Så fördelades semifinalländerna i Eurovision 2024

EUROVISION 2024. Under tisdagskvällen den 30:e januari ägde semifinallottningen till Eurovision i Malmö rum där årets 31 semifinalländer lottades in i de två semifinalerna. Här presenterar vi mer om hur fördelningen blev.

 

Vad hände?

Ceremonin inleddes med att att fjolårets värdstad Liverpool officiellt överlämnade tävlingsansvaret till Malmö. Därefter fördelades ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdnationen Sverige in i de två semifinalerna som extraröstande länder varpå resterande semifinalister lottades in som tävlingsnationer. Lottningen ägde rum i värdstaden Malmö med Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi som värdar.

Om du missade lottningen eller vill se om den igen finns den tillgänglig i SVT Play (dock endast till den 28:e juli 2024) eller på YouTube (ingen tidsbegränsning).

 

Så blev alla semifinalländer fördelade

Nedan presenterar vi resultatet av lottningen i alfabetisk ordning efter land inom varje starthalva. Notera att semifinalernas startordningar sätts först efter uttagningssäsongen vilket gör att halvindelningarna som gjorts just nu bara indikerar om ett land ska starta tidigt eller sent i sin semifinal.

 

Semifinal 1
(sänds den 7:e maj)


Första halvan

 • Cypern
 • Irland
 • Kroatien
 • Litauen
 • Polen
 • Serbien
 • Ukraina

 

Andra halvan

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Finland
 • Island
 • Luxemburg
 • Moldavien
 • Portugal
 • Slovenien

Semifinal 2
(sänds den 9:e maj)


Första halvan

 • Albanien
 • Armenien
 • Danmark
 • Grekland
 • Malta
 • Schweiz
 • Tjeckien
 • Österrike

 

Andra halvan

 • Belgien
 • Estland
 • Georgien
 • Israel
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Norge
 • San Marino

 

Notering

Inför lottningen meddelade Eurovision Executive Supervisor, Martin Österdahl att tävlingens referensgrupp hade godkänt en förfrågan av det israeliska TV-bolaget KAN att låta Israel få tävla i den andra semifinalen. Detta då en minnesdag infaller i landet på dagen som den första semifinalen sänds. Därför inleddes lottningen med att tilldela Israel en av starthalvorna i den andra semifinalen.

 

Var röstar de direktkvalificerade länderna?

6 av de tävlande länderna slipper kvala till sig finalplatser, vilka är värdlandet Sverige samt ”Big Five”-länderna, de senare för att de betalar mest pengar till EBU och därigenom alltid är i final oavsett slutplacering året innan. Även om de inte behöver tävla om sina finalplatser ska de rösta i minst en semifinal vilket det lottades om. Resultatet blev att Storbritannien, Sverige och Tyskland röstar i den första semifinalen den 7:e maj medan FrankrikeItalien och Spanien röstar i den andra semifinalen den 9:e maj.

 


 

Kommentera