Carina Berg programledare för Melodifestivalen 2024

MELODIFESTIVALEN 2024. När Melodifestivalen ger sig ut på turné i vinter blir det med TV-personligheten Carina Berg som programledare. Det offentliggjordes av SVT under fredagsförmiddagen.

 

Vem blir programledare i år?

Efter Farah Abadi och Jesper Rönndahl som ledde fjolårets Melodifestival är det nu dags för ännu ett nytt namn att axla den här programledarrollen. I år blir det den tidigare TV4- och Kanal5-profilen Carina Berg som kommer att ta hand om att öppna programmen, introducera artisterna och ta hand om resultatdelarna, inklusive att i slutet av finalen berätta vilken av låtarna som kommer att få representera Sverige på hemmaplan i Eurovision Song Contest.

Det är i dagsläget inte känt om fler personer kommer att bjudas in som sidekicks utan det får vi se längre fram om det blir några gästframträdanden.

 

Fakta: Melodifestivalen 2024

 

Årets svenska Eurovision-uttagning blir den 22:a i ordningen att ge sig ut på en turné runt Sverige. Turnén startar i Malmö den 3:e februari och besöker sedan i tur och ordning Göteborg (10:e februari), Växjö (17:e februari), Eskilstuna (24:e februari) och Karlstad (2:a mars) innan man når finalen i Stockholm den 9:e mars.

 

Flera nyheter i upplagan

Inför den här säsongen meddelades en rad förändringar. Bland annat är det 30 bidrag som tävlar, likväl att antalet deltävlingar nu är fem även om varje startfält numera har 6 (istället för sju) tävlingsbidrag. Upplägget är annars som det brukar vara med att tittarna är de enda som får rösta fram finalstartfältet.

 

Upplägg program för program

I varje deltävling röstas två favoritbidrag vidare direkt till final medan ytterligare två får en ny chans i semifinalen. När alla fem deltävlingar har avgjorts får två av de tio semifinalbidragen varsin finalplats (med en ny tittarröstning som adderas med tidigare rangordning bland dessa låtar).

I finalen tävlar sedan 12 bidrag där å ena sidan tittarnas åtta röstningsgrupper (i Melodifestivalens app och telefonröstarna) och å andra sidan åtta internationella jurygrupper röstar fram den vinnande låten. Vinnaren kommer att få tävla för Sverige i Eurovision 2024 som ju den här gången avgörs i Sverige. Det i sin tur innebär att vinnaren ej behöver kvala i maj till ESC-finalen!

 

Hjärt- och telefonröstning

Under hela Melodifestivalturnén kommer man kunna rösta på tävlingsbidragen via Melodifestivalens applikation och genom att ringa in sina röster med telefonen. Om du använder applikationen kommer du att ingå i en av de röstningsgrupper som representerar på din ålder mellan 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 samt 75+ år.

 


 

Kommentera