EUROVISION 2025 – SEMI 1. Imorgon tisdag (13:e maj) sänds den första semifinalen från St. Jakobshalle i Basel. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilka bidrag som är mest troliga att gå vidare till finalen.
Det har redan hunnit gå ett år sedan spektaklet i Malmö, och Eurovisionveckan 2025 drar äntligen i gång i Basel i Schweiz! Som traditionen bjuder börjar vi att kika på den första semifinalen, där bland annat Sverige och Norge tävlar. Och även om Sverige och KAJ blir det stora dragplåstret för kvällen blir det ett rätt spretigt och händelserikt startfält med rejäla skillnader mellan bidragen. Mer så än någonsin tidigare, skulle jag våga säga. Frågan som vi alla ställer är ju dock, som vanligt: Vilka går vidare? Låt oss kika på de indikatorer som finns.
Oddsen
Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i Eurovision, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att de bidrag som ligger i topp-5 på oddslistan i princip aldrig missar finalen.
Hur tippar spelbolagen?
Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 bli ifall oddsen styrde (enligt Eurovisionworld.com den 10 maj 2025):
Över strecket |
| Under strecket |
Kommentar
Det är kanske inte helt oväntat Sverige som toppar oddsen i Semifinal 1 då KAJ och Sverige är storfavoriter till vinsten i år, och Sverige missar i princip aldrig finalen. Så att Sverige är nummer ett här, är förväntat. Med sig i toppen har vi fått grannlandet Estland som även de har ett humorbidrag med sig till Basel – som också dragit en del uppmärksamhet. Även om Estland har haft småkämpigt i ESC de senaste åren, så känns även deras finalplats given.
Ukraina och Nederländerna är två länder som gått oerhört bra de sista åren – sannolikt är vägen till final rätt öppen för dem även i år. Dock lär de kanske inte ha med toppstiden i finalen att göra, vilket däremot Albanien spås att göra. Deras duo ligger förvånansvärt högt i oddsen i år och landet spås, med hög säkerhet, att gå vidare. Det skvallrar om att det kanske blir en av landets bästa placeringar på länge i år!
Mer darr på ribban kommer nog Cypern, Norge, Polen och Belgien ha – detta är länder som misslyckats förr, och kan definitivt inte ta finalplatsen för given. En skrällvarning ligger strax bakom – San Marino. Landet är en ovanlig syn i finalen, men har i år lite av en hype kring sig. Frågan är om de klara sig hela vägen?
Under kvalstrecket hittar vi Island, Slovenien, Azerbajdzjan, Portugal och Kroatien. Här har ju Island startnummer ett denna kväll, och det ska ändå mycket till om första bidraget inte går vidare. Just nu verkar alltså dock vara så att de missar. Slovenien brukar ha svårt att gå vidare, så deras position här är standard i tävlingen. Däremot hittar vi Portugal och Azerbajdzjan här också, två länder som gått väldigt bra för förut. I år däremot verkar Portugals bidrag ha tappats mellan stolarna – och ser ut att missa finalen. Azerbajdzjan har även dem hamnat i en svacka – som dock pågått ett tag. 2020-talet har inte varit snällt mot landet, som senast sågs i ESC-finalen 2022. Allra sist hittar vi dock Kroatien – ett riktigt fiasko för landet som ifjol toppade oddslistan med “Rim tim tagi tim”. Nu är det dock väldigt stor skillnad på fjolårets och årets kroatiska bidrag, så det kanske ändå är rätt rimligt att Kroatien i år tippas missa finalen. Men kommer man sist – blir det första gången som ett land vinner semifinalen ett år, och kommer sist året därpå. Vi får helt enkelt se hur det går.
Startpositionerna
En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition två i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart fem procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.
Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan.
Hur skulle det gå utifrån startnumren?
Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna? Inom parentes står vilket startnummer bidraget har och efteråt hur stor/liten chans mätt i procent startnumret har, enligt startnummerstatistiken, att kvala in till finalen.
Över strecket
|
| Under strecket
|
Kommentar
Det var nog glada nyheter för Kroatien – som ju tippas sluta sist just nu. Frågan är dock om detta kan påverka utfallet alls, eller om Kroatiens öde redan är spikat av oddsen? Även resten av de underliggande länderna i listan ligger pyrt till i oddsen: Norge, Cypern och Belgien är nog nöjda med startpositionerna just nu. Sverige startar 6:a, inklämda mellan Ukraina och Portugal, som har två ballader av helt olika slag. Inget problem för KAJ att sticka ut således. Men även Island och Azerbajdzjan ser ut att kunna knipa en finalplats här.
Under strecket ser vi Estland, Ukraina, Slovenien och San Marino – som fått riktigt dåliga startposition i början av startfältet. San Marino startar dock senare, men har ändå uppförsbacke enligt statistiken. Polen har dragit det värst numret – 2:a. Det är aldrig bra – även om det inte är omöjligt att ta sig till final därifrån.
Kvalificeringshistoria
Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer, dels det att många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet, dels att vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.
Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?
Över strecket
|
| Under strecket
|
Kommentar
Ukraina är det enda landet i tävlingen som aldrig missat en final – ett imponerande facit efter 18 försök! Landet har ju dessutom lyckats utomordentligt bra i finalerna, vilket återspeglas i deras hittills tre ESC-segrar under de senaste tjugo åren (i Istanbul 2004, Stockholm 2016 och Turin 2022). Det är inte heller mycket som talar för att landet ska tappa sin starka trend i Eurovision, sedan kriget bröt ut så är stödet för landet kompakt, både musikaliskt och politiskt.
Sedan har vi ju då tre noterbart starka länder: Sverige, Norge och Azerbajdzjan. Medan Sverige och Norge gått bra på sistone så är det som sagt flera år sedan vi såg Azerbajdzjan i finalen. Tveksamt om de lyckas denna gång – deras statistik börjar bli gammal, och helt enkelt inte lika tillförlitlig längre.
I övrigt är det dock värt att peka lite extra att det finns inte mindre än åtta länder som har en kvalificeringshistorik på runt 50%. Det är i princip en slantsingling det handlar om här, vilket gör det väldigt svårt att dra en rimlig slutsats. Men kortfattat kan man säga att det är dagsformen som avgör om exempelvis Polen eller Albanien går vidare – det är helt enkelt så jämnt i statistiken.
Sist och minst har vi San Marino, som alltid är ett undantag. Landet har bara deltagit i tre finaler sedan debuten 2008, och har alltid haft tufft i tävlingen. Däremot blixtrar de ibland till med en riktig pärla, men har alltid statistiken emot sig. Ta därför denna statistik med en nypa salt.
Slutkommentar
Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det är bara Sverige, Cypern, Norge och Albanien som tippas sluta i topp-10 enligt alla listor. Det är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Sverige är storfavoriten – och lär ändå ha lätt att nå finalen, Cypern och Norge har stabila poplåtar och bra utgångslägen, och Albanien är landet med vind i seglen just nu. Utöver dessa fyra, så kan vi plocka ut ytterligare nio länder som iallafall tippas nå topp-10 i två av tre listor:
- Kroatien
- Island
- Portugal
- Azerbajdzjan
- Ukraina
- Nederländerna
- Belgien
- Estland
- Polen
Det är intressant att listorna pekar ut hela 13 bidrag – och endast 10 kan gå vidare. Precis som diskuterat här ovanför så är det ett gäng länder som slåss vid kvalstrecket i år, och egentligen är det helt öppet vilka av dem som går vidare. Sannolikt kommer även oddsen att skifta mycket här under veckan, för det kan mycket väl bli en fråga om dagsform här. Min gissning är dock att Azerbajdzjan och Kroatien kommer missa finalen – deras odds är urusla just nu och det enda som håller deras siffror uppe är tur i startordning och tidigare god statistik i tävlingen. Men det kommer inte att kunna rädda dem denna gång.
En notis är att Slovenien inte fanns med i topp-10 på någon av listorna – vilket jag skulle säga är en dödsstöt för deras chanser att nå final. Kanske bättre lycka nästa år, Slovenien?