha tilltalat många, och landet har gått från en plats i botten till 4:e plats i oddsen. Detta är såklart mycket ovanligt, men inget unikt. Kan påpekas att Australien 2016 inte alls hade särskilt bra odds innan repetitionerna, men steg sen oerhört snabbt upp till förstaplatsen. Portugal 2017 är ett annat exempel, där bidraget dessutom vann med en gigantisk marginal i finalen.  

I övrigt är det endast Frankrike, Ukraina, Italien och Nederländerna som kan lyftas fram, även om samtliga dessa länder tappat placeringar den sista veckan. Sverige har stadigt legat runt 10-16 plats i oddsen, så vi vågar nog säga att värdlandet inte lär vinna i år igen.         

 

Odds -juryomröstningen

Nytt för i år är att allt fler spelbolag även publicerar odds på vilka länder som tippas vinna jury- respektive tittaromröstningen i Eurovision. Då jury och tittare har lika många poäng att dela ut, så kan det vara värt att kika lite extra på hur spelbolagen tror att fördelningen kommer att bli. Vi börjar med att kika på oddsen för juryomröstningen (sammanställda odds från Eurovisionworld.com den 10 maj 2024): 

 • 1.Schweiz (43 %)
 • 2. Frankrike (22 %)
 • 3. Italien (10 %)
 • 4. Kroatien (8 %)
 • 5. Ukraina (3 %)
 • 6. Israel (2 %)
 • 7. Serbien (1 %)
 • 8. Armenien (1 %)
 • 9. Sverige (1 %)
 • 10. Grekland (1 %)
 • 11. Norge (1 %)
 • 12. Irland (1 %)
 • 13. Georgien (1 %)
 • 14. Portugal (1 %)
 • 15. Storbritannien (1 %)
 • 16. Nederländerna (1 %)
 • 17. Tyskland (1 %)
 • 18. Estland (1 %)
 • 19. Österrike (1 %)
 • 20. Litauen (1 %)
 • 21. Luxemburg (<1 %)
 • 22. Spanien (<1 %)
 • 23. Slovenien (<1 %)
 • 24. Cypern (<1 %)
 • 25. Finland (<1 %)
 • 26. Lettland (<1 %)

 

Kommentar

Inledningsvis bör vi här poängtera att det är mycket svårt att förutspå juryns favoriter – spelbolagen kan ju knappast gå efter reaktioner på sociala medier, streams eller andra indikatorer för att avgöra vad juryn kan tänkas gilla. Då juryn utgörs av branschrepresentanter från varje land, så lär det bli svårt att filtrera ut just deras åsikter på förhand. Därför bör vi såklart ta denna lista med en nypa salt! För här blir plötsligt ordningen helt annorlunda jämfört med den förra. Schweiz seglar här upp som självklar vinnare – en inte helt orimlig gissning, då bidraget har många bottnar och ett intressant budskap, alltså något som jurygrupperna kanske uppskattar mer än tittarna.  

Frankrike är sedan den solklara tvåan – vilket kanske kommer som en överraskning. Frankrike har inte varit en snackis i Malmö, men däremot stadigt med i oddslistans topp. Det är en av få ballader i årets tävling och ballader brukar generellt gå mycket bättre hos jurygrupperna än hos tittarna. Slimanes röstresurser är dessutom imponerande, vilket också brukar vara en faktor som juryn gillar.  

Italien ses här på tredjeplatsen, vilket kanske inte heller är så svårförstått. Italiens bidrag brukar gå hem hos juryerna, och den höga produktionskvaliteten på bidraget torde tilltala juryn. Kroatien, den stora oddsfavoriten, ligger här först på 4:e plats. Det vittnar om att många ser Kroatiens bidrag som alltför “folkligt” d.v.s. enkelt och okomplicerat för juryns smak. Vi minns ju förra året då den mer suggestiva och komplicerade “Tattoo” vann juryomröstningen överlägset, medan den mer lättillgängliga och folkliga “Cha cha cha” vann tittaromröstningen överlägset. Frågan är dock om Kroatien verkligen kommer att hamna så långt bak i juryomröstningen? Vi får se. 

Noterbart är att länder som Serbien, Sverige och Portugal ligger högre här än i den “stora” oddslistan. Detta är länder som i år kanske har bidrag som är svårare att ta till sig för tittarna, och således kommer att gynnas av juryn.  

 

Odds – Tittaromröstningen

Till skillnad från oddsen på juryomröstningen så är sannolikt oddsen för tittaromröstningen betydligt säkrare. Här kan nämligen spelbolagen kika på indikatorer som streams, reaktioner på sociala medier och inte minst vad folk själva satsar pengar på. Rimligtvis satsar folk pengar på det bidrag som man själv kommer att rösta på. Så hur ser speloddsen ut här just nu? (sammanställda odds från Eurovisionworld.com den 10 maj 2024): 

 • 1. Israel (40 %)
 • 2. Kroatien (35 %)
 • 3. Ukraina (9 %)
 • 4. Nederländerna (7 %)
 • 5. Irland (7 %)
 • 6.Schweiz (2 %)
 • 7. Italien (2 %)
 • 8. Finland (1 %)
 • 9. Frankrike (1 %)
 • 10. Grekland (1 %)
 • 11. Armenien (1 %)
 • 12. Sverige (1 %)
 • 13. Norge (1 %)
 • 14. Österrike (1 %)
 • 15. Georgien (1 %)
 • 16. Litauen (1 %)
 • 17. Storbritannien (1 %)
 • 18. Serbien (1 %)
 • 19. Cypern (1 %)
 • 20. Estland (1 %)
 • 21. Spanien (1 %)
 • 22. Luxemburg (1 %)
 • 23. Slovenien (1 %)
 • 24. Portugal (<1 %)
 • 25. Tyskland (<1 %)
 • 26. Lettland (<1 %)

 

Kommentar

Innan vi dyker för djupt ned här så bör sägas att denna lista ändras snabbt och kommer sannolikt se annorlunda ut när denna artikel publiceras. Vi ser här hur Israel och Kroatien överraskande nog är 1:a och 2:a. Då ska tilläggas att Kroatien på fredag förmiddag var klar 1:a på denna lista! Israel går således mycket fort om i oddsen och kommer sannolikt att dryga ut sin ledning fram till finalen. Det kan mycket väl vara så att många tänker stödrösta på Israel, alternativt att många tror att andra kommer att göra det. I varje fall så anar jag att denna utveckling troligen inte hade skett om inte landet möts av sådana protester i Malmö och i andra delar av världen. Det blir i varje fall mycket intressant att se hur denna utveckling fortlöper – det känns som att fältet just nu är helt öppet mellan Kroatien och Israel. 

I övrigt så såklart även Ukraina med i toppen här – trots att man går ut som nummer 2 i finalen, den sämsta möjliga startpositionen! Landet kommer dock sannolikt att få ett starkt folkligt stöd, även här p.g.a. krigstillståndet i landet.  

Sedan har vi två ordentliga bubblare: Nederländerna och Irland. Det är på rak arm nästan helt omöjligt att förutspå hur tittarna kommer att ta till sig dessa två udda bidrag. Här tippas de högt, men kan såklart lika gärna bli floppar. Klart är dock att de sannolikt kommer klara sig bättre hos tittarna än hos jurygrupperna. För juryns tippade favorit, Schweiz, ser det halvbra ut. 6:e plats är visserligen inte särskilt bra, men är jämförbart med vad Kroatien hade i juryn oddslista. Sen är såklart frågan om det verkligen blir så – det lär vi snart bli varse om. Men spännande lär det bli! 

  

ESC-fansens omröstningar

ESC-fansen har varje år sin egen omröstning om vilka bidrag de själva vill ska vinna. Den mest omfattande är OGAE-poll, där varje lands medlemsorganisation ger poäng enligt Eurovision-sättet 12, 10, 8, o.s.v. Det här ger en väldigt tydlig bild över vad ESC-fansen tycker, vilket är ett bra komplement till övriga indikatorer. Denna omröstning sker dock nästan en månad innan Eurovision kör igång, så den tar inte hänsyn till hur bidragen faktiskt framförs live i Eurovision. Därför återspeglas ofta de dåvarande oddsen tydligt i omröstningen, då oddsfavoriten gärna tar topplaceringen. Sverige vann omröstningen 2022 OCH 2023, Malta 2021, Italien 2019, Israel 2018 och Italien 2017 – alla var tidiga oddsfavoriter. Omröstningen ger således en förvånansvärt bra indikation på vinnaren – men är mycket bunden till de dåvarande oddsen. Så här slutade årets OGAE-poll den 27 april (med de icke-kvalificerade bidragen borttagna):

 • 1. Kroatien (356 p)
 • 2. Italien (338 p)
 • 3.Schweiz (290 p)
 • 4. Frankrike (188 p)
 • 5. Ukraina (150 p)
 • 6. Österrike (129 p)
 • 7. Litauen (108 p)
 • 8. Spanien (103 p)
 • 9. Nederländerna (96 p)
 • 10. Grekland (91 p)
 • 11. Storbritannien (89 p)
 • 12. Sverige (59 p)
 • 13. Israel (53 p)
 • 14. Norge (43 p)
 • 15. Luxemburg (12 p)
 • 16. Slovenien (10 p)
 • 17. Serbien (7 p)
 • 18. Estland (5 p)
 • 19. Cypern (4 p)
 • 20. Armenien (2 p)
 • 21. Georgien (1 p)
 • 22. Portugal (0 p)
 • 22. Tyskland (0 p)
 • 22. Lettland (0 p)
 • 22. Irland (0 p)
 • 22. Finland (0 p)

 

Kommentar

För första gången så lyckades Kroatien vinna fansens stora omröstning, vilket såklart måste vara stärkande för landet. De var dock tidiga favoriter i oddsen, vilket måste tas med i beräkningarna här. Samtidigt har stödet för Baby Lasagna varit kompakt och stabilt under hela Eurovisionveckan, vilket skvallrar om att Kroatien nog fortfarande är fansens val. Italien seglar dock upp som god 2:a bakom Kroatien – vilket inte är helt oväntat. Italien är ständigt med i fansens topplistor och har nästan alltid varit. I år så verkar de dock även ha oddsen med sig, men om detta har påverkat fansens röstning är svårt att säga. Den stora utmanaren Schweiz ligger dock 3:a här, trots att Nemo fick massivt stöd efter sina framträdanden på “för-showerna” i bl.a. Barcelona tidigare i vår. Därför kan det kanske vara lite överraskande att se landet först på tredjeplats, men räkna med att stödet fortfarande är stort hos fansen.

 

Slutsatser

Vi har i år inte kikat närmare på indikatorer såsom antal streams på Spotify eller Youtube – mestadels p.g.a. att dessa indikatorer inte har lyckats säga särskilt mycket om slutresultatet. I år är exempelvis Sveriges bidrag “Unforgettable” en av de mest streamade bidragen på Spotify, men borde rimligtvis inte ha något med toppen i resultatlistan i Eurovision att göra. Istället är det just oddsen och fansens omröstningar som ger oss det mest tillförlitliga resultatet. Och när vi kikar på detta så inser vi att det kommer att bli rörigt i finalen! 

Vi kan visserligen se att Kroatien (i skrivande stund) är klar favorit till vinsten och att Israel går som en raket och blir den största utmanaren till segern. Schweiz torde också vara med i striden, sannolikt med hjälp av jurygrupperna. I bakgrunden ser vi Frankrike, Ukraina och Italien – och inte minst Irland – som är mycket svåra att gissa placeringen på. Vi har alltså ett riktigt getingbo här!  

Men saken är att situationen påminner mycket om läget 2016. Då skiftade oddsen också under sista veckan, med en klar publikfavorit och en juryfavorit – och bakom dessa två fanns en slamkrypare som plötsligt seglar upp som en doldis i omröstningen, slutar 2:a i båda omröstningarna och därmed vinner tävlingen. Jag tror att Israel i år är just den doldisen. Jag anar att landet kommer att gå hyfsat bra hos både tittare och jury, även om de sannolikt inte vinner hos någon av dem. Men då jag tror att Schweiz kommer att vinna juryomröstningen, men bli helt ignorerad i tittaromröstningen, och Kroatien kan vinna tittaromröstningen men hamna i botten hos juryn – så vinner troligen Israel årets tävling efter sammanställningen. Det kommer såklart att vara kontroversiellt, och jag vågar inte ens tänka på reaktionerna, men såsom läget utvecklas just nu så ser det faktiskt så ut.  

Men å andra sidan är det mycket som kan påverka – exempelvis hur eniga jurygrupperna är, eller hur pro-palestinaanhängarna tänker rösta (om de nu väljer att göra det). Det finns enormt många osäkra variabler här, så jag vågar verkligen inte utse någon vinnare efter den här genomgången. Men en rimlig gissning är att Kroatien, Israel och Schweiz återfinns i topp-5 i slutet av kvällen – men i vilken ordning vågar jag inte säga. Jag hoppas bara att vi har ett Eurovision kvar efter kvällens final.   

 


 

Kommentera