Duo programleder Eurovision 2024

EUROVISION 2024. I maj när ESC kommer tillbaka till Sverige igen blir det duon Petra Mede och Malin Åkerman som kommer att vara programledare för de tre sändningar. Det blir första gången för Åkerman och tredje gången för Mede, vilket är näst flest genom tiderna.

Sveriges Television har således valt att ta in en duo som programledare för Eurovision 2024 i Malmö, vilket bryter trenden mot att ha tre eller fyra programledare. Så har även varit fallet många tidigare gånger då Sverige arrangerat tävlingen (även om soloprogramledare också förekommit). Enligt vad som har kommunicerats kommer Malin Åkerman och Petra Mede att leda alla tre sändningar ihop men hur deras respektive roller sinsemellan fördelas är inte känt.

 

Fakta om programledarna

Petra Mede, född den 7:e mars 1970, är en välkänd komiker och programledare. Som ung var det dansen som gällde för henne men efter att hon skadat ryggen omskolade hon sig så småningom, först till turistguide och sedan som komiker i mitten av decenniet 00-talet. Sedan dess har vi kunnat se henne i otal produktioner som programledare, komiker och skådespelare. Hon har bland annat varit programledare för Melodifestivalen 2009 (samt för en deltävling i Melodifestivalen 2016) och för Eurovision 2013 och 2016 (den senare tillsammans med Måns Zelmerlöw). Nu får Petra Mede göra Eurovision för tredje gången i följd då Sverige arrangerar något endast legenden Katie Boyle i Storbritannien fick göra på 1960- och 1970-talet. Boyle har dessutom gjort detta fyra gånger.

Malin Åkerman, född den 12:e maj 1978, är en välkänd skådespelare med rötter i både Sverige och Kanada, hon är född i Sverige och uppvuxen i Kanada till svenska föräldrar. Hon har skådespelat i såväl flera svenska men framförallt amerikanska filmer producerade i Hollywood. Hon har även arbetat som sångerska och modell.

 

Sveriges tidigare Eurovision-arrangemang

 

Sverige har till och med 2023 vunnit Eurovision sju gånger och hittills arrangerat tävlingen 6 gånger (det sjunde arrangemanget görs i år, 2024). Första gången Sverige var ESC-värd var efter ABBA:s vinst med ”Waterloo” 1974. Finalen hölls i Stockholm den 22:a mars 1975 med Karin Falck som programledare. Tio år senare, efter Herreys vinst med ”Diggi-Loo Diggi-Ley”, var det Göteborgs tur att hålla i festivalen. Den finalen hölls den 4:e maj 1985 i Scandinavium med Lill Lindfors som programledare.

När Carola hade vunnit med ”Fångad av en stormvind” arrangerades Eurovision-finalen i Malmö Isstadion i Malmö med duon Harald Treutiger och Lydia Capolicchio som programledare. Året var 1992 och finalen hölls den 9:e maj.

Efter Charlotte Nilssons (nu Perrelli) vinst 1999 var det Sverige som fick arrangera den första Eurovisionen på det nya århundradet och millenniet. Finalen ägde rum den 13:e maj 2000 i Globen i Stockholm med Kattis Ahlström och Anders Lundin som programledare. Det skulle sedan dröja till 2013 innan Eurovision landade i Sverige igen (efter Loreens vinst med ”Euphoria”), nu blev Malmö Arena i Malmö värd och med Petra Mede som programledare för alla tre showerna (semifinalerna och finalen) som hölls den 14:e, 16:e och 18:e maj det året.

Bara tre år senare stod Sverige värd igen och nu på nytt i Stockholm och Globen. Petra Mede var tillbaka som programledare och den här gången tillsammans med Måns Zelmerlöw som hade vunnit ESC året innan med ”Heroes”. Sändningarna hölls den 10:e, 12:e och 14:e maj 2016.

 


 

Kommentera