Lär känna startfältet i Islands Söngvakeppnin 2023 (del 1)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Med start ikväll lördag (18:e februari) sänder Island sin första semifinal i Söngvakeppnin där de första finalisterna ska koras. I den här artikeln tänkte vi presentera dessa för er inklusive deras låtval.

 

Kort fakta om sändningen

I programmet deltar fem artister som uppträder med varsitt tävlingsbidrag live-on-stage. Samtliga bidrag framförs på isländska – först i finalen får artisterna byta språk (även om det inte är något krav). Under sändningen hålls en omröstning som slutar med att de två bidrag som får flest röster går vidare till finalen. För övriga tre låtar väntar sedan en väntan på att eventuellt tilldelas en jokerplats till finalen, men om någon av låtarna får den platsen avgörs först efter det att nästa semifinal är avgjord. Det är också bara en av de utröstade låtarna (i bägge semifinalerna) som kan tilldelas jokerplatsen.

Sändningen visas i RÚV ikväll lördag (18:e februari) med start kl. 20.45 CET.

Inför programmet har vi tyckt till om startfältet, vilket du kan läsa mer om här.

 

Startfältet i den första semifinalen

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter artist. Inom parentes nämns bidragets eventuella engelska låttitel.

 

Benedikt – ”Þora” (”Brave Face”)

20-åriga Benedikt Gylfason, här mer känd under sitt förnamn, är både artist och låtskrivare men också producent och balettdansör. För två år sedan släppte han sin första EP Maybe The Best Has Yet To Come och nu tävlar han i Söngvakeppnin med en låt som han har skapat tillsammans med Hildur Kristín Stefánsdóttir och Una Torfadóttir.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Bragi – ”Stundum snýst heimurinn gegn þér” (”Sometimes the World’s Against Us”)

29-åriga Bragi Bergsson är både artist och fotbollsspelare. Han är född på Island men har bott i både Island och Sverige. För närvarande är han fotbollsspelare i Västra Frölunda i Sverige, men hans fotbollskarriär startade hemma på Island även om den sedan fortsatte till Sverige och fotbollslagen GAIS följt av Utsiktens BK innan han kontrakterades för sitt nuvarande lag för ett år sedan (i februari 2022). Förutom fotbollskarriären har Bragi också tävlat i svenska Idol år 2018 där han tog sig hela vägen från första audition till slutaudition, kvalvecka och veckofinaler. Han hamnade sedan på delad tredjeplats med William Segerdahl.

Nu ska han tävla i en annan musiktävling, Islands Söngvakeppnin, med en låt som han har skapat tillsammans med låtskrivarna Joy Deb, Rasmus Palmgren och Aniela Eklund.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Celebs – ”Dómsdags dans” (”Doomsday Dancing”)

Gruppen Celebs släppte sitt första musikalbum år 2020 vilket sedan följdes upp med ett par singlar ifjol. En av deras mest spelade låtar är Kannski hann”. Gruppen utgörs av de tre syskonen Hrafnkell Hugi Vernharðsson, Katla Vigdís Vernharðsdóttir och Valgeir Skorri Vernharðsson som tidigare har synts till i det isländska musiklivet men då i andra sammanhang. Nu har syskonen tillsammans med Árni Hjörvar Árnason skapat den låt som de nu ska framföra i Söngvakeppnin där en plats i Eurovision står på spel!

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Diljá – ”Lifandi inni í mér” (”Power”)

Diljá Pétursdóttir gjorde sin TV-debut när hon deltog i isländska Talang 2014. Då var hon endast 11 år gammal men tog sig inte vidare i tävlingen. Året därpå var hon med igen och sjöng sig till juryns hjärtan med sin version av låten ”Brokenhearted”. Nu åtta år senare gör hon debut i Söngvakeppnin med en låt som hon har skapat ihop med Pálmi Ragnar Ásgeirsson.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Móa – ”Glötuð ást” (”Lose This Dream”)

Under 1990-talet var Móa, eller Móeiður Júníusdóttir som hennes riktiga namn är, ett av de största namnen på den isländska musikscenen bland annat genom medverkan i olika band och duos. Men med millenieskiftet bytte också Móa karriär och inte förrän 2021 skulle hon släppa en ny singel (Pure). Nu följer hon upp detta med tävlan i Söngvakeppnin med ett bidrag som hon har skapat ihop med Guðrún Sigríður Guðlaugsdóttir.

Lyssna på den isländska studioversionen »

Lyssna på den engelska studioversionen »

 


 

Kommentera