Startfältet i Islands Söngvakeppnin 2024 har presenterats

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Isländska TV-bolaget RÚV har presenterat vilka tio artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att tävla i Söngvakeppnin 2024, som är Islands uttagning till Eurovision 2024.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning uppdelat i de två semifinalerna. Inom parentes nämns också bidragets eventuella engelska version. Vi länkar även till de studioversioner som har presenterats, både isländsk och ev. engelsk version.

 

Semifinal 1
(sänds 17:e februari)


 • Anita – Stingum af” (”Downfall”)

 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench

 • Blankiflúr – Sjá þig” (”Love You”)

 • Musik: Fimm (Hólmfríður Sigurðardóttir, Páll Axel Sigurðsson, Kristín Sigurðardóttir, Albert Sigurðsson, Sólveig Sigurðardóttir)
 • Isländsk & engelsk text: Fimm

 • CeaseTone – ” (”Flow”)

 • Musik: Hafsteinn Þráinsson, Halldór Eldjárn
 • Isländsk text: Una Torfadóttir
 • Engelsk text: Hafsteinn Þráinsson

 • Sunny – Fiðrildi

 • Musik: Nikulás Nikulásson, Sunna Kristinsdóttir
 • Isländsk text: Sunna Kristinsdóttir
 • Engelsk version ej presenterad till detta bidrag

 • Væb – Bíómynd” (”Movie Scene”)

 • Musik: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Isländsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Engelsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson, Drífa Nadía Thoroddsen Mechiat

 

 

Semifinal 2
(sänds 24:e februari)


 • Bashar Murad – Vestrið villt” (”Wild West”)

 • Musik: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson
 • Isländsk text: Matthías Tryggvi Haraldsson
 • Engelsk text: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson

 • Heiðrún Anna – Þjakaður af ást

 • Musik: Heiðrún Anna Björnsdóttir
 • Isländsk text: Heiðrún Anna Björnsdóttir, Rut Ríkey Tryggvadóttir
 • Engelsk version ej presenterad till detta bidrag

 • Hera Björk – Við förum hærra” (”Scared of Heights”)

 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi

 • Maiaa – Fljúga burt” (”Break Away”)

 • Musik: Baldvin Snær Hlynsson
 • Isländsk text: Baldvin Snær Hlynsson, María Agnesardóttir
 • Engelsk text: Baldvin Snær Hlynsson, Helga Soffía Ólafsdóttir, María Agnesardóttir

 • Sigga Ózk – Um allan alheiminn” (”Into the Atmosphere”)

 • Musik: Birkir Blær, Sigga Ózk, Tribbs
 • Isländsk text: Sigga Ózk samt en ej namngiven person
 • Engelsk text: Sigga Ózk, Birkir Blær

 

Intressanta namn i startfältet

I årets Söngvakeppnin hittar vi sångerskan Hera Björk som representerade Island i Eurovision 2010 med låten Je ne sais quoisom den gången tog sig vidare till ESC-finalen och hamnade på 19:e plats. Hon hade dock tävlat i den danska uttagningen året innan med låten Someday men vann inte den uttagningsfinalen.

En annan artist som återvänder är Sigga Ózk som tävlade i förra årets Söngvakeppnin med låten Gleyma þér og dansa (ellerDancing Lonelysom den engelska versionen hette). Årets bidrag har hon skapat med bland andra Birkir Blær som här i Sverige bland annat är känd för sin vinst i Idol 2021.

 

Fakta: Söngvakeppnin 2024

 

Den isländska Eurovision-uttagningen består även den här gången av två semifinaler om totalt tio bidrag som tävlar om finalplatserna. Uttagningen sänds den 17:e och 24:e februari medan finalen hålls den 2:a mars med Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson som programledare.

I respektive semifinal tävlar fem bidrag där tittarna röstar vidare en topp två till finalen. När bägge semifinalerna har avgjorts kan en jury välja att lägga till ett wildcard bland de utröstade tävlingsbidragen, men detta är inget krav. I finalen koras sedan vinnaren vilket vanligen brukar ske i två omröstningar – först där en topp två röstas fram och sedan i en ny omröstning där en av dessa två duellanter koras till vinnare.

 

Isländska versionerna framförs i semifinalerna

Som brukligt ska alla tävlingsbidrag framföras på isländska i semifinalerna, därefter får finalisterna som har givit ut låtarna på andra språkversioner byta till den andra versionen om de vill, även om det inte är ett krav. I Eurovision 2022 framfördes exempelvis landets framröstade tävlingsbidrag på isländska (med Systurs Með hækkandi sól) och tog sig till Eurovision-final på liknande sätt som även Eythor Ingis Ég á líf gjorde 2013 och som Hataris Hatrið mun sigra gjorde 2019.

 

Så utsågs startfältet

Bidragen som tävlar har valts ut av en urvalsjury som har bestått av representanter för FTT, FÍH och RÚV. De har kunnat välja bland de låtar som skickades in via den antagning som pågick under delar av hösten 2023 men de har också kunnat bjuda in låtskrivare utöver de som skickade in tävlingsbidrag.

 


 

Kommentera