Lär känna startfältet i Islands Söngvakeppnin 2023 (del 2)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Denna lördag (25:e februari) sänder Island sin andra och avslutande semifinal i Söngvakeppnin där de sista finalisterna ska koras. I den här artikeln tänkte vi presentera dessa för er inklusive deras låtval.

 

Kort fakta om sändningen

I programmet deltar fem artister som uppträder med varsitt tävlingsbidrag live-on-stage. Samtliga bidrag måste framföras på isländska (först i finalen får man byta språk om man vill, men det är alltså inte ett krav). Under sändningen hålls sedan en omröstning mellan de fem tävlande som slutligen avgör två favoriter som tar sig vidare till finalen den 4:e mars. Eventuellt kan någon av de 6 låtar som röstas ut – både från den första semifinalen eller den andra semifinalen – komma att väljas tillbaka in i tävlingen igen. Det blir i så fall en jury som gör det valet och det görs antingen i samband med eller i anslutning till att denna semifinal är avgjord.

Sändningen visas i RÚV på lördag med start kl. 20.45 CET.

Vi har också tyckt till om startfältet, vilket du kan läsa mer om här.

 

Startfältet i den andra semifinalen

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

 

Kristín Sesselja – ”Óbyggðir” (”Terrified”)

22.-åriga Kristín Sesselja Einarsdóttir är en isländsk singersongwriter som har hållit på med musik länge och gått sin egen väg. Hon debuterade på Island 2020 med sin låt ”Fuckboys” och i år tävlar hon i Söngvakeppnin om en ESC-plats med låten ”Óbyggðir” (eller ”Terrified” som den engelska studioversionen har fått som namn). Låten är gjord av artisten själv tillsammans med Tiril Beisland (som även tävlade i årets Norsk MGP), Vetle Sigmundstad och Guðrún Helga Jónasdóttir.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Langi Seli & Skuggarnir – ”OK”

Rockabillygruppen Langi Seli & Skuggarnir bildades år 1988. De beskriver sig själva som en musikgrupp som inspireras mycket av tidig rockabillymusik och att det görs i en modern touch. Idag utgörs Langi Seli & Skuggarnir av Axel Hallkell Jóhannesson, Erik Robert Qvick och Jón Þorleifur Steinþórsson, som för övrigt gjort sin låt själv som de tävlar med i årets Söngvakeppnin. Gruppen släppte sin första singel 1989 och året därpå sitt första album. Däremellan har de släppt mer musik och nästa scen de ska spela på är för Söngvakeppnin där de tävlar med låten ”OK” om en ESC-plats.

Det här är för övrigt den enda akt som inte har en engelskspråkig studioversion utöver den isländska, på samma sätt som fjolårets isländska ESC-representat Systur.

Lyssna på den isländska studioversionen »

 


 

Sigga Ózk – ”Gleyma þér og dansa” (”Dancing Lonely”)

Sigga Ózk är en 22-årig artist och låtskrivare från Island som idag arbetar som artist och lärare. Ni känner kanske igen henne från då hon sökte till Idol i Sverige för ett par år sedan. Nu testar hon lyckan med ”Gleyma þér og dansa” (eller ”Dancing Lonely” som den heter på engelska) i Söngvakeppnin. Hennes låt är gjord av Klara Elías och Alma Goodman (från den mycket populära isländska gruppen Nylon) samt David Mørup och James Gladius Wong.

Det kan tilläggas här att låtskrivaren Klara Elias tävlade i Söngvakeppnin 2013 med sitt bidrag Skuggamynd“. 

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Silja Rós & Kjalar – ”Ég styð þína braut” (”Together We Grow”)

Duon Silja Rós & Kjalar sattes samman som en duo inför årets Söngvakeppnin. Innan dess har vi kunnat se Silja Rós tävla i Islands version av The Voice 2017 som ledde till att hon kunde släppa sitt debutalbum samma år samt som manusförfattare till en TV-show medan Kjalar Martinsson Kollmar nyligen tävlade i isländska Idol (som avslutades i början av februari) där han nådde finalen. Samarbetet har alltså pågått parallellt mellan Idol och Söngvakeppnin, men nu är det fullt fokus på den senare delen.

De tävlar med låten ”Ég styð þína braut” (som har den engelska titeln ”Together We Grow”) som Silja Rós Ragnarsdóttir har skapat ihop med Rasmus Olsen.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Úlfar – ”Betri maður” (”Impossible”)

Artisten Úlfar Viktor Björnsson är en känd make-up-artist som nu också tar steget över till musiklivet och de stora scenerna även om han har gått en musikutbildning i Danmark. I år debuterar han i Söngvakeppnin med ”Betri maður” (eller ”Impossible” som den engelska titeln är) som han har skapat tillsammans med Rob Price och Elín Sif Halldórsdóttir.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Kommentera