Schlagermagisterns analys inför semi 1, Eurovision 2024

EUROVISION 2024 – SEMI 1. Imorgon tisdag (7:e maj) sänds den första semifinalen från Malmö Arena i Malmö. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilka bidrag som är mest troliga att gå vidare till finalen.

 

Äntligen är det dags för alla schlagernördarnas högtid: Eurovisionveckan! Som seden bjuder börjar vi att kika på den första semifinalen, som innehåller 2 av de vinnarfavoriter som det talats om i förhandssnacket. Det blir således en ganska stark inledning på detta års tävling och mycket talar för en spännande och tuff omröstning här. Det är stor genrebredd i startfältet, och att döma av förhandsklippen från repetitionerna så kommer det bli 15 väldigt olika nummer som vi får se. Räkna med en spännande första semifinal i Malmö! Men vilka går då vidare? Låt oss kika på de indikatorer som finns.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. I förra årets första semifinal prickade oddsen in just 8 av 10 bidrag!

Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att de bidrag som ligger i topp-5 på oddslistan i princip aldrig missar finalen. Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 bli ifall oddsen styrde (odds från Eurovisionworld.com, hämtat 4 maj 2024):

 

Oddsens finalister


1. Kroatien

2. Ukraina

3. Litauen

4. Finland

5. Irland

6. Luxemburg

7. Cypern

8. Polen

9. Portugal

10. Serbien

 

 

Bidrag oddsen tippar åker ut


11. Australien

12. Slovenien

13. Azerbajdzjan

14. Moldavien

15. Island

 

Kommentar

Detta är en ganska intressant läsning som skulle vara mycket glada nyheter för flera länder som inte varit i final på lång tid. Självklart tippas favoriterna Kroatien och Ukraina gå vidare, men även Litauen – som ju haft svårt på sistone. Litauens mycket låga odds innebär att landet nästan är garanterat en finalplats – det är väldigt sällan ett så högt tippat bidrag missar finalen. I samma situation är även Irland, som borde vara vansinnigt glada över att se Bambie Thug så högt upp på listan. Landet har missat final varje år sedan 2019 och har sedan dess aldrig varit så uppmärksammade som de är i år. Även om Irland verkligen åkt berg-och-dalbana i oddslistan sen i mars, så är denna notering exceptionellt bra för landet. I synnerhet så här pass nära programstart!

Mycket glädjande är det såklart även för “nykomlingen” eller snarare “återvändaren” Luxemburg. Man tippas, med råge, kunna ta sig till sin första final sedan 1993, vilket vore imponerande för mininationen. Inte bara då smånationer brukar ha tuffare att ta sig till final, men också att klara det på första försöket! Man kan passa på att minnas hur Andorra och Monaco kämpade hårt under 2000-talet utan att nå finalen, och San Marino lyckades först på femte försöket! Lyckas Luxemburg på tisdag, så är det en rejäl prestation!

I övrigt ser det bra ut för Finland, Cypern och Polen. Men runt kvalstrecket är det tuff konkurrens. Portugal och Serbien är två av de mer balladbetonade låtarna – och även två låtar som är mycket lika varandra. Kommer detta att hjälpa eller stjälpa dem? Motståndet på andra sidan strecket är tufft – Australien har ett mycket udda bidrag i år, och Slovenien kommer med ett bidrag som liknar Serbien och Portugal fast med något högre tempo. Vem som drar det längsta strået av dessa är helt omöjligt att säga på förhand, så här är oddsen till ytterst begränsad hjälp.

Trist läge för Azerbajdzjan, Moldavien och Island som annars är starka länder i Eurovision. I år har de dock helt ignorerats av experter och fans, och det finns väldigt lite som talar för dem. Noterbart är att Azerbajdzjan, om detta stämmer, skulle missa sin tredje final! Måste kännas tufft!

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men det som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan.

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

Bättre startpositioner


1. Portugal (startnr 14, har 73 % chans att gå vidare)

2. Island (startnr 8, har 69 % chans att gå vidare)

3. Luxemburg (startnr 15, har 69 % chans att gå vidare)

4. Slovenien (startnr 9, har 62 % chans att gå vidare)

5. Azerbajdzjan (startnr 12, har 62 % chans att gå vidare)

6. Australien (startnr 13, har 62 % chans att gå vidare)

7. Polen (startnr 6, har 58 % chans att gå vidare)

8. Kroatien (startnr 7, har 58 % chans att gå vidare)

9. Cypern (startnr 1, har 54 % chans att gå vidare)

10. Finland (startnr 10, har 54 % chans att gå vidare)

 

 

Sämre startpositioner


11. Irland (startnr 4, har 50 % chans att gå vidare)

12. Ukraina (startnr 5, har 50 % chans att gå vidare)

13. Litauen (startnr 3, har 42 % chans att gå vidare)

14. Moldavien (startnr 11, har 42 % chans att gå vidare)

15. Serbien (startnr 2, har 38 % chans att gå vidare)

 

 

Kommentar

Detta måste sannolikt vara glada nyheter för Portugal och Island som ju kämpar rejält i oddsen just nu. Deras startpositioner är de starkaste i startfältet, men innebär såklart inte att de skulle vara immuna mot misslyckande. Tvärtom, har en dryg fjärdedel av alla bidrag på 14:e positionen missat finalen – en rätt hög siffra ändå. Och tittar man mer generellt på listan så märker vi att många av de “svagare” bidragen har fått bra startpositioner. Luxemburg, Slovenien, Azerbajdzjan, Australien och Polen har fått gynnsamma positioner också – och detta känns inte som en slump. SVT har säkert försökt anpassa startfältet till viss del här, vilket även förklarar varför Ukraina och Litauen har ofördelaktiga startpositioner. För Serbien torde det dock vara extra tuff läsning detta – de fick den klart sämsta positionen och har svaga odds för avancemang just nu.

 

Kvalificeringshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompisländer” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

Bättre kvalificeringshistorik


1. Ukraina (100 % kvalificering)

2. Azerbajdzjan (87 % kvalificering)

3. Australien (86 % kvalificering)

4. Serbien (80 % kvalificering)

5. Moldavien (72 % kvalificering)

6. Litauen (63 % kvalificering)

7. Cypern (61 % kvalificering)

8. Island (58 % kvalificering)

9. Finland (58 % kvalificering)

10. Polen (47 % kvalificering)

 

 

Sämre kvalificeringshistorik


11. Kroatien (47 % kvalificering)

12. Portugal (47 % kvalificering)

13. Irland (42 % kvalificering)

14. Slovenien (37 % kvalificering)

 

Luxemburg kan ej rangordnas här då de inte har tävlat i någon tidigare semifinal.

 

Kommentar

Ukraina är det enda landet i tävlingen som aldrig missat en final – ett imponerande facit! Landet har ju dessutom lyckats utomordentligt bra i finalerna, vilket återspeglas i deras 3 ESC-segrar under de senaste 20 åren. Det är inte heller mycket som talar för att landet ska tappa sin starka trend i Eurovision, sedan kriget bröt ut är stödet för landet kompakt, både musikaliskt och politiskt.

Sedan har vi ju då tre noterbart starka länder: Azerbajdzjan, Australien och Serbien – som alla är illa ute i årets semifinal. Det ska noteras att ländernas bästa tid ligger bakom dem då Azerbajdzjan dominerade tävlingen mellan 2009 och 2014 medan Australien åkt berg-och-dalbana i resultaten på sistone. Serbien har visserligen lyckats nå finalen varje gång sedan 2018, men har oftast slutat i bottenträsket i finalen (med undantag 2022). Det råder ingen tvekan om att dessa länder kommer att få kämpa för att nå finalen i år, trots sitt starka facit.

I övrigt är det dock värt att peka lite extra på Kroatien och Irland – två länder som har haft det mycket svårt att nå final de senaste tio åren. I listan ser man tydligt att de inte har statistiken med sig, men borde rimligtvis ändå kunna överkomma den givet hur starka odds de har. I vart fall känns det som att statistiken här kanske är på väg att brytas.

Sen har vi ju specialfallet Luxemburg, som ju inte deltagit i en semifinal tidigare och således blir svåra att placera på listan. Som tidigare nämnt brukar dock mininationerna ha svårt att nå final, och i synnerhet på första försöket. Oavsett så bör vi dock ta deras plats på listan här ovan, med en nypa salt.

 

Slutkommentar

Tippade topp 10 i alla tre listor

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns bara tre länder som tippas sluta i topp-10 enligt alla listor:

 • Cypern
 • Finland
 • Polen

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Intressant att notera är att ingen av dessa tre länder nämns som favoriter i förhandsspekulationerna och är heller inte länder som brukar utgöra toppskiktet i tävlingen (undantag Finland 2023 och Cypern 2018). Man kanske också ska flika in att Luxemburg kunde ha platsat här, givet att de ju är nykomlingar i semifinalsammanhang – och därmed heller aldrig missat en semifinal.

 

Tippade topp 10 i två av tre listor

Ytterligare nio länder som i alla fall tippas nå topp-10 i två av tre listor:

 • Luxemburg
 • Kroatien
 • Litauen
 • Serbien
 • Australien
 • Island
 • Portugal
 • Azerbajdzjan
 • Ukraina

 

Kommentar

Det är intressant att listorna pekar ut totalt 12 bidrag – trots att endast 10 kan gå vidare. De enda länder som faktiskt pekas ut att missa finalen enligt all denna statistik är Moldavien, Irland och Slovenien. Irlands miss beror på dålig startposition och dålig historik, Moldaviens miss beror på dåliga odds och dålig startposition och Sloveniens miss beror på dåliga odds och dålig startposition. Kort sagt, de täcker in alla indikatorer här.

Emellertid är det ju så att ytterligare två bidrag måste missa finalen – och här hjälper inte statistiken mycket. En rimlig gissning är att de länder som just nu är precis över kvalstrecket i oddsen kommer att få det tufft på tisdag, vilket innebär Serbien och Portugal. Dessa kan bli besegrade av sina närmaste konkurrenter, gissningsvis Australien. Samtidigt är Azerbajdzjan och Island väldigt lågt värderade i år, och har således mycket att bevisa på scenen.

Jag tror därför att både Irland, Moldavien och Slovenien, trots statistiken, mycket väl kan lyckas norpa finalplatser. Det lär bli en rafflande omröstning – blir kul att se vem som lyckas bäst!

 


 

Kommentera