Schlagermagisterns analys inför semi 2, Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – SEMI 2. Imorgon torsdag (9:e maj) sänds den andra semifinalen från Malmö Arena i Malmö. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilka bidrag som är mest troliga att gå vidare till finalen.

 

Trots att dammet knappt hunnit lägga sig sedan tisdagens semifinal så är det redan dags för nästa semifinal. Denna är något tuffare att tippa på förhand då startfältet är väldigt spretigt och svårdefinierat. Här har vi visserligen 3 av förhandsfavoriterna, men också många länder som haft problem att kvalificera sig till finalen de senaste åren. Kort sagt, det är svårt att i förväg se mer än en handfull klara favoriter i denna semi. Så vilka går då vidare? Låt oss kika på de indikatorer som finns:

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen.

I förra årets andra semifinal prickade oddsen in just 8 av 10 bidrag! Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att de bidrag som ligger i topp-5 på oddslistan i princip aldrig missar finalen.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 2 bli ifall oddsen styrde (odds från Eurovisionworld.com, hämtat 5 maj 2024):

 

Oddsens finalister


1. Nederländerna

2.Schweiz

3. Grekland

4. Israel

5. Armenien

6. Norge

7. Belgien

8. Georgien

9. Österrike

10. Estland

 

 

Bidrag oddsen tippar åker ut


11. Danmark

12. Albanien

13. Lettland

14. San Marino

15. Tjeckien

16. Malta

 

Kommentar

Det ska inledas med att sägas att vi överraskande ser Nederländerna högst på denna lista – trots att Schweiz tippas att gå bättre i finalen. Men just i semifinaloddsen tror spelbolagen mer på Nederländerna, vilket är lite udda. Bakom dem har vi, inte oväntat, Israel och Grekland. Israel är ju årets dark horse. Blir intressant att följa utvecklingen på torsdag, då detta är årets “elephant in the room”.

Bakom dem har vi ett antal länder med udda bidrag som lite grann hamnat i skuggan detta år – bl.a. Norge, Armenien och Georgien. Detta är tre radikalt olika bidrag som är mycket svåra att placera – då de kan tas emot väldigt olika av tittarna. Sen har vi ju en joker här, nämligen Belgien – som sakteliga börjar nämnas som en potentiell skräll. Landet var en av de fem oddsfavoriterna till Eurovisionvinsten i mitten av mars, men har sedan dess halkat ned rejält. Samtidigt nämns den fortfarande som en potentiell juryfavorit, vilket gör att vi inte kan räkna bort den. I semifinalen är det ju ingen jury med och röstar, men tar den sig vidare till final så lär den bli ett bidrag att hålla koll på.

Lite osäkert läge är det för Österrike och Estland som utmanas av framförallt Danmark, Albanien och Lettland. Men även rockbidragen från San Marino och Tjeckien är riktiga dark horses. Här känns oddsen mycket osäkra just nu då deras repetitioner fått både ris och ros från fans och experter. Spontant känns Danmark som den största utmanaren bland dessa bidrag just nu, men läget ändras hela tiden och oddsen kommer troligen skifta efter att denna artikel publicerats.

Med andra ord – lite inte helt på oddsen här!

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

Bättre startpositioner


1. Israel (startnr 14, har 73 % chans att gå vidare)

2. Armenien (startnr 8, har 69 % chans att gå vidare)

3. Norge (startnr 15, har 69 % chans att gå vidare)

4. Lettland (startnr 9, har 62 % chans att gå vidare)

5. Belgien (startnr 12, har 62 % chans att gå vidare)

6. Estland (startnr 13, har 62 % chans att gå vidare)

7. Nederländerna (startnr 16, har 58 % chans att gå vidare)

8. Österrike (startnr 6, har 58 % chans att gå vidare)

9. Danmark (startnr 7, har 58 % chans att gå vidare)

10. Malta (startnr 1, har 54 % chans att gå vidare)

 

 

Sämre startpositioner


11. San Marino (startnr 10, har 54 % chans att gå vidare)

12.Schweiz (startnr 4, har 50 % chans att gå vidare)

13. Tjeckien (startnr 5, har 50 % chans att gå vidare)

14. Grekland (startnr 3, har 42 % chans att gå vidare)

15. Georgien (startnr 11, har 42 % chans att gå vidare)

16. Albanien (startnr 2, har 38 % chans att gå vidare)

 

 

Kommentar

Vi kan snabbt notera att flera av de bidrag som ligger högt på oddslistan också har väldigt bra startpositioner. Israel är såklart nöjda, liksom Armenien, Norge, Belgien och Nederländerna. Schweiz och Grekland är de enda oddsfavoriterna som fått svaga startpositioner, och det blir såklart inte bättre av att de dessutom går ut rakt efter varandra. Här är frågan exakt hur mycket det kommer att påverka dem? Det är egentligen kanske inte något större problem då låtarna är väldigt olika varandra. Men samtidigt är det väldigt tidigt i startfältet, så det kommer många andra liknande bidrag efter dem.

Mest problem kommer nog Albanien, San Marino och Tjeckien få. Dessa tre länder har redan oddsen emot sig och hade behövt bättre startpositioner för att verkligen ha en bra chans till kvalificering. Å andra sidan är de två rockbidragen ganska åtskilda i startfältet, så de kommer sannolikt inte att förstöra för varandra. Men att gå ut som nummer 2 är aldrig bra – så Albanien kommer att få det extra kämpigt i år.

 

Kvalificeringshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompisländer” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

Bättre kvalificeringshistorik


1. Grekland (84 % kvalificering)

2. Norge (84 % kvalificering)

3. Danmark (63 % kvalificering)

4. Armenien (63 % kvalificering)

5. Israel (63 % kvalificering)

6. Albanien (58 % kvalificering)

7. Österrike (53 % kvalificering)

8. Malta (53 % kvalificering)

9. Belgien (47 % kvalificering)

10. Estland (47 % kvalificering)

 

 

Sämre kvalificeringshistorik


11. Nederländerna (47 % kvalificering)

12. Georgien (47 % kvalificering)

13. Tjeckien (45 % kvalificering)

14.Schweiz (42 % kvalificering)

15. Lettland (32 % kvalificering)

16. San Marino (23 % kvalificering)

 

Kommentar

Vi har inga “superländer” i denna semifinal – samtliga av länderna här har missat kvalifikation åtminstone ett par gånger. Grekland och Norge har varit de mest stabila finalländerna av dessa, men har ändå vid ett par tillfällen missat kvalplats. I jämförelse med de andra länderna känns de dock rätt klara för finalen redan.

Danmark, Armenien och Israel har emellertid haft rena berg-och-dalbanan i tävlingen på sistone, och även om Israel de senaste åren känts relativt stabila så visar statistiken på att de på inget sätt är givna i finalen. Än värre blir det för Albanien, Österrike och Malta – som bara med knapp marginal har nått finalen fler gånger än hälften.

I denna semifinal finns det dock ett ovanligt stort antal länder med negativ kvalificeringshistorik. Trots sina starka placering de senaste åren hittar vi fortfarande Nederländerna och Schweiz här – två nationer som dessutom är tippade att sluta högt i år av speloddsen. De har en historia av misslyckanden bakom sig – framförallt under perioden 2004 till 2013. Det känns dock som att vi inte ska dra för stora slutsatser av detta. Nederländerna har bara missat final två gånger de senaste tio åren, och Schweiz har inte missat någon final alls sedan 2019.

De som vi verkligen bör hålla koll på är San Marino, Lettland och Tjeckien som har väldigt dålig statistik. Om någon av dessa länder lyckas ta sig till finalen i år så är det givetvis en stor vinst för dem, och i synnerhet för Lettland som senast var i final när tävlingen sist hölls i Sverige 2016!

 

Slutkommentar

Tippade topp 10 i alla tre listor

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns hela 6 änder som tippas sluta i topp-10 enligt alla listor:

  • Norge
  • Österrike
  • Estland
  • Belgien
  • Armenien
  • Israel

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Intressant att notera är att nästan alla dessa ligger precis inom topp-10 på samtliga listor. Det är så pass jämnt att det går att ifrågasätta om de verkligen platsar på denna lista, men det skvallrar iallafall lite om deras förutsättningar att nå finalen.

 

Tippade topp 10 i två av tre listor

Utöver de tidigare nämnda länderna kan vi plocka ut ytterligare några länder som iallafall tippas nå topp-10 i två av tre listor:

  • Malta
  • Grekland
  • Österrike
  • Belgien

 

Kommentar

Det är intressant att statistiken väljer ut flera bidrag som kanske inte är de starkaste i år, exempelvis ser vi Malta och Estland som givna kandidater trots att man inte nämns bland förhandsspekulationerna. Ännu mer intressant är att nämna vilka länder här tippas att INTE kvalificera sig: Schweiz, Georgien, San Marino, Lettland, Tjeckien och Albanien. Storfavoriten Schweiz är visserligen högt placerade i oddslistan, men har en dålig startposition och en dålig historik i ESC. Dock känns det som att statistiken här är missvisande, och jag tro att Schweiz ändå kommer nå finalen ganska bekvämt. Värre är det för San Marino och Tjeckien. De har inte lyckats nå topp-10 på någon lista och borde rimligtvis inte ha med finalen att göra. Samtidigt är de, som nämnt, tydliga underdogs här och kan kanske skrälla på torsdag. Vem vet?

 


 

Kommentera