Semifinalisterna i Islands Söngvakeppnin 2022 presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter förra årets internval där Daði og Gagnamagnið gjorde väldigt bra ifrån sig i Rotterdam är Island tillbaka till att välja via sin traditionella uttagning Söngvakeppnin. Nu har TV-bolaget RÚV offentliggjort vilka tio bidrag som har valts ut i tävlan.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist i varje semifinal. Inom parentes listas även den ev. engelska versionen av låten (som bara får användas i en ev. finaltävlan). Vi länkar även till de studioversioner som finns tillgängliga.

 

Semifinal 1
26:e februari


 • Amarosis – Íslenska Útgáfan” (”Don’t You Know”)
 • Låtskrivare: Már & Ísold

 • Haffi Haff – Gía” (”Volcano”)
 • Låtskrivare: Steinar Jónsson, Sigurður Ásgeir Árnason, Hafsteinn Þór Guðjónsson

 • Sigga, Beta & Elín – Með Hækkandi Sól
 • Låtskrivare: Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir

 • Stefán Óli – Ljósið” (”All I Know”)
 • Låtskrivare: Andri Þór Jónsson, Birgir Steinn Stefánsson, Stefán Hilmarsson

 • Stefanía Svavarsdóttir – Hjartað Mitt” (”Heart of Mine”)
 • Låtskrivare: Halldór Gunnar Pálsson,  Magnús Þór Sigmundsson

 

 

Semifinal 2
5:e mars


 • Hanna Mia & The Astrotourists – Séns Með Þér” (”Gemini”)
 • Låtskrivare: Hanna Mia Brekkan, Sakaris Emil Joensen, Nína Richter

 • Katla – Þaðan Af” (”Then Again”)
 • Låtskrivare: Jóhannes Damian Patreksson, Kristinn Óli S. Haraldsson, Hafsteinn Þráinsson, Snorri Beck

 • Markéta Irglová – Mögulegt” (”Possible”)
 • Låtskrivare: Markéta Irglová, Sturla Mio Þórisson

 • Reykjavíkurdætur – Tökum Af Stað” (”Turn This Around”)
 • Låtskrivare: Reykjavíkurdætur

 • SUNCITY & SANNA – Hækkum Í Botn” (”Keep It Cool”)
 • Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Valgeir Magnússon, Davíð Guðbrandsson, Sanna Martinez, Anders Eriksson, Marc Caplice

 

Upplägg

Från en nationell antagning har RÚV utsett tio bidrag som nu har delats in i två semifinaler med fem tävlande per program. I varje semifinalprogram får tittarna ensamt avgöra två bidrag som röstas vidare till finalen och därefter kan en jury få lägga till ett wildcard bland de utröstade bidragen. Dock är detta inget formellt krav. Finalen avgörs sedan av både tittar- och juryröstning.

Den isländska uttagningen har som grundregel att alla tävlingsbidrag måste framföras på isländska i semifinalerna och först i finalen får artisterna välja vilket språk de vill sjunga på. Därför har nästan alla bidrag även en engelsk version även om den versionen inte alls behöver användas vid finalen. Endast ett av de tio tävlingsbidragen saknar en engelsk version.

 

Tävlingsdatumen

Semifinalerna kommer att sändas den 26:e februari och 5:e mars medan finalen sänds den 12:e mars (samma kväll som Sveriges final). Nytt för året är att alla sändningar sker från RVK Studios och vad det verkar nu kommer publik tillåtas i studion, så länge inte det epidemiologiska läget förändras. Programledare för alla tre sändningar blir trion Björg Magnúsdóttir, Jón Jónsson och Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir.

 


 

Kommentera